ΔΗΚΤΗΣ

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δημοσιεύματα προεξοφλούν τις κινήσεις της ΕΚΤ

Ξένα μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα ανώνυμες πηγές της ΕΚΤ, μετέδιδαν χθες ότι ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, μπορεί να περιμένει μέχρι την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας σχετικά με τη νομιμότητα του μηχανισμού διασώσεων ESM, πριν ανακοινώσει τις τελικές λεπτομέρειες του σχεδίου του για αγορές κρατικών ομολόγων. Αν και επισήμως η ΕΚΤ διέψευσε στα μέσα της εβδομάδας δημοσίευμα του Spiegel σχετικά με την ύπαρξη προγράμματος αγοράς ομολόγων, τα χθεσινά δημοσιεύματα προχωρούσαν ένα βήμα ακόμα: η απόφαση θα ανακοινωθεί μετά τις 12 Σεπτεμβρίου.

Τwitter & ΕΚΤ

Τη δυσαρέσκειά του εξέφρασε το πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι, όσον αφορά στην αποτυχία του Twitter να αφαιρέσει τον λογαριασμό του ατόμου που υποδύεται ότι είναι το μέλος της ΕΚΤ. «Είναι εξαιρετικά δυσάρεστο για εμένα να έχω κάποιον να με υποδύεται και να κάνει σχόλια για τις δραστηριότητες της ΕΚΤ εκ μέρους μου».

Διαβεβαιώσεις για τις συντάξεις

Τη διαβεβαίωση ότι παρά τα προβλήματα το ΙΚΑ προνοεί για την απρόσκοπτη καταβολή των συντάξεων εξέφρασε χθες με ανακοίνωση η διοίκηση του Ιδρύματος. «Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε ως χώρα, εκ των πραγμάτων δυσχεραίνει την οικονομική κατάσταση στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, κυρίως λόγω της αύξησης της ανεργίας. Ωστόσο, το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με τη συνδρομή του χρηματοδοτικού προγράμματος στο πλαίσιο του προϋπολογισμού, διασφαλίζει την απρόσκοπτη καταβολή των συντάξεων», αναφέρεται μεταξύ άλλων. Η ανακύκλωση σχολιασμών και δημοσιευμάτων που δημιουργούν ανασφάλεια πλήττει την ισχύ και την αποτελεσματικότητα των μέτρων που εφαρμόζονται, επισημαίνει η διοίκηση.

Χ.Α.

Ενδοσυνεδριακό υψηλό στις 642,46 μονάδες (+2,03%) κατέγραψε το Χ.Α. κατά τη διάρκεια του επταλέπτου που διήρκεσαν οι δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου και του Ελληνα πρωθυπουργού κατά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο. Την ίδια ώρα στην Ευρώπη επικρατούσαν ελαφρές πτωτικές τάσεις.

Δεύτερη συνάντηση κοινωνικών εταίρων

Για την Τετάρτη 29 Αυγούστου έχει προγραμματιστεί η δεύτερη συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων και με κεντρικό θέμα τον επαναπροσδιορισμό της διαδικασίας για την οριστικοποίηση της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και του κατώτερου μισθού. Σε επιστολή του, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης προς τη ΓΣΕΕ και τις εργοδοτικές οργανώσεις, ΣΕΒ, ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ, αναφέρει πως η ατζέντα είναι ανοικτή για να τεθούν όποια θέματα επιθυμούν οι κοινωνικοί εταίροι.

Τι μπορεί να πάει στραβά το επόμενο διάστημα

Το βασικό σενάριο είναι ότι η Ελλάδα αντέχει», σημειώνει σε ανάλυσή της η Bank of America, συμπληρώνοντας ότι η επιτυχής ολοκλήρωση της εξέτασης της οικονομίας από την τρόικα παραμένει το βασικό σενάριο. Συμπληρώνει ωστόσο ότι υπάρχουν πέντε παράγοντες που μπορεί να πάνε «στραβά» τις επόμενες εβδομάδες.

– Η κυβέρνηση συνασπισμού να μην καταφέρει να συμφωνήσει για το πακέτο περικοπών.

– Το κοινοβούλιο να μην υπερψηφίσει τις συγκεκριμένες προτάσεις.

– Δυσκολίες εφαρμογής μπορεί να υπάρξουν ακόμα και μετά την κοινοβουλευτική αποδοχή.

– Η κοινωνική αναταραχή μπορεί να ξεφύγει εκτός ελέγχου.

– Κάποιες χώρες-μέλη μπορεί να αρνηθούν περαιτέρω δέσμευση για αύξηση της χρηματοδότησης για την Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή