Για τις δημόσιες προτάσεις αποφασίζουν οι 7 της Βιοχάλκο

Για τις δημόσιες προτάσεις αποφασίζουν οι 7 της Βιοχάλκο

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκινούν σήμερα και ολοκληρώνονται την Παρασκευή οι έκτακτες γενικές συνελεύσεις των επτά θυγατρικών του ομίλου Βιοχάλκο. Το μοναδικό θέμα των ημερήσιων διατάξεων και στις επτά έκτακτες γενικές συνελεύσεις είναι να αποφασίσουν οι μέτοχοι μειοψηφίας εάν επιθυμούν ή όχι να προχωρήσει η Viohalco S.A. σε δεσμευτικές προσφορές για τις μετοχές κάθε θυγατρικής και γι’ αυτό τον λόγο κάθε έκτακτη συνέλευση θα εκδώσει το ανάλογο ψήφισμα.

Η διοίκηση της Viohalco έχει αποφασίσει ότι δεν θα ασκήσει τα δικαιώματα ψήφου της και θα απέχει από την ψηφοφορία, με στόχο να επιτραπεί στους μετόχους μειοψηφίας να εκφράσουν τις δικές τους θέσεις επί του ζητήματος για την υποβολή ή μη δημόσιων προτάσεων.

Ειδικότερα σήμερα θα πραγματοποιηθούν οι συνελεύσεις της ΕΤΕΜ και της ΕΛΒΑΛ, θα ακολουθήσουν αύριο οι συνελεύσεις της Σίδμα (η Viohalco ελέγχει το 35,033%) των Ελληνικών Καλωδίων και της Χαλκόρ. Την Παρασκευή θα γίνουν οι έκτακτες γενικές συνελεύσεις της Σιδενόρ και της Σωληνουργεία Κορίνθου.

Σε περίπτωση που το αποτέλεσμα και των επτά ψηφοφοριών δείξουν υπέρ της υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης από την Viohalco S.A. τότε η ανώτατη οικονομική επιβάρυνση για τη μητρική εταιρεία του ομίλου θα φθάσει τα 193 εκατ. Πάντως, τόσο οι διοικήσεις των θυγατρικών αλλά και της μητρικής εταιρείας έχουν εκφράσει την επιθυμία να παραμείνουν οι μετοχές στο Χ.Α. ενώ έχει δηλωθεί από τη Viohalco ότι στόχος είναι να επανεισαχθεί η μετοχή της μητρικής στο χρηματιστήριο της Αθήνας και ήδη έχουν ξεκινήσει οι σχετικές διαδικασίες.

Το ζήτημα είναι βέβαια ποια θα είναι η αντίδραση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στη περίπτωση που δεν υπάρξουν δημόσιες προτάσεις για τις θυγατρικές, αφού υποστηρίζει ότι η νομοθεσία επιβάλλει την υποχρεωτική δημόσια πρόταση όταν αλλάζει ο βασικός μέτοχος. Από την πλευρά του ο όμιλος Βιοχάλκο επισημαίνει ότι παρά τη διασυνοριακή συγχώνευση ο βασικός μέτοχος παραμένει ο ίδιος και αυτό προκύπτει από το ότι δεν έχουν αλλάξει τα δ.σ. των θυγατρικών εταιρειών.

Οι πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν πάντως ότι σε περίπτωση που δεν γίνουν δημόσιες προτάσεις αναμένεται υψηλό οικονομικό πρόστιμο στον όμιλο.

Οι θυγατρικές στη λήξη του 2013 υπέγραψαν κοινοπρακτικά δάνεια 727,5 εκατ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή