Εκτόξευση στα 2 ευρώ το λίτρο για την τιμή της αμόλυβδης βενζίνης

Εκτόξευση στα 2 ευρώ το λίτρο για την τιμή της αμόλυβδης βενζίνης

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, κοντά στα 2 ευρώ/λίτρο, εξακολουθούν να βρίσκονται οι λιανικές τιμές της απλής αμόλυβδης βενζίνης, καθιστώντας τις μετακινήσεις –και μάλιστα εν μέσω θερινών διακοπών– ασύμφορες. Πολύ υψηλές τιμές, που πλησιάζουν τα 2 ευρώ, παρατηρούνται πλέον όχι μόνο στην Κρήτη και γενικότερα στις νησιωτικές περιοχές, αλλά ακόμη και στα μεγάλα αστικά κέντρα. Σταθερά πάνω από το 1,9 ευρώ/λίτρο εξάλλου διατίθεται η βενζίνη στην πλειονότητα των πρατηρίων που βρίσκονται στις μεγάλες εθνικές οδούς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Καυσίμων του υπουργείου Ανάπτυξης, η μέση πανελλαδικά τιμή της αμόλυβδης βενζίνης τον Δεκαπενταύγουστο διαμορφώθηκε σε 1,793 ευρώ/λίτρο, ενώ η μέγιστη τιμή σε 1,995 ευρώ/λίτρο. Από τις αρχές Αυγούστου, μέσα δηλαδή σε δύο εβδομάδες, η μέση τιμή της αμόλυβδης έχει αυξηθεί κατά 2,7%.

Οι νομοί που «κρατούν τα σκήπτρα» της ακριβότερης βενζίνης, εκεί δηλαδή όπου παρατηρήθηκαν οι υψηλότερες μέσες τιμές, είναι: Λασιθίου (1,914 ευρώ/λίτρο), Κεφαλληνίας (1,885 ευρώ/λίτρο), Χανίων (1,884 ευρώ/λίτρο), Ρεθύμνης (1,883 ευρώ/λίτρο) και Σάμου (1,879 ευρώ/λίτρο). Οι μέγιστες τιμές καταγράφηκαν στον νομό Λασιθίου (1,995 ευρώ/λίτρο), στη Νομαρχία Πειραιώς (1,992 ευρώ/λίτρο), στις Κυκλάδες (1,981 ευρώ/λίτρο), στα Δωδεκάνησα (1,980 ευρώ /λίτρο) και στον νομό Αχαΐας (1,976 ευρώ/λίτρο).

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (13/8/2012) η Ελλάδα είναι η τρίτη ακριβότερη σε ό,τι αφορά την τιμή της βενζίνης –συμπεριλαμβανομένων των φόρων– στην Ευρωπαϊκή Ενωση μετά τη Σουηδία και την Ιταλία. Εξαιρουμένων των φόρων, ωστόσο, η τιμής της αμόλυβδης στην Ελλάδα είναι η 8η υψηλότερη μεταξύ αυτών που επικρατούν στις χώρες-μέλη της Ε.Ε.

Το ζήτημα της φορολογίας των καυσίμων έθεσε χθες η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος (ΟΒΕ) προτείνοντας για μία ακόμη φορά μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, ειδικά σε περιόδους έντονων ανατιμήσεων. Σύμφωνα με την ΟΒΕ, το ράλι ανόδου των τιμών έχει συρρικνώσει το περιθώριο κέρδους των πρατηριούχων, θέτοντας σε κίνδυνο την επιβίωση του κλάδου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή