Η χειρότερη χρονιά στην ιστορία της κινητής τηλεφωνίας το 2013

Η χειρότερη χρονιά στην ιστορία της κινητής τηλεφωνίας το 2013

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αγορά κινητής τηλεφωνίας βιώνει φέτος τη χειρότερη χρονιά στην ιστορία της. Σύμφωνα με τα στελέχη της αγοράς, ο ρυθμός μείωσης αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 15%-17% και θα είναι ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί από το 2008 και μετά, όταν η αγορά εμφάνισε αρνητικό πρόσημο. Αν τελικά επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις αυτές, οι τρεις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας θα στερηθούν έσοδα περίπου 350 έως 400 εκατ. ευρώ. Πέρυσι η αγορά της κινητής ανήλθε σε 2,4 δισ. ευρώ, ενώ για φέτος αναμένεται να κλείσει λίγο πάνω από 2 δισ. ευρώ.

Εσοδα 4,4 δισ. το… 2008

Το τελευταίο μέγεθος είναι περισσότερο από 50% μειωμένο σε σχέση με τα έσοδα που καταγράφηκαν το 2008, έτος που η αγορά βρέθηκε στο ζενίθ. Τότε, οι τρεις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας μαζί είχαν αναφέρει έσοδα 4,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,7 δισ. ευρώ αφορούσε μόνον στην Cosmote. Φέτος, τα έσοδα των τριών επιχειρήσεων ίσα που θα ξεπεράσουν τα έσοδα του μεγαλύτερου παίκτη της αγοράς πριν από πέντε χρόνια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2013 είναι η πέμπτη συνεχόμενη χρονιά που η αγορά υποχωρεί. Και για τη φετινή κάμψη, σημαντικό ρόλο διαδραμάτισαν, εκτός από την ύφεση στην οικονομία, η μείωση των τελών τερματισμού κινητής τηλεφωνίας, αλλά και ο σφοδρός ανταγωνισμός των εταιρειών.

Η τελευταία μείωση των τελών τερματισμού στην κινητή επιβλήθηκε από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) την 1η Ιανουαρίου 2013, στο πλαίσιο της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δημιουργία μιας ενιαίας εσωτερικής αγοράς τηλεπικοινωνιών. Αυτή η μείωση των τελών τερματισμού ανήλθε σε 80% και σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς κινητής τηλεφωνίας, συμβάλλει περίπου στο 1/3 στον ρυθμού πτώσης. Για τα υπόλοιπα 2/3 συνέβαλαν ο σφοδρός ανταγωνισμός των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, αλλά και η σταθερή τάση του μέσου Ελληνα να περιορίσει τις δαπάνες του και τα έξοδά του. Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρουν οι άνθρωποι της αγοράς, πολλοί καταναλωτές έχουν στραφεί στη πιο φθηνή καρτοκινητή τηλεφωνία.

Ανταγωνισμός

Σε ό,τι αφορά τον ανταγωνισμό των εταιρειών, σύμφωνα με στελέχη των τριών εταιρειών, τους τελευταίους έξι μήνες υπάρχει μια έξαρση του ανταγωνισμού με την υποβολή αντιπροσφορών προκειμένου να αποσπάσουν πελάτες η μία εταιρεία από την άλλη. Αυτό, φυσικά, γίνεται με μείωση των χρεώσεων και τελικά του μέσου εσόδου ανά συνδρομητή.

Για τον επόμενο χρόνο, η αγορά εκτιμά περαιτέρω κάμψη της αγοράς, αλλά με ρυθμό χαμηλότερο από τον φετινό. Ειδικότερα το 2014 ο ρυθμός υποχώρησης της αγοράς αναμένεται μονοψήφιος, καθώς αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να υπάρχουν άλλοι παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν προς το δυσμενέστερο τα αποτελέσματα των τριών επιχειρήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή