Ταμειακή «ασφυξία» απειλεί τη ΔΕΗ

Ταμειακή «ασφυξία» απειλεί τη ΔΕΗ

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκτός ελέγχου κινδυνεύει να βρεθεί το ταμειακό πρόβλημα της ΔΕΗ εξαιτίας του ειδικού τέλους ακινήτων και των ανεξόφλητων οφειλών νοικοκυριών, επιχειρήσεων και Δημοσίου. Μόνο τα χρέη των νοικοκυριών εκτιμώνται στα 500 εκατ. ευρώ. Το θέμα βρέθηκε χθες στο επίκεντρο της συνάντησης του διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ, Αρθούρου Ζερβού, με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα. O κ. Ζερβός, μία ημέρα πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εξαμήνου της επιχείρησης, στα οποία σύμφωνα με πληροφορίες καταγράφονται αυξημένες επισφάλειες κατά 20%, μετέφερε στον κ. Στουρνάρα τις ανησυχίες του για τις διαστάσεις που μπορεί να πάρει η έλλειψη ρευστότητας της επιχείρησης και ζήτησε την επιτάχυνση της διαδικασίας συμψηφισμού οφειλών του Δημοσίου με φορολογικές υποχρεώσεις της ΔΕΗ.

Η διαδικασία που ξεκίνησε το διάστημα προ των εκλογών, για να δώσει προσωρινή διέξοδο στο πρόβλημα ρευστότητας της επιχείρησης, αφορά στον συμψηφισμό οφειλών περί τα 200 εκατ. ευρώ του ευρύτερου δημόσιου τομέα προς τη ΔΕΗ. Από αυτά είχε δοθεί στη ΔΕΗ μια προκαταβολή 50 εκατ. ευρώ από τα διαθέσιμα της γενικής κυβέρνησης, η οποία θα έπρεπε να επιστραφεί στις 31 Αυγούστου. O κ. Ζερβός ζήτησε και πήρε χθες δίμηνη παράταση από τον κ. Στουρνάρα για την επιστροφή της καταβολής των 50 εκατ. ευρώ, καθώς στο μεταξύ η αύξηση των ανεξόφλητων οφειλών του Δημοσίου ξεπέρασε κατά 5 εκατ. ευρώ το ποσό της προκαταβολής. O κ. Ζερβός ζήτησε επίσης από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών τον συμψηφισμό ενός επιπλέον ποσού 100 εκατ. ευρώ που προκύπτει από τη διαφορά ΦΠΑ ύψους 13% που η ΔΕΗ εισπράττει από τις πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας και του ΦΠΑ ύψους 23% που καταβάλλει για τις διάφορες προμήθειες. Τη δυνατότητα αυτή δεσμεύτηκε να εξετάσει ο κ. Στουρνάρας, ο οποίος ζήτησε, σύμφωνα με πληροφορίες, από τις αρμόδιες υπηρεσίες να προχωρήσουν τις διαδικασίες για τον συμψηφισμό των 200 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν σε οφειλές από ανεξόφλητους λογαριασμούς ρεύματος του ευρύτερου δημόσιου τομέα. O κ. Ζερβός μετέφερε στον κ.Στουρνάρα τις ανησυχίες του για τη διόγκωση του ταμειακού ελλείμματος από την επίδραση του ειδικού τέλους ακινήτων. Σήμερα λήγει η πρώτη παρτίδα λογαριασμών με την πρώτη δόση του ΕΤΗΔΕ για το 2012 και η διοίκηση της ΔΕΗ αναμένει την πάροδο 15 ημερών για να αποτιμήσει την επίπτωση του «χαρατσιού» στην αποπληρωμή των λογαριασμών και τα οικονομικά της επιχείρησης.

Η οικονομική στενότητα έχει επηρεάσει ήδη τις αποπληρωμές των προμηθευτών όπου τους τελευταίους μήνες έχει παγιωθεί το καθεστώς των καθυστερήσεων και οι διαστάσεις που θα πάρει το επόμενο διάστημα θα κριθούν από το κατά πόσον οι καταναλωτές θα αποπληρώσουν εγκαίρως τους λογαριασμούς τους και παράλληλα από το κατά πόσον θα καταστεί δυνατή η αναχρηματοδότηση των δανείων που λήγουν μέχρι τον Οκτώβριο. H ΔΕΗ εξασφάλισε προσφάτως την αναχρηματοδότηση παλαιών δανείων ύψους 525 εκατ. ευρώ, με μέσο επιτόκιο 8,9%. Αυτή την περίοδο διαπραγματεύεται την αναχρηματοδότηση δύο ακόμη δανείων, το πρώτο ύψους 85 εκατ. ευρώ με την Εμπορική Τράπεζα που έχει ήδη λήξει και έλαβε παράταση ενός μήνα και το δεύτερο ύψους 150 εκατ. ευρώ με την Τράπεζα Κύπρου που λήγει στα μέσα Οκτωβρίου. H κατάληξη κρίνεται ιδιαίτερα αμφίβολη στην πρώτη περίπτωση λόγω της εν εξελίξει διαδικασίας για τη μεταβίβαση της Εμπορικής και στη δεύτερη λόγω της επιδίωξης της Τράπεζας Κύπρου για αποχώρηση από την Ελλάδα. Σε αδιέξοδο εξακολουθεί να βρίσκεται και η εκταμίευση του δανείου της ΕΤΕπ ύψους 150 εκατ. ευρώ. O κ. Στουρνάρας ενημέρωσε χθες τον κ. Ζερβό ότι μέσα στην εβδομάδα θα υπάρξει κατάληξη των διαπραγματεύσεων με την ΕΤΕπ για τον επίμαχο όρο της αναδρομικής ισχύος της «ρήτρας δραχμής», έντονη είναι ωστόσο η αίσθηση σε όσους παρακολουθούν τις εξελίξεις, ότι η ΕΤΕπ θα τρενάρει την υπόθεση μέχρι να ξεκαθαριστεί το γενικότερο θέμα με τη χώρα και την καταβολή της δόσης του Οκτωβρίου.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι από την αντιμετώπιση του ταμειακού προβλήματος της ΔΕΗ θα κριθεί και το συνολικότερο πρόβλημα ρευστότητας της αγοράς ηλεκτρισμού που επηρεάζει άμεσα και τη ΔΕΠΑ, εταιρεία που βρίσκεται πρώτη στη λίστα των αποκρατικοποιήσεων. O ΑΔΜΗΕ (Διαχειριστής Ηλεκτρικού Συστήματος) εξακολουθεί να μην αποπληρώνει τους ανεξάρτητους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας και αυτή με τη σειρά τους τη ΔΕΠΑ, ενώ με καθυστέρηση που φτάνει τους τρεις μήνες πληρώνονται οι παραγωγοί των ΑΠΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή