Σε προγράμματα του ΟΑΕΔ 1,13 εκατ. άτομα από το 2010

Σε προγράμματα του ΟΑΕΔ 1,13 εκατ. άτομα από το 2010

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοικτά, για την υποβολή αιτήσεων από ανέργους, εργαζόμενους και εργοδότες παραμένουν 11 προγράμματα του ΟΑΕΔ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Οργανισμού από τις αρχές του 2010 μέχρι σήμερα 1.130.000 άτομα εντάχθηκαν σε κάποιο από τα 68 προγράμματα διατήρησης θέσεων απασχόλησης. Αυτή η συμμετοχή είχε ως αποτέλεσμα να συγκρατηθεί το ποσοστό ανεργίας κατά 5% έως 7%. Τα σημαντικότερα προγράμματα που είναι σε εξέλιξη είναι τα εξής:

– Ειδικό διετές προώθησης της απασχόλησης με επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών για την πρόσληψη 25.000 ανέργων».

Απευθύνεται κυρίως στις μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν έως 50 άτομα. Ποσό επιχορήγησης για πλήρη ή μερική απασχόληση ορίζεται το ποσό που αντιστοιχεί στο 80% για το πρώτο έτος και στο 60% για το δεύτερο έτος των συνολικών μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτών και εργαζομένων), για όλους τους κλάδους κύριας ασφάλισης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, της επικουρικής ασφάλισης του ΕΤΕΑΜ όπως και της -τυχόν- επικουρικής ασφάλισης εκτός ΕΤΕΑΜ, επί των ακαθάριστων αποδοχών μέχρι του ύψους των 751,39 ευρώ.

– Επιχορήγηση επιχειρήσεων για την πρόσληψη 5.000 ανέργων πτυχιούχων ΑΕΙ, ΤΕΙ ηλικίας έως 35 ετών». Η επιχορήγηση για κάθε ημέρα πλήρους απασχόλησης ανέρχεται στο ποσό των 25 ευρώ για ανέργους άνω των 24 ετών και στο ποσό των 20 ευρώ για τους ωφελούμενους ανέργους έως 24 ετών. Η διάρκεια της επιχορήγησης ορίζεται στους 24 μήνες. Με τη λήξη της επιχορήγησης οι επιχειρήσεις δεσμεύονται να διατηρήσουν το προσωπικό για 3 μήνες ακόμα, δίχως επιχορήγηση.

– «Επιχορήγηση επιχειρήσεων των ΟΤΑ πρώτου και δευτέρου βαθμού για την απασχόληση 5.000 ανέργων από 55 έως 64 ετών.» Η επιχορήγηση για κάθε ημέρα πλήρους απασχόλησης ανέρχεται στο ποσό των 25 ευρώ. Η διάρκεια της επιχορήγησης ορίζεται σε είκοσι τέσσερις μήνες. Με τη λήξη της οι επιχειρήσεις των ΟΤΑ δεσμεύονται να διατηρήσουν το προσωπικό για τρεις μήνες ακόμα, δίχως επιχορήγηση.

– Επιχορήγηση επιχειρήσεων και γενικά εργοδοτών για την απασχόληση και κατάρτιση 10.000 δικαιούχων «επιταγής επανένταξης στην αγορά εργασίας». Σκοπός του προγράμματος είναι η μετατροπή του επιδόματος ανεργίας που λαμβάνουν οι άνεργοι σε «επίδομα απασχόλησης», δηλαδή σε επιχορήγηση των ιδιωτικών επιχειρήσεων για την απασχόληση αυτών, για όλο το χρονικό διάστημα που δικαιούνται να λαμβάνουν το επίδομα ανεργίας και στη συνέχεια η επιχορήγηση του 90% των συνολικών μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτών και εργαζομένων) επί των ακαθάριστων αποδοχών μέχρι του ύψους των 751,39 ευρώ.

– Επιχορήγηση για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας 5.000 ανέργων ηλικίας 16 έως 24 ετών νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας, σε ιδιωτικές επιχειρήσεις με τη δυνατότητα συνέχισης της επιχορήγησης για επιπλέον δώδεκα μήνες.

– Επιχορήγηση επιχειρήσεων για την απασχόληση ανέργων που βρίσκονται πλησίον της σύνταξης. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις για την απασχόληση 2.500 ανέργων που βρίσκονται στο στάδιο πλησίον της σύνταξης και δεν έχουν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις για τη συνταξιοδότησή τους από φορέα κύριας ασφάλισης επειδή τους υπολείπονται μέχρι 1.500 ένσημα ή μέχρι πέντε χρόνια για τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας τους για τη συνταξιοδότησή τους και ο τελευταίος ασφαλιστικός τους φορέας είναι το ΙΚΑ. Η διάρκεια της επιδότησης καθορίζεται από 1 μήνα έως και 60 κατ’ ανώτατο όριο μήνες.

– Διατήρηση 10.000 θέσεων εργασίας με επιχορήγηση μέρους των εργοδοτικών εισφορών σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας.

– Ειδικό τριετές πρόγραμμα ενίσχυσης εργοδοτών με επιχορήγηση που αντιστοιχεί στο ύψος των συνολικών ασφαλιστικών εισφορών, για την πρόσληψη 2.300 ανέργων ατόμων με αναπηρίες (ΑμεΑ), απεξαρτημένων από εξαρτησιογόνες ουσίες, αποφυλακισμένων, νεαρών παραβατικών ατόμων ή νεαρών ατόμων που βρίσκονται σε κοινωνικό κίνδυνο και πρόγραμμα επιχορήγησης 50 θέσεων εργονομικής διευθέτησης του χώρου εργασίας για άτομα με αναπηρίες (ΑμεΑ).

– Πρόγραμμα επιχορήγησης νέων ελευθέρων επαγγελματιών ατόμων με αναπηρίες (ΑμεΑ), απεξαρτημένων από εξαρτησιογόνες ουσίες και αποφυλακισμένων ηλικίας 18-64 ετών και πρόγραμμα επιχορήγησης 50 θέσεων εργονομικής διευθέτησης του χώρου εργασίας για άτομα με αναπηρίες (ΑμεΑ).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή