Κάμψη των τιμών καταναλωτή τον Ιούλιο

Κάμψη των τιμών καταναλωτή τον Ιούλιο

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο 2,4% παρέμεινε για τρίτο διαδοχικό μήνα αμετάβλητος ο πληθωρισμός τον Ιούλιο στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Eurostat. Πρόκειται για επίπεδα του Απριλίου του 2011. Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε κατά 0,5%.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με την Eurostat, ο πληθωρισμός διολίσθησε στο 0,9%, ποσοστό που είναι το δεύτερο χαμηλότερο στην Ε.Ε. μετά τη Σουηδία (0,7%).

Υπενθυμίζεται ότι η Ελληνική Στατιστική Αρχή είχε ανακοινώσει στις 6 Αυγούστου ότι ο τιμάριθμος ήταν 1,3% τον Ιούλιο. Αν και ο πληθωρισμός συνεχίζει να κινείται πάνω από τον επίσημο στόχο της ΕΚΤ για πληθωρισμό κοντά αλλά κάτω από το 2%, διαφαίνονται ελάχιστα στοιχεία για επικείμενη αύξηση των τιμών και σε αυτό το πλαίσιο οι πληθωριστικές προσδοκίες δεν θεωρούνται απειλή για τα σχέδια της κεντρικής τράπεζας να βοηθήσει στην τόνωση της αδύναμης οικονομίας.

Ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τις τιμές των τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού, ενισχύθηκε οριακά, φτάνοντας το 1,7% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο από 1,6% τον Ιούνιο.

Για τις 27 χώρες της Ε.Ε. οι τιμές καταναλωτή υποχώρησαν 0,4% σε μηνιαία βάση και ενισχύθηκαν 2,5% στο έτος. Μπορεί οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης να απέφυγαν τη συρρίκνωση στο διάστημα Απριλίου – Ιουνίου, ωστόσο η ανθεκτικότητα της Γερμανίας και της Γαλλίας δεν ήταν αρκετή για να εμποδίσει τη διολίσθηση της οικονομίας της Ευρωζώνης σε ύφεση.

Αναλυτικότερα, το προϊόν της οικονομίας της Ευρωζώνης υποχώρησε 0,2% στο δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με το πρώτο, σύμφωνα με την Eurostat. Τα στοιχεία ήταν ανάλογα των εκτιμήσεων των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires. Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης υποχώρησε 0,4%, ανάλογα και πάλι των εκτιμήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή