ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τα χρέη των ιδιωτών και ο ρόλος της ΔΕΗ

Το έλλειμμα που εμφανίζει η αγορά ηλεκτρισμού, και επιβαρύνει τη ΔΕΠΑ με ένα ποσό της τάξης των 336 εκατ. ευρώ από ανεξόφλητες οφειλές των ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών, εμφανίζεται ως ένας από τους λόγους παράτασης της προθεσμίας υποβολής δεσμευτικών προσφορών για τα τέλη Φεβρουαρίου.

Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι ενδιαφερόμενοι επενδυτές έχουν θέσει ως προϋπόθεση για την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών την εξυγίανση της αγοράς ηλεκτρισμού και το κλείσιμο της μαύρης τρύπας της ΔΕΠΑ, η οποία καλύπτει σε ποσοστό σχεδόν 80% τον τζίρο της εταιρείας. H απαίτηση αυτή υποχρέωσε προ δεκαπενθημέρου τη ΔΕΠΑ να ζητήσει από τους πελάτες της ηλεκτροπαραγωγούς την αποπληρωμή των οφειλών τους.

Το θέμα φαίνεται να διευθετείται μέσω της ΔΕΗ, που είναι και ο βασικός «αιμοδότης» της αγοράς, ως εταιρείας που κατέχει το 75% της παραγωγής και σχεδόν το 100% της εμπορίας. Το υπουργείο Οικονομικών έχει αποφασίσει να αποπληρώσει τις ανεξόφλητες οφειλές του Δημοσίου από απλήρωτους λογαριασμούς ρεύματος ύψους 180 εκατ. ευρώ περίπου.

Το ποσό αυτό θα ενισχύσει τη ρευστότητα της ΔΕΗ και θα λειτουργήσει ως τονωτική ένεση συνολικά για τη ρευστότητα της αγοράς ηλεκτρισμού, το έλλειμμα της οποίας υπολογίζεται περί τα 400 εκατ. ευρώ και έχει προκαλέσει ένα ντόμινο χρεών που καταλήγει στη ΔΕΠΑ δυσχεραίνοντας το εγχείρημα της αποκρατικοποίησης. Με ενισχυμένη τη ρευστότητά της η ΔΕΗ θα αποπληρώσει οφειλές της προς τον ΑΔΜΗΕ και τον ΛΑΓΗΕ και ο τελευταίος με τη σειρά του μέρος των οφειλών του προς τους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς.

Οι εισροές θα φτάσουν μέχρι τη ΔΕΠΑ της οποίας οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί οφείλουν συνολικά 336 εκατ. ευρώ. Κύκλοι του ΥΠΕΚΑ εκτιμούν ότι με αυτή την κίνηση η αγορά ενέργειας θα μπορέσει να σταθεί στα πόδια της μέχρι να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που θα διευκολύνει την επαναχρηματοδότηση.

Στην κατεύθυνση της επίλυσης των ελλειμμάτων σε μακροπρόθεσμη βάση, κινούνται και τα μέτρα που πήρε πρόσφατα το ΥΠΕΚΑ για τις ΑΠΕ.