Ρευστοποιούν τα ασφαλιστικά συμβόλαια

Ρευστοποιούν τα ασφαλιστικά συμβόλαια

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντείνεται η κρίση στην ασφαλιστική αγορά, η οποία καταγράφει συνεχή μείωση των εργασιών της σε όρους ασφαλίστρων τόσο στον κλάδο ζωής όσο και στον κλάδο γενικών. Τα στοιχεία του εξαμήνου, όπως αυτά δημοσιεύονται από την Ενωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, δείχνουν περαιτέρω συρρίκνωση των ασφαλίστρων στα 2,2 δισ. ευρώ έναντι 2,4 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2011, με τη μείωση των εργασιών να φθάνει το 7,9%.

Ο κλάδος ζωής, που αποτέλεσε το μεγάλο θύμα της κρίσης, με ρευστοποιήσεις και πρόωρες εξαγορές συμβολαίων, συνεχίζει να καταγράφει απώλειες της τάξης του 2,8%, με συνέπεια τα ασφάλιστρα να μειωθούν στα 986,5 εκατ. ευρώ έναντι 1 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2011. Αιτία είναι η μείωση κατά 10,7% της ζήτησης για κλασικά αποταμιευτικά προγράμματα, αλλά και η ανακοπή της ισχυρής δυναμικής που είχε παρατηρηθεί στα επενδυτικά προγράμματα τους πρώτους μήνες του έτους, τα οποία είχαν λειτουργήσει ως καταφύγιο για μερίδα αποταμιευτών που απέσυρε χρήματα από καταθέσεις για να τα τοποθετήσει σε προγράμματα τύπου unit linked.

Πτώση 10,2% κατέγραψαν άλλωστε και τα ομαδικά προγράμματα που έχουν οι εταιρείες για το προσωπικό τους, λόγω της μείωσης του αριθμού των εργαζομένων αλλά και της μείωσης των μισθών στις επιχειρήσεις, ενώ, αντίθετα, άνοδο 4,2% εμφανίζουν τα ομαδικά προγράμματα Υγείας.

Τα ασφάλιστρα του κλάδου γενικών ασφαλίσεων υποχώρησαν κατά 11,4% και η παραγωγή διαμορφώθηκε στο 1,2 δισ. ευρώ από 1,4 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2011, με την ύφεση να επηρεάζει το σύνολο των κλάδων που συνδέονται με την οικονομική δραστηριότητα. Πτωτικά κινήθηκαν και τα ασφάλιστρα του κλάδου αυτοκινήτου, που υποχώρησαν κατά 13,8%, με βασικότερη αιτία τη μείωση του αριθμού των ασφαλισμένων αυτοκινήτων, αλλά και την τιμολογιακή πολιτική των εταιρειών το πρώτο εξάμηνο του 2012, που οδηγεί σε μειώσεις ασφαλίστρων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή