Τα ενεργειακά φέρνουν στην Αθήνα τον Ευρωπαίο επίτροπο Ετινγκερ

Τα ενεργειακά φέρνουν στην Αθήνα τον Ευρωπαίο επίτροπο Ετινγκερ

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κρίσιμα ενεργειακά θέματα που θα πρέπει να διαχειριστεί η ελληνική κυβέρνηση εν όψει της ανάληψης της προεδρίας της Ε.Ε., το πρώτο εξάμηνο του 2014 θα θέσει υπόψη της ελληνικής κυβέρνησης ο αρμόδιος Επίτροπος κ. Γκίντερ Ετινγκερ κατά τη διήμερη παραμονή του στην Αθήνα αύριο και μεθαύριο. Ενδεικτική της βαρύνουσας σημασίας της επίσκεψης του κ. Ετινγκερ στην Αθήνα είναι η συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά αύριο το απόγευμα. Ενα από τα κρίσιμα θέματα συζήτησης με τον πρωθυπουργό θα είναι αυτό της έναρξης της διαδικασίας της ευρωπαϊκής Επ. Ανταγωνισμού για τη δεσπόζουσα θέση της ρωσικής Gazprom στον εφοδιασμό της ευρωπαϊκής αγοράς με φυσικό αέριο, η οποία συμπίπτει με την ανάληψη της προεδρίας της Ε.Ε. από την Ελλάδα. Το θέμα απασχολεί όπως είναι φυσικό και τη ρωσική πλευρά, η οποία και φέρεται να εξέθεσε τις δικές της απόψεις μέσω του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατά τη χθεσινή συνάντησή του στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Νωρίτερα αύριο, ο Γερμανός Επίτροπος θα συναντηθεί με τον υπουργό ΠΕΚΑ κ. Γιάννη Μανιάτη και τον υφυπουργό Μάκη Παπαγεωργίου με τους οποίους και θα συζητηθούν θέματα που συνδέονται με το άνοιγμα των αγορών ενέργειας, τις αποκρατικοποιήσεις των εταιρειών ΔΕΠΑ και ΔΕΗ αλλά και οι εξελίξεις στον τομέα των υδρογονανθράκων με έμφαση στις έρευνες του Ιονίου και της Κρήτης. Είναι γνωστό ότι η Ε.Ε. διατηρεί υψηλές προσδοκίες για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες που μαζί με αυτούς της Κύπρου τους θεωρεί μια νέα πηγή για την ασφαλή τροφοδοσία της ευρωπαϊκής αγοράς.

Σε ό,τι αφορά τις αποκρατικοποιήσεις, το ενδιαφέρον της Ε.Ε. επικεντρώνεται σε αυτή τη συγκυρία κυρίως στην ΔΕΗ. Σε εξέλιξη βρίσκονται το τελευταίο διάστημα επαφές μεταξύ των δύο πλευρών για την προετοιμασία πώλησης της «Μικρής ΔΕΗ». Κατά τη διήμερη επίσκεψή του στην Αθήνα, ο Επίτροπος Ετινγκερ θα συμμετάσχει σε συνάντηση εργασίας με εκπροσώπους επιχειρήσεων και φορέων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας, ενώ την Παρασκευή θα απευθύνει ομιλία στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Οικονομικών Υποθέσεων και Περιβάλλοντος στη Βουλή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή