ΔΗΚΤΗΣ

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα 330 ευρώ ανά τόνο ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο

Στο κατώτατο προβλεπόμενο όριο, αυτό των 330 ευρώ/τόνο, από 60 ευρώ/τόνο που είναι σήμερα, αναμένεται να οριστεί τελικά ο ενιαίος Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης. Αυτή είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η εισήγηση του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, το οποίο βρίσκεται σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών. Αυτό, πάντως, για το οποίο δεν υπάρχουν οριστικές αποφάσεις είναι, αφενός, η ακριβής έναρξη εφαρμογής του ενιαίου ΕΦΚ και, αφετέρου, αν και με ποια κριτήρια θα δοθεί επίδομα θέρμανσης στις ασθενέστερες οικονομικά ομάδες.

Στα όρια της κατάρρευσης βρίσκονται πολλά γερμανικά funds που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και ελέγχουν μικρού και μεσαίου μεγέθους πλοία, λόγω της κρίσης. Σύμφωνα με τον γερμανικό οίκο TPW, μέχρι τώρα τουλάχιστον 100 γερμανικά funds, που επενδύουν στον συγκεκριμένο κλάδο, «έβαλαν λουκέτο», ενώ ακόμα 800 απειλούνται με χρεοκοπία.

Παρατηρητήριο Τιμών για αέριο

Νέα ήθη στις λειτουργίες της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου επιφέρει η αλλαγή των καταναλωτικών συνηθειών. Η μετατροπή ολοένα και περισσότερων οχημάτων ώστε ως καύσιμο να χρησιμοποιούν το πολύ φθηνότερο από τη βενζίνη υγραέριο οδήγησε τη Διεύθυνση του Παρατηρητηρίου Τιμών και Τιμοληψιών του υπουργείου Ανάπτυξης στο να παρακολουθεί και τις τιμές υγραερίου κίνησης. Μάλιστα, οι τιμές καταχωρίζονται εδώ και μερικές εβδομάδες και στο Παρατηρητήριο Τιμών Καυσίμων. Φυσικά, όλες οι τιμές κινούνται σε επίπεδα κάτω του ενός ευρώ/λίτρο, προκαλώντας τουλάχιστον νοσταλγία για εκείνες τις καλές εποχές που και η τιμή της βενζίνης κυμαινόταν σε αντίστοιχα επίπεδα.

Ο Γκαρθ Πάτερσον, πρώην επενδυτικός σύμβουλος της Morgan Stanley, δωροδόκησε Κινέζο αξιωματούχο για να εξασφαλίσει ελκυστικά συμβόλαια στην αγορά real estate για ίδιον όφελος και την τράπεζα. Τελικά ο Πάτερσον καταδικάστηκε σε εννέα μήνες φυλάκιση, με την κατηγορία της παραβίασης των εσωτερικών ελέγχων της τράπεζας.

Αγωγές και αποζημιώσεις

Πριν από σχεδόν 30 χρόνια είχαν σκοτωθεί 241 Αμερικανοί στρατιώτες σε ιρανική επίθεση εναντίον του αμερικανικού ναυτικού στη Βηρυτό. Σε όσους επιβίωσαν από την επίθεση και στις οικογένειες των θυμάτων επιδικάστηκαν αποζημιώσεις ύψους 2,6 δισ. δολ. Η Τεχεράνη, όμως, δεν έδωσε τις αποζημιώσεις, τις οποίες τώρα διεκδικούν από την τράπεζα. Οι οικογένειες των Αμερικανών πεζοναυτών που είχαν σκοτωθεί σε βομβαρδισμό στον Λίβανο κατέθεσαν αγωγή κατά της Standard Chartered, την ίδια ημέρα που η βρετανική τράπεζα συμβιβάστηκε με διακανονισμό με τις αμερικανικές αρχές όσον αφορά τις κατηγορίες ξεπλύματος χρήματος από το Ιράν.

Αγωγή Βρετανού εκδότη κατά της ελβετικής Credit Suisse

Ο Βρετανός μεγαλοεκδότης Richard Desmond (φωτ.), ιδιοκτήτης μεταξύ άλλων των εφημερίδων Daily Express και Daily Star, κατέθεσε αγωγή κατά της Credit Suisse με την κατηγορία ότι κακώς του πούλησε σύνθετο προϊόν της αγοράς παραγώγων αξίας 50 εκατ. στερλινών. Ο πρόεδρος του ομίλου ΜΜΕ Northern & Shell κατηγορεί την ελβετική τράπεζα για κακή εκπροσώπηση, παραβίαση των χρηματοπιστωτικών ρυθμίσεων και αμέλεια, όσον αφορά τη συμμετοχή του στο παράγωγο προϊόν το 2007. «Η μεταβίβαση ήταν εξαιρετικά περίπλοκη… Ηταν αδύνατον να γίνει κατανοητή σε οποιονδήποτε εκτός από έναν εμπειρογνώμονα στα σύνθετα παράγωγα προϊόντα», αναφέρει στην αγωγή του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή