O ΔΗΚΤΗΣ

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δωρεά χρέους 2 εκατ. ευρώ από την «Greece Debt Free»

Το ποσό των 2 εκατ. ευρώ διεγράφη από το ελληνικό χρέος. Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός «Greece Debt Free» προχώρησε στη δωρεά ελληνικών ομολόγων ονομαστικής αξίας 2 εκατ. ευρώ και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, ανακοίνωσε χθες ότι το Δημόσιο προχώρησε στην ακύρωσή τους, διαγράφοντας το αντίστοιχο ποσό από το χρέος. Το ποσό μπορεί να μην αλλάζει το προφίλ του ελληνικού χρέους, αλλά πρέπει να αναγνωριστεί η πραγματική προσπάθεια που καταβάλλουν οι άνθρωποι του «Greece Debt Free». Μέσα σε 416 ημέρες, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός έχει καταφέρει να αγοράσει ελληνικά ομόλογα άνω των 3 εκατ. ευρώ και να επιστρέψει στο Δημόσιο τα 2 εκατ. ευρώ ήδη. Αλλωστε, τη σπουδαιότητα της κίνησης ανέδειξε και ο κ. Σταϊκούρας, αναφέροντας ότι «τέτοιες πρωτοβουλίες αναδεικνύουν τη διαχρονική δύναμη του ελληνισμού».

Στα δύο εκατομμύρια ευρώ διαμορφώθηκαν οι ετήσιες αμοιβές της διοίκησης και των στελεχών του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) για το 2012. Σύμφωνα με έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών (σε απάντηση σχετικού ερωτήματος βουλευτή του ΠΑΣΟΚ), το σύνολο των αμοιβών προσωπικού ανέρχεται σε 1.998.033 ευρώ, εκ των οποίων ποσό ύψους 223.585 ευρώ αφορά εργοδοτικές εισφορές. Σύμφωνα με τη σχετική οικονομική έκθεση για το 2012, ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ΤΧΣ έλαβε 241.479 ευρώ, οι δύο αντιπρόεδροι 167.003 ευρώ και 161.636 ευρώ, αντίστοιχα, ενώ τα μέλη του Δ.Σ. του Ταμείου έλαβαν αμοιβές που κυμαίνονται από 13.000 έως 28.000 ευρώ.

Πώληση διατηρητέου

Καλή τιμή «έπιασε» ακίνητο του ΤΑΙΠΕΔ που ρήμαζε στα νότια προάστια. Το ακίνητο διατέθηκε μέσα από τη διαδικτυακή πλατφόρμα ηλεκτρονικών δημοπρασιών e-publicrealstate.gr αντί 434 χιλ. ευρώ ή 40% υψηλότερα από την αρχική τιμή εκκίνησης της ηλεκτρονικής δημοπρασίας. Η αρχική τιμή πώλησης είχε τεθεί στα 310 χιλ. ευρώ. Πρόκειται για ένα διατηρητέο ακίνητο ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής αξίας, επιφάνειας 372 τ.μ., που βρίσκεται επί της οδού Σμολένσκυ 4, στο Νέο Φάληρο. Το τίμημα κρίνεται από το ΤΑΙΠΕΔ ικανοποιητικό με δεδομένη την κατάσταση της αγοράς και τις επιπλέον επενδύσεις που απαιτούνται για την αναστήλωση του κτιρίου. Το ακίνητο περιήλθε στο Δημόσιο το 2002 από σχολάζουσα κληρονομιά, ενώ μέχρι σήμερα παρέμενε εγκαταλελειμμένο.

Διαμαρτυρία ξενοδόχων για τη γραφειοκρατία

Διαμαρτύρονται ξενοδόχοι της χώρας για άσκοπη γραφειοκρατία από διάφορες δημόσιες υπηρεσίες, παρά την καθιέρωση του Γενικού Μητρώου (ΓΕΜΗ). Οπως σημειώνουν, αντί οι υπηρεσίες για κάθε αίτημα νομικού προσώπου ν’ απευθύνονται απευθείας στο ΓΕΜΗ δίχως τη φυσική παρουσία ή μεσολάβηση κανενός, επιμένουν να ζητούν την υποβολή αίτησης του ενδιαφερομένου συνοδευόμενης από πλειάδα δικαιολογητικών που ίσως τα περισσότερα έχουν υποβληθεί ξανά. Οι ξενοδόχοι ζητούν όλες οι υπηρεσίες να συνδεθούν online με το ΓΕΜΗ.

Σε αναζήτηση κεφαλαίων η Συνεταιριστική Πελοποννήσου

Στην Αθήνα βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες η διοίκηση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Πελοποννήσου. Η διοίκηση της τράπεζας φιλοδοξεί να αντλήσει νέα κεφάλαια, ώστε να ενισχύσει την κεφαλαιακή της βάση και να δώσει δυναμικό «παρών» στη νέα τραπεζική αγορά. Ο πρόεδρος της τράπεζας, Γεώργιος Δαλαμαρίνης, και ο γενικός διευθυντής, Πέτρος Σανταμούρης, συναντήθηκαν με τον υπουργό Οικονομίας, Γ. Στουρνάρα, καθώς και τον υπουργό Υγείας, Αδ. Γεωργιάδη. Τα νέα κεφάλαια κρίνονται απαραίτητα από τη διοίκηση της τράπεζας προκειμένου να υλοποιηθεί το επιχειρηματικό σχέδιο για την περίοδο 2014-2018 με βασικό στόχο την ακόμη μεγαλύτερη υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Πελοποννήσου.

Σημειώνεται ότι, με θετικό λειτουργικό αποτέλεσμα στη χρήση 2012, το ενεργητικό της τράπεζας κατέγραψε αύξηση 7,68% και οι χορηγήσεις, ειδικότερα, αύξηση 11,67%. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της τράπεζας κ. Δαλαμαρίνη, μέσα στην περίοδο 2014–2018 η τράπεζα φιλοδοξεί να επιτύχει ρυθμούς ανάπτυξης που θα σταθεροποιήσουν το μέγεθος και την αξιοπιστία της, καθιστώντας την βασικό οικονομικό παράγοντα της Πελοποννήσου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή