Αυξάνει τις επενδύσεις σε drill ships η Maersk

Αυξάνει τις επενδύσεις σε drill ships η Maersk

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον τομέα των εξειδικευμένων πλοίων για υποθαλάσσιες γεωτρήσεις (drill ships) θα συνεχίζει να επενδύει η Moller Maersk καθώς τα θετικά αποτελέσματα των εσόδων από τις πρώτες κινήσεις συνηγορούν υπέρ αυτής της «ρότας». Πληροφορίες αναφέρουν ότι η εταιρεία για τα επόμενα πέντε έτη σχεδιάζει να επενδύσει περί τα πέντε δισ. δολάρια προκειμένου να αυξήσει τον στόλο της, κυρίως σε drill ships.

Η Maersk ήταν η πρώτη εταιρεία που μετέτρεψε δεξαμενόπλοιο σε πλωτό εργοστάσιο επεξεργασίας πετρελαιοειδών από πλατφόρμες υποθαλάσσιων γεωτρήσεων. Θετικά νέα, ωστόσο, έρχονται και από τη θυγατρική της Moller Maersk, Maersk Line, τη μεγαλύτερη ναυτιλιακή εταιρεία τακτικών γραμμών στον κόσμο, η οποία έκλεισε το δεύτερο τρίμηνο του 2012 με κέρδη ύψους 277 εκατ. δολαρίων, σε σχέση με τις ζημίες ύψους 95 εκατ. δολαρίων που είχε το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Η εταιρεία μετέφερε το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους 4,4 εκατ. teu, έναντι 4 εκατ. teu το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Εκτιμάται ότι το 2012 θα κλείσει με κέρδη, λόγω των καλύτερων ναύλων που θα έχει το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Υπολογίζεται ότι το 2012 η ζήτηση για πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων θα αυξηθεί κατά 4% σε σχέση με το 2011, παρά το γεγονός ότι στην Ευρώπη αναμένεται μείωση της ζήτησης. Ωστόσο, όπως αναφέρουν ναυτιλιακοί αναλυτές, τα στελέχη της Maersk εκτιμούν ότι σε περίπτωση που οι προβλέψεις τους «δεν πέσουν μέσα» τότε μια περαιτέρω μείωση στις ταχύτητες των πλοίων θα αποτελέσει το καταλληλότερο εργαλείο για την εξισορρόπηση της προσφοράς και ζήτησης στον κλάδο.

Σύμφωνα με αναλυτές του κλάδου των εταιρειών που διαθέτουν πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, οι ζημίες που κατέγραψε η Maersk Line το πρώτο τρίμηνο του έτους είναι αποτέλεσμα του «πολέμου τιμών και μεριδίων», που κλιμακώθηκε στα τέλη του 2011. Αντιθέτως, η κερδοφορία της Maersk Line, για το δεύτερο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με τους ίδιους αναλυτές, θα αντικατοπτρίσει τα αποτελέσματα όλου του κλάδου, αφού αναμένεται να είναι συνολικά καλύτερα σε σχέση με τα προηγούμενα τρίμηνα. Η επιστροφή στα κέρδη για την εταιρεία το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους αντικατοπτρίζεται στην αύξηση των ναύλων ανά feu (Forty foot Equivalent Unit). Ειδικότερα, ο ναύλος ανά feu διαμορφώθηκε στα 3.014 δολάρια το δεύτερο τρίμηνο του 2012 έναντι 2.646 δολάρια το πρώτο τρίμηνο του 2012, ωστόσο υποστηρίζεται από τους ειδικούς ότι οι τιμές είναι ακόμα κάτω από τα δεδομένα του 2010.

Ο όμιλος Maersk εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να μειώσει τις επενδύσεις σε πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και να αυξηθούν οι επενδύσεις σε πλοία τύπου drill ships με την αγορά εντός της επόμενης 5ετίας οχτώ νέων oil rigs συνολικού κόστους 5 δισ. δολαρίων. Η επένδυση αυτή αναμένεται να προσθέσει κερδοφορία ύψους 1 δισ. δολαρίων στον όμιλο. Η εταιρεία «τρέχει», αυτή την περίοδο, ένα ναυπηγικό πρόγραμμα για τέσσερα drill ships σε ναυπηγεία της Ασίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή