Ανάπτυξη δικτύου αερίου στα Βαλκάνια επεξεργάζεται η Socar μέσω ΔΕΣΦΑ

Ανάπτυξη δικτύου αερίου στα Βαλκάνια επεξεργάζεται η Socar μέσω ΔΕΣΦΑ

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχέδιο ανάπτυξης δικτύου φυσικού αερίου στις χώρες των Βαλκανίων με προτεραιότητα σε Αλβανία και Μαυροβούνιο, όπου δεν υπάρχει καθόλου δίκτυο, και στη Σερβία όπου υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις επεξεργάζεται η αζερική εταιρεία Socar.

Βάση αυτού του σχεδίου θα αποτελέσει το ελληνικό σύστημα αερίου, με την απόκτηση από την αζερική εταιρεία του 66% του ΔΕΣΦΑ, ενώ ο όλος σχεδιασμός θα αξιοποιήσει τις συνέργειες που δημιουργεί η υλοποίηση του αγωγού Tap μετά και την είσοδο της Socar στο μετοχικό σχήμα που ελέγχει τον αγωγό σε ποσοστό 20%. Στελέχη της αζερικής εταιρείας έχουν παρουσιάσει ήδη το σχέδιο επέκτασης στα Βαλκάνια στον υπουργό ΠΕΚΑ Μάκη Παπαγεωργίου που παρακολουθεί ως εκπρόσωπος του Δημοσίου τα τεκταινόμενα στον ΔΕΣΦΑ καθώς και στη διοίκηση της εταιρείας κατά τις συναντήσεις που είχαν το τελευταίο διάστημα στην Αθήνα. Το σχέδιο αναμένεται να οριστικοποιηθεί στη συνάντηση που θα γίνει τον επόμενο μήνα με την έλευση του top management της εταιρείας στην Αθήνα. Στόχος, τόσο της αζερικής πλευράς όσο και της ελληνικής, είναι η όλη προετοιμασία να έχει τελειώσει μέσα στο επόμενο εξάμηνο, που αναμένεται να ολοκληρωθεί και η συμφωνία μεταβίβασης του 66% του ΔΕΣΦΑ, έτσι ώστε να ξεκινήσει η υλοποίηση αμέσως μετά.

Τα στελέχη της Socar ενημερώνονται για κάθε στρατηγική κίνηση του ΔΕΣΦΑ, ενώ οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει στη δημιουργία μιας κοινής ομάδας εργασίας «Socar – Ελλάς» που θα αναλάβει την «αρμονική μετάβαση» της εταιρείας στο νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς. Οι Αζέροι, όπως αναφέρουν αρμόδιοι παράγοντες, βλέπουν την Ελλάδα και τον ΔΕΣΦΑ όχι απλώς σαν πύλη για την είσοδό τους στην Ευρώπη, αλλά ως βάση ανάπτυξης μια στρατηγικής επέκτασης στην ευρωπαϊκή αγορά, αξιοποιώντας τις δυνατότητες του Tap και του νέου κοιτάσματος του Σαχ Ντενίζ 2. Ενδεικτικό των καλών προθέσεων των Αζέρων έναντι της Ελλάδας είναι η συμφωνία που αναμένεται να υπογραφεί την Παρασκευή στο Μπακού μεταξύ της κοινοπραξίας που ελέγχει το κοίτασμα του Σαχ Ντενίζ ΙΙ και της ΔΕΠΑ για την προμήθεια 1 δισ. κ.μ. αερίου ετησίως από το 2019 και μετά. Η τιμολόγηση του αερίου με φόρμουλα που λαμβάνει υπόψη της σε ποσοστό 40% τις χαμηλές τιμές Hab της Δυτικής Ευρώπης που περιλαμβάνεται σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες στη σύμβαση BP – ΔΕΠΑ είναι ενδεικτική των όρων ανταγωνισμού που θα επιβάλει η έλευση αζερικού αερίου στην αγορά της Ευρώπης.

Σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση της συμφωνίας μεταβίβασης του 66% του ΔΕΣΦΑ στη Socar, αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούν ότι δεν θα πρέπει να αναμένεται νωρίτερα από την πάροδο ενός εξαμήνου. Οπως εξηγούν, δύο μήνες θα χρειαστεί το Ελεγκτικό Συνέδριο για να εξετάσει τον φάκελο της σύμβασης και να δώσει την έγκρισή του. Αυτό σημαίνει ότι για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού θα φύγει μέσα στον Νοέμβριο όπου οι διαδικασίες ελέγχου θα διαρκέσουν τουλάχιστον ένα τρίμηνο με τετράμηνο. H Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού με επικεφαλής τον επίτροπο Χ. Αλμούνια θα κρίνει κατά πόσο η μεταβίβαση του ΔΕΣΦΑ στη Socar συμβαδίζει με την κοινοτική νομοθεσία περί ανταγωνισμού, διαδικασία που εκτιμάται ότι θα διαρκέσει διότι πρώτη φορά εταιρεία μη κοινοτική θα ελέγχει δίκτυο φυσικού αερίου χώρας-μέλους της Ε.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή