O ΔΗΚΤΗΣ

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παραδόθηκαν τα πορίσματα στον πρωθυπουργό

Τέσσερις από τις οκτώ εταιρείες που είχαν καταθέσει προσφορά για τη διενέργεια σεισμικών ερευνών με στόχο τον εντοπισμό υδρογονανθράκων στο Ιόνιο Πέλαγος και στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κρήτης προκρίθηκαν στον δεύτερο γύρο του διαγωνισμού, όπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Τα ονόματα των εταιρειών δεν δημοσιοποιήθηκαν, καθώς θα ακολουθήσουν λεπτομερείς ανακοινώσεις από το ΥΠΕΚΑ την ερχόμενη εβδομάδα. Χθες, ο αρμόδιος υπουργός κ. Ευάγγελος Λιβιεράτος παρέδωσε στον πρωθυπουργό το πόρισμα της αξιολόγησης των φακέλων και προσφορών που είχαν καταθέσει και οι οκτώ εταιρείες. Σε δηλώσεις του ο υπουργός, αφού ευχαρίστησε την επιτροπή που είχε συγκροτηθεί για την αξιολόγηση των προσφορών, τόνισε: «Ολοκληρώθηκε αυτή η μεγάλη προσπάθεια, που ευελπιστούμε ότι θα συμβάλει αποφασιστικά στην ανάπτυξη της χώρας και θα θωρακίσει το μέλλον του τόπου».

Μπορεί η Ρωσία να προσχώρησε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, αλλά για να προκύψουν τα οφέλη από την εξέλιξη αυτή θα πρέπει να λυθεί μία εκκρεμότητα από το παρελθόν, αποκαλύπτει το Bloomberg Businessweek. Το Κογκρέσο των ΗΠΑ πρέπει να ακυρώσει τροπολογία, κατάλοιπο του Ψυχρού Πολέμου, σύμφωνα με την οποία, οι αμερικανικές επιχειρήσεις θα υπόκεινται σε υψηλότερους ρωσικούς δασμούς από ό,τι οι ευρωπαϊκές ή η ασιατικές επιχειρήσεις.

Κατάσταση μη αναστρέψιμη

Την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου θα αξιολογηθούν οι 17 εισηγμένες που απειλούνται με οριστική διαγραφή από το χρηματιστηριακό ταμπλό. Ηδη τους έχει δοθεί περιθώριο 6 μηνών για να δείξουν ότι έχουν περιθώρια οικονομικής ανάκαμψης. Ωστόσο, για την πλειονότητα των εταιρειών η κατάσταση δείχνει να είναι μη αναστρέψιμη. Οι συγκεκριμένες εταιρείες έχουν τεθεί εκτός διαπραγμάτευσης για περισσότερο από εξι μήνες. Η απόφαση για τις διαγραφές θα γίνει από τη διοίκηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ύστερα από εισήγηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Το άσχημο είναι ότι, λόγω της ύφεσης, ακολουθούν και άλλες 6 εισηγμένες που συμπληρώνουν πάνω από μισό χρόνο εκτός ταμπλό, οι περισσότερες εκ των οποίων είναι ήδη πτωχευμένες.

Αυξήθηκαν τα ασφάλιστρα που δεν αποδόθηκαν

Την επιμονή της Τράπεζας της Ελλάδος να προχωρήσει στη σύσταση αρχείου για τους ασφαλιστές φαίνεται ότι δικαιολογεί η διατήρηση σε υψηλά επίπεδα των ανείσπρακτων ασφαλίστρων που εμφανίζουν οι ασφαλιστικές εταιρείες με βάση τα πρόσφατα στοιχεία του 2012. Τα ασφάλιστρα που ενώ έχουν πληρωθεί από τους ασφαλισμένους δεν έχουν αποδοθεί στις εταιρείες ανέρχονται σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία στα 928 εκατ. ευρώ και αντιπροσωπεύουν ούτε λίγο ούτε πολύ το ένα πέμπτο του τζίρου των εταιρειών, που το 2011 ανήλθε στα 5 εκατ. ευρώ. Στο υπό διαμόρφωση αρχείο, που αναμένεται να λειτουργήσει από το φθινόπωρο, θα εντάσσονται, μετά από καταγγελία, οι επαγγελματίες του κλάδου ασφάλισης που αθετούν τις οικονομικές υποχρεώσεις απέναντι στις ασφαλιστικές εταιρείες για ποσά άνω των 10.000 ευρώ, καθώς και εκείνοι που παραποιούν στοιχεία ασφαλιστήριων συμβολαίων, μετά από έγγραφη καταγγελία ασφαλισμένων.

Πρωτότυπες ιστορίες χρεοκοπίας και καρτέλ

Βραβείο πρωτοτυπίας σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των κεφαλαίων τους διεκδικούν οι πτηνοτροφικές επιχειρήσεις που συμμετείχαν στο περίφημο καρτέλ του κοτόπουλου. Πολλές από τις επιχειρήσεις που εμπλέκονται έχουν ήδη χρεοκοπήσει και έχουν κλείσει ή εξαγορασθεί από άλλες, ενώ κάποιες βρίσκονται στη διαδικασία ένταξης στο άρθρο 99. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι λόγω της ζημιάς που είχαν υποστεί από την υποχώρηση των πωλήσεων ως αποτέλεσμα του πανικού που επικράτησε στην Ελλάδα για τη «γρίπη των πουλερικών» το 2006 είχαν λάβει δάνεια με ευνοϊκούς όρους. Και έστησαν καρτέλ λοιπόν, και χρεοκόπησαν! Ακόμη ένα ελληνικό παράδοξο…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή