O ΔΗΚΤΗΣ

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Σενάρια ανοησίας» τα περί τέλους ακινησίας σε Ι.Χ.

Τα σενάρια για τα μέτρα που θα υιοθετηθούν ώστε να εξοικονομηθούν τα 11,6 δισ. ευρώ στη διετία 2013 – 2014 δίνουν και παίρνουν τις τελευταίες μέρες. Ενα από αυτά προέβλεπε την επιβολή τέλους ακινησίας στα αυτοκίνητα των οποίων οι ιδιοκτήτες είχαν καταθέσει τις πινακίδες. Αρμόδιοι παράγοντες του οικονομικού επιτελείου έκαναν λόγο χθες για «σενάρια ανοησίας» τα οποία ποτέ δεν επεξεργάστηκε η κυβέρνηση. Μάλιστα, λίγο αργότερα ήρθε και επίσημη ανακοίνωση – διάψευση από το υπουργείο Οικονομικών, στην οποία αναφερόταν πως «τα δημοσιεύματα περί επιβολής τέλους ακινησίας στα Ι.Χ. οχήματα που έχουν καταθέσει πινακίδες και βρίσκονται σε ακινησία είναι εντελώς ανυπόστατα». Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των Ι.Χ. που πλέον δηλώνονται ως ακίνητα και κατατίθενται οι πινακίδες τους, εξαιτίας κυρίως της αύξησης των τελών κυκλοφορίας και της αδυναμίας πληρωμής τους από τους ιδιοκτήτες. Θα ήταν πραγματικά παράδοξο, εάν οι ίδιοι καλούνταν τώρα να πληρώσουν τέλος επειδή δεν έχουν να πληρώσουν το τέλος κίνησης του οχήματός τους.

Σε μείωση κατά 20% των τιμών προϊόντων (τοστ, καφές κ.ά.) που πωλούνται στα κυλικεία των σχολείων, των πλοίων, των νοσοκομείων και εν γένει των λεγόμενων «κλειστών αγορών», οι οποίες καθορίζονται με αγορανομική διάταξη, αναμένεται να προχωρήσει το υπουργείο Ανάπτυξης.

Η αλλαγή δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί ακόμη και σήμερα και γίνεται σε μια προσπάθεια ελάφρυνσης των ελληνικών οικογενειών.

«Κόπηκαν» από το ΤΑΙΠΕΔ

Δύο ανώνυμες εταιρείες ήθελε να δημιουργήσει ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Νότης Μηταράκης με σχέδιο νόμου που προετοίμαζε με στόχο τις ιδιωτικές και στρατηγικές επενδύσεις. Πρόκειται για τις εταιρείες «Παράκτιο Αττικό Μέτωπο Α.Ε.» και «Σύνθετες Επενδύσεις Ακίνητης Περιουσίας Ενα Α.Ε.», οι οποίες όμως μάλλον «κόβονται» κατόπιν παρεμβάσεως του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων. Η διοίκηση του Ταμείου έθεσε θέμα κατακερματισμού των δραστηριοτήτων αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας στον υπουργό Οικονομικών κ. Στουρνάρα, σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο είναι αντιπαραγωγικό. Επιπλέον, όπως δηλώνει και η ονομασία της δεύτερης εταιρείας που προβλέπει το σχέδιο νόμου, φαίνεται ότι θα ακολουθούσε η δημιουργία και άλλων εταιρειών στη συνέχεια.

Ελληνοκινεζικό συνέδριο σε μια κρίσιμη περίοδο

Το ενδιαφέρον των Κινέζων για την Ελλάδα είναι γνωστό, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν ενισχυθεί σημαντικά οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών. Οι δυνατότητες, λοιπόν, περαιτέρω επενδύσεων κινεζικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα και η διεύρυνση των συνεργασιών με ελληνικές επιχειρήσεις θα βρεθούν στο επίκεντρο του 2ου Ελληνοκινεζικού Συνεδρίου Επιχειρηματικότητας με τίτλο «Επιχειρηματικές ευκαιρίες: Ιδιωτικοποιήσεις και επενδύσεις στην Ελλάδα», που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα την Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012. Το συνέδριο διοργανώνουν το Ινστιτούτο «Κομφούκιος» του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) και τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Οικονομικών και του Ελληνοκινεζικού Επιμελητηρίου. Επίσημος ομιλητής του συνεδρίου είναι ο υπουργός Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρας, ενώ θα μιλήσουν ακόμη κυβερνητικά στελέχη αρμόδια για τις επενδύσεις, πανεπιστημιακοί, καθώς και επιχειρηματίες.

Ολλανδική βοήθεια για τόνωση των εξαγωγών

Σε καλό δρόμο φαίνεται ότι βρίσκεται η συνεργασία Ολλανδών ειδικών με την ελληνική κυβέρνηση στο θέμα της απλοποίησης των εξαγωγικών διαδικασιών. Οι Ολλανδοί, οι οποίοι συνδράμουν την κυβέρνηση στο πλαίσιο της Task Force, έχουν εντοπίσει τις αγκυλώσεις της ελληνικής γραφειοκρατίας και έχουν προτείνει λύσεις οι οποίες το επόμενο διάστημα αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή. Η πρόοδος αυτή διαπιστώθηκε στη συνάντηση που είχε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκης με τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Διεθνούς Συνεργασίας της Ολλανδίας, Μπεν Κνάπεν. Στο τραπέζι έπεσαν και τα θέματα των μεταρρυθμίσεων, μια και οι Ολλανδοί ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή