Η Aegean Airlines προαναγγέλλει έμφαση στην εξωστρέφεια

Η Aegean Airlines προαναγγέλλει έμφαση στην εξωστρέφεια

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι διπλές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν τον Μάιο και τον Ιούνιο, η περιορισμένη ζήτηση εσωτερικού, η αυξανόμενη τιμή του πετρελαίου και η αποδυνάμωση του ευρώ ευθύνονται για την κακή εικόνα των οικονομικών αποτελεσμάτων της Aegean Airlines το πρώτο 6μηνο του 2012, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας. Συγκεκριμένα ο κύκλος εργασιών μειώθηκε κατά 9% και διαμορφώθηκε στα 269,4 εκατ. ευρώ κυρίως λόγω της κάμψης (13% πτώση) που παρατηρήθηκε κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2012. Σημαντικά επιβαρυμένο το καθαρό αποτέλεσμα της εταιρείας (μετά φόρους) το οποίο έκλεισε, το πρώτο 6μηνο του έτους, στα 38,5 εκατ. ευρώ έναντι 19,8 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2011. Οι ζημίες προ φόρων διαμορφώθηκαν στα 48,005 εκατ. ευρώ έναντι 23,191 εκατ. ευρώ το πρώτο 6μηνο του 2011, ενώ το EBIDTAR (λειτουργικά κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών αποτελεσμάτων, αποσβέσεων και εξόδων μίσθωσης αεροσκαφών) σημείωσε αρνητικό πρόσημο (-3,599 εκατ. ευρώ) έναντι 16,121 εκατ. ευρώ το πρώτο 6μηνο του 2011.

Μειωμένη κατά 14% εμφανίζεται η επιβατική κίνηση εσωτερικού της εταιρείας που διαμορφώθηκε στο 1,214 εκατ. επιβάτες, ενώ η κίνηση στο δίκτυο εξωτερικού περιορίστηκε από/προς την Αθήνα κατά 6% (965.000 επιβάτες). Θετική εικόνα παρουσίασε μόνο η επιβατική κίνηση εξωτερικού από/προς τις υπόλοιπες βάσεις της εταιρείας (Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Ρόδος, Κέρκυρα, Λάρνακα) η οποία διαμορφώθηκε στις 515.000 επιβάτες από 485.000 επιβάτες το πρώτο 6μηνο του 2011, ενισχυμένο κατά 6%. Ωστόσο η συνολική επιβατική κίνηση εξωτερικού διαμορφώθηκε στο -2%, ενώ το σύνολο της επιβατικής κίνησης (εσωτερικό και εξωτερικό) περιορίστηκε κατά 8%. Εκτελώντας 13% λιγότερες πτήσεις, η εταιρεία κατάφερε να ενισχύσει τον δείκτη πληρότητας που ανέβηκε στο 69,5% από 64,6% που ήταν το 2011, προσφέροντας ωστόσο χαμηλότερους ναύλους. Σε 181 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας.

«Η αδυναμία της εσωτερικής ζήτησης ήταν αναμενόμενη, όχι όμως και η σημαντική κάμψη της τουριστικής κίνησης, ιδιαίτερα προς Αθήνα, κατά τους παραδοσιακά ισχυρούς μήνες Μάιο και Ιούνιο, γεγονός που επιβάρυνε σημαντικά το αποτέλεσμά μας. Από τον Ιούλιο οι τουριστικές αφίξεις δείχνουν να ομαλοποιούνται προς την υπόλοιπη χώρα όχι όμως και προς την Αθήνα» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Δημ. Γερογιάννης, που προανήγγειλε αλλαγές στην εταιρεία λέγοντας ότι «η αδυναμία και οι αβεβαιότητες της ελληνικής οικονομίας απαιτούν περαιτέρω σημαντικές προσαρμογές, ευελιξία και εξωστρέφεια».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή