ΔΗΚΤΗΣ

3' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα απόφαση της ΑΔΑΕ για Vodafone

Πρόστιμο ύψους 50 εκατ. ευρώ επέβαλε την περασμένη Πέμπτη η Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) στην εταιρεία Vodafone για το σκάνδαλο των υποκλοπών. Το πρόστιμο είναι κατά 27 εκατ. μικρότερο σε σχέση με προγενέστερο που είχε επιβάλει η ΑΔΑΕ για τον ίδιο λόγο στην εταιρεία κινητής τηλεφωνίας, το 2006, αμέσως μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών. Κατά της αρχικής απόφασης της ΑΔΑΕ είχε προσφύγει η Vodafone στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο έκανε δεκτή τη προσφυγή, εκτιμώντας ότι η απόφαση της ΑΔΑΕ ελήφθη κεκλεισμένων των θυρών, παρά το γεγονός ότι τελευταία λειτούργησε ως οιονεί δικαστήριο. Η ΑΔΑΕ εκκίνησε εκ νέου τη διαδικασία επιβολής κυρώσεων στη Vodafone το περασμένο καλοκαίρι, διατηρώντας ανοιχτές τις θύρες σε όσους ήθελαν να παρακολουθήσουν τη διαδικασία, και μέσα σε πέντε μήνες η ΑΔΑΕ έλαβε εκ νέου την απόφαση επιβάλλοντας πρόστιμο στην εταιρεία υψους 50 εκατ. ευρώ.

Σημαντική είναι η ελληνική επιχειρηματική παρουσία στη Συρία, όπου όλα δείχνουν ότι οδεύουμε στην τελική φάση του εμφυλίου που εξελίσσεται εκεί. Ενδεικτικά αναφέρεται, από πλευράς ελληνικής παρουσίας στον κατασκευαστικό τομέα, η περίπτωση της κατασκευής από τη METKA, σε κοινοπραξία με την ιταλική ANSALDO, δύο σημαντικών έργων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από καύσιμο φυσικό αέριο στην Deraa, στο νότιο μέρος της χώρας, συνολικού προϋπολογισμού 640 εκατ. ευρώ περίπου, και στο Deir Azzur, στα ΒΑ της χώρας. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 680 εκατ. ευρώ περίπου.

Διευκρινίσεις για τις καταθέσεις

Αν ανήκετε στην κατηγορία εκείνων που έλαβαν σημείωμα από την εφορία για την κατάθεσή τους στο εξωτερικό, που χρήζει περαιτέρω διευκρινίσων (σ.σ. όπως αποκάλυψε η «Κ» την περασμένη Κυριακή, θα σταλούν περί τις 24.000 τέτοια σημειώματα), καλό θα είναι να έχετε υπόψη σας τα εξής: Κατά του εκκαθαριστικού σημειώματος ο φορολογούμενος μπορεί να προτείνει διοικητική επίλυση της διαφοράς σε περίπτωση αποδεδειγμένης ολικής ή μερικής ανυπαρξίας της φορολογικής οφειλής ή να ασκήσει προσφυγή ενώπιον του Διοικητικού Πρωτοδικείου.

Τα ποσά που βεβαιώνονται καταβάλλονται σε τρεις ίσες μηνιαίες δόσεις, οι οποίες δεν μπορεί να είναι μικρότερες των 300 ευρώ, εκτός της τελευταίας. Σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής οι πρόσθετοι φόροι μειώνονται κατά 40%.

Η βοήθεια των Ρώσων

Οι πιέσεις προς τη Μόσχα «να βάλει πλάτη» στη διάσωση των κυπριακών τραπεζών, καθώς εκεί βρίσκονται μεγάλα ρωσικά κεφάλαια, συνεχίζονται. Το Κρεμλίνο προς το παρόν ανθίσταται σθεναρά και συζητάει μόνο το ενδεχόμενο να συμμετάσχει στο κυπριακό πακέτο βοήθειας μέσω αυξημένης συμμετοχής στα κεφάλαια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). Κάτι τέτοιο άλλωστε εξασφαλίζει και το ότι τα δάνεια θα επιστραφούν, καθώς το ταμείο «πάντα παίρνει πίσω τα χρήματά του».

Υψηλές αποδόσεις

Η ανάστροφη καμπύλη αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων -με τις βραχυπρόθεσμες λήξεις να εμφανίζουν υψηλότερες αποδόσεις από τις πιο μακροπρόθεσμες- αντιμετωπίζεται ως ευκαιρία για arbitrage από τους διαχειριστές των κάθε είδους funds. «Η θεμελιώδης αξία αυτών των ομολόγων έχει αυξηθεί» τονίζει σε έκθεσή του ο οικονομολόγος Οουεν Κάλαν της Danske Bank A/S, εκφράζοντας την πεποίθηση που επικρατεί μεταξύ των διαχειριστών κεφαλαίων που διακράτησαν το ελληνικό χρέος που έχουν αποκτήσει από τη δευτερογενή. Στο ίδιο μήκος κύματος, και ο Κριστόφ Βάιλ της Commerzbank AG κάνει λόγο για άρση της αβεβαιότητας αναφορικά με την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους. Οι προσφορές για τα δεκαετή ομόλογα (λήξη 2023) που έλαβε η Αθήνα ήταν οι μικρότερες και αντιστοιχούν σε ονομαστική αξία 1,14 δισ. ευρώ έναντι συνολικής αξίας αυτής της σειράς 2,9 δισ. ευρώ περίπου. Ικανοποιημένος από την εξέλιξη της επαναγοράς δηλώνει και ο επικεφαλής του hedge fund SGH Macro Advisors, Σασάν Γκαρμανί. Μέρος μόνον της θέσης του προσέφερε και το Adelante Asset Management του Τζούλιαν Ανταμς, που ευθέως έχει διατυπώσει δημοσίως την εκτίμηση ότι μπορεί να βρει αγοραστές για τα υπόλοιπα ελληνικά ομόλογα σε υψηλότερα επίπεδα, καθώς το χρέος καθίσταται περισσότερο βιώσιμο και σημειώνεται πρόοδος στο πρόγραμμα.

Μείωση παντού

Η κρίση χτυπάει ανεξαιρέτως όλες τις ακτοπλοϊκές γραμμές. Ακόμη και τις λεγόμενες προνομιακές της Αδριατικής, για τις οποίες εξελίσσεται ένας λυσσαλέος ελληνο-ιταλικός πόλεμος. Σύμφωνα με τα στοιχεία των ελληνικών λιμεναρχείων, κατά τη διάρκεια του 9μήνου του 2012 η συνολική κίνηση στις γραμμές Ελλάδας – Ιταλίας σημείωσε μείωση κατά 30% στους επιβάτες και στα Ι.Χ. οχήματα και κατά 14% σε φορτηγά οχήματα. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν κατά 23% λιγότερα δρομολόγια σε σχέση με το αντίστοιχο εννεάμηνο του 2011. Αναφορικά με τις εισηγμένες ακτοπλοϊκές εταιρείες που δραστηριοποιούνται τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Αδριατική, το εννεάμηνο του 2012 ουσιαστικά ήρθε να επιβεβαιώσει την κακή πορεία του κλάδου. Οι τέσσερις εισηγμένες, όμιλος Attica, ANEK, Μινωικές Γραμμές και ΝΕΛ, είχαν ζημίες άνω των 60 εκατ. ευρώ, ωστόσο αυτές ήταν μειωμένες κατά 12 εκατ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο εννεάμηνο του 2011, καθώς ελήφθησαν μέτρα περιορισμού του λειτουργικού τους κόστους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή