Στις 11 Οκτωβρίου περνάει το 33% του ΟΠΑΠ στην Emma Delta

Στις 11 Οκτωβρίου περνάει το 33% του ΟΠΑΠ στην Emma Delta

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 11 Οκτωβρίου θα αλλάξει «χέρια» ο ΟΠΑΠ. Η Emma Delta και το ΤΑΙΠΕΔ συμφώνησαν εκείνη την ημέρα να ολοκληρωθεί η συναλλαγή εξαγοράς του 33% του ΟΠΑΠ. Η Emma Delta θα καταβάλει 622 εκατ. ευρώ για την απόκτηση περίπου 109 εκατ. μετοχών ΟΠΑΠ κυριότητας ΤΑΙΠΕΔ. Μέχρι τότε, εκτιμάται ότι η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα έχει δώσει το πράσινο φως για τη συναλλαγή. Στην πράξη η απόφασή της αναμένεται την προηγούμενη 10 Οκτωβρίου.

Προς την κατεύθυνση αυτή η Emma Delta βρίσκεται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις με ξένες τράπεζες, προκειμένου να προχωρήσει σε δανεισμό που θα της επιτρέψει την ολοκλήρωση της συναλλαγής. Ο δανεισμός αναμένεται να γίνει με την έκδοση ομολογιών, ο αριθμός και το ύψος των οποίων αναμένεται ν’ ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες. Σύμφωνα μάλιστα με στελέχη της αγοράς, οι πιστωτές της κοινοπραξίας θα είναι ξένες τράπεζες, σε αντίθεση με όσα γράφονται και αναφέρονται το τελευταίο διάστημα περί δανεισμού της κοινοπραξίας από ελληνικές τράπεζες. Αυτό ισχύει τουλάχιστον για το επενδυτικό κεφάλαιο που έχει συστήσει ο Τσέχος επιχειρηματίας Γίρι Σμετς, ενώ ζητούμενο παραμένει ο τρόπος χρηματοδότησης της συμμετοχής του επενδυτικού κεφαλαίου που ελέγχει ο επιχειρηματίας Δημήτρης Μελισσανίδης. Πάντως, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, αναμένεται να πραγματοποιηθούν οι αλλαγές στη διοίκηση του ΟΠΑΠ. Διευθύνων σύμβουλος έχει οριστεί ν’ αναλάβει ο Τσέχος Καμίλ Ζίγκλερ, ο οποίος ήδη έχει εγκατασταθεί στην Ελλάδα. Η κοινοπραξία βρίσκεται στην αναζήτηση και προέδρου για τον ΟΠΑΠ, μια θέση για την οποία δεν αποκλείεται να καταλάβει ο Γίρι Σμετς. Επίσης στο διοικητικό συμβούλιο αναμένεται να τοποθετηθεί ο κ. Γιώργος Μελισσανίδης και ο κ. Χρήστος Κοπελούζος. Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα, ήδη τοποθετήθηκε μέλος του Δ.Σ. του ΟΠΑΠ, ο νομικός σύμβουλος των επιχειρήσεων Μελισσανίδη, κ. Σπύρος Φωκάς.

Σύμφωνα με στελέχη της Emma Delta, δύο είναι οι προτεραιότητες που θα πρέπει να διαχειριστεί η νέα διοίκηση του ΟΠΑΠ. Η πρώτη έχει να κάνει με την εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας και τα αποκλειστικά δικαιώματα (μονοπώλιο) που έχουν εκχωρηθεί στον οργανισμό. Η δεύτερη προτεραιότητα έχει να κάνει με το θέμα της αξιοποίησης της άδειας των παιγνιομηχανών (VLΤs).

Σε ό,τι αφορά το μονοπώλιο στα τυχερά παίγνια, τα στελέχη της Emma Delta χαρακτηρίζουν ισχυρή τη νομική βάση της ελληνικής κυβέρνησης και ότι οι δικλίδες ασφαλείας για την ορθή χρήση του δικαιώματος αυτού, έχουν ήδη τεθεί.

Ταυτόχρονα όμως επισημαίνουν ότι η πολιτεία θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το καθεστώς με τις προσωρινές άδειες που έχει εκχωρήσει στο παρελθόν. Τα στελέχη της Emma Delta αναφέρουν ότι γίνεται κατάχρηση των δικαιωμάτων από τους κατέχοντες τις προσωρινές άδειες, οι οποίοι μεταβιβάζουν δικαιώματα σε τρίτους – φυσικά με το αζημίωτο.

Επίσης, όλοι φαίνεται να συμφωνούν ότι ο ΟΠΑΠ πρέπει να προχωρήσει άμεσα στη δραστηριοποίησή του στον τομέα των διαδικτυακών τυχερών παιγνίων. Και αυτό γιατί, αφού σύμφωνα με την ελληνική επιχειρηματολογία ο οργανισμός έχει το δικαίωμα αυτό από το 2000, μέχρι σήμερα ουδέποτε το έχει ασκήσει.

Τέλος, η πλευρά της Emma Delta πιθανόν να αναζητήσει κάποιες αλλαγές στο επιχειρηματικό σχέδιο ανάπτυξης των VLTs, χαρακτηρίζοντας «υπερβολικές» τις εκτιμήσεις της σημερινής διοίκησης του ΟΠΑΠ, σχετικά με τα έσοδα από τη συγκεκριμένη κατηγορία παιγνίων.

Η απόφαση της Ε.Ε. για τα online τυχερά παίγνια

Με νίκη στα σημεία υπέρ των κρατικών λοταριών, και εις βάρος των ιδιωτικών παρόχων online τυχερών παιγνίων εγκρίθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου από το Ευρωκοινοβούλιο το Σχέδιο Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα online τυχερά παίγνια. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποστήριξε την αρχική πρόταση της Επιτροπής, η οποία θεωρεί ότι δεν μπορεί να υπάρξει κοινή πολιτική στο θέμα των τυχερών παιγνίων σε όλη την Ε.Ε. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ενωση Λοταριών (European Lotteries), το Ευρωκοινοβούλιο εξέφρασε υποστήριξη προς την αυστηρή ρύθμιση ή απαγόρευση επικίνδυνων μορφών τυχερών παιγνίων, τα οποία πρέπει να προσδιοριστούν σε εθνικό επίπεδο, μέσω μιας εις βάθος αξιολόγησης. «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέφρασε σαφώς πως μια τομεακή Οδηγία για τα Τυχερά Παίγνια δεν είναι επιθυμητή: τα τυχερά παίγνια δεν αποτελούν μια συνήθη οικονομική δραστηριότητα», σχολίασε ο πρόεδρος της European Lotteries, Φρίντριχ Στίκλερ. Τη θέση αυτή υποστηρίζει και η ελληνική κυβέρνηση και ο ΟΠΑΠ, ο οποίος είναι και μέλος της European Lotteries. Σημειώνεται ότι στην Ε.Ε., σε κάποια κράτη- μέλη η αγορά των τυχερών παιγνίων είναι πλήρως απελευθερωμένη (π.χ. Ιταλία), ενώ σε άλλες χώρες (π.χ. Πορτογαλία) τις δραστηριότητες ασκούν κρατικά μονοπώλια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή