Ανάπτυξη του στόλου χύδην ξηρού φορτίου

Ανάπτυξη του στόλου χύδην ξηρού φορτίου

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ταραγμένες θάλασσες αναμένεται να βρεθούν τους επόμενους μήνες τα πλοία χύδην ξηρού φορτίου, καθώς οι ναύλοι αναμένεται να συνεχίσουν την πτωτική τους πορεία, ενώ ο στόλος θα αυξάνεται με μαθηματική ακρίβεια, αφού στην παρούσα χρονική περίοδο κάθε μέρα «πέφτουν» στη θάλασσα τέσσερα νέα πλοία χύδην φορτίου.

Αντιθέτως, οδηγούνται στα διαλυτήρια μόλις 1,6 πλοία. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μεγάλη προσφορά χωρητικότητας, η οποία θα διογκώσει το χάσμα μεταξύ των διαθέσιμων πλοίων και των διαθέσιμων για μεταφορά φορτίων. Η αύξηση του στόλου για το 2012 εκτιμάται περίπου στο 10%, ενώ η διακίνηση φορτίων αναμένεται να κυμανθεί στο 4% με 6%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας Intermodal, την 1η Ιανουαρίου του 2012 στο παγκόσμιο βιβλίο παραγγελιών για τα πλοία χύδην ξηρού φορτίου, χωρητικότητας άνω των 20.000 dwt, περιλαμβάνονταν άνω των 2.375 σκαφών συνολικής χωρητικότητας, περίπου, 200 εκατ. dwt, ενώ μόνο για το 2012 η πρόβλεψη είναι για 1.677 παραδόσεις ή 139 εκατ. τόνους χωρητικότητας!

Αυτό σημαίνει ότι πρακτικά το 70% του υπό παραγγελία στόλου αναμένεται να παραδοθεί στις ναυτιλιακές εταιρείες εντός του 2012. Την ίδια στιγμή από τις αρχές του έτους υπολογίζεται ότι οδηγήθηκαν στα διαλυτήρια 338 πλοία συνολικής χωρητικότητας 20,8 εκατ. τόνων, δηλαδή θα αποσύρονται 1,6 πλοία ημερησίως με μέσο όρο ηλικίας τα 21 έτη. Εκτιμάται, ωστόσο, ότι έως τα τέλη του 2012 θα έχουν αποσυρθεί περί τα 500 πλοία χύδην φορτίου, συνολικής χωρητικότητας 30 με 31 εκατ. dwt, αριθμός που αντιπροσωπεύει το 6% του σημερινού εν ενεργεία στόλου. «Μοναδική λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος, εκτός φυσικά από τις διαλύσεις, αφού ο αριθμός των πλοίων που φεύγει μεγαλώνει, φαίνεται ότι είναι η συγκράτηση των νέων παραγγελιών και η αναβολή παράδοσης των υφιστάμενων παραγγελιών» ανέφερε ο διευθυντής αγοραπωλησιών της εταιρείας Intermodal, Γιάννης Κοτζιάς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή