Αυξημένες 20% οι πληρωμές σε επενδυτικά σχέδια του αναπτυξιακού το 2013

Αυξημένες 20% οι πληρωμές σε επενδυτικά σχέδια του αναπτυξιακού το 2013

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αύξηση των πληρωμών σε επενδυτικά σχέδια του αναπτυξιακού νόμου κατά 20% έκλεισε το 2013 σε σύγκριση με το 2012. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο αρμόδιος υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης, οι εγκεκριμένες καταβολές προκαταβολών και ολοκληρώσεων επενδυτικών σχεδίων ανήλθαν το 2013 σε 610 εκατ. ευρώ έναντι 510 εκατ. ευρώ το 2012. Μάλιστα, λόγω της πλήρους απορρόφησης του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων από το σύνολο των εγκεκριμένων δεν έχουν εκτελεσθεί πληρωμές ύψους 75 εκατ. ευρώ, οι οποίες αναμένεται να πραγματοποιηθούν μέχρι το τέλος Ιανουαρίου και θα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό του 2014. Τα νέα επενδυτικά σχέδια που υποβλήθηκαν (ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος για να κριθεί ποια θα είναι επιλέξιμα προς ενίσχυση) το 2013 ανήλθαν σε 379, συνολικού προϋπολογισμού 1,4 δισ. ευρώ, τα οποία προβλέπουν τη δημιουργία 1.900 θέσεων εργασίας.

Αναφερόμενος στις κινήσεις στις οποίες θα προβεί το 2014 το υπουργείο Ανάπτυξης σε ό,τι αφορά τον αναπτυξιακό νόμο ο κ. Μηταράκης προανήγγειλε την προκήρυξη νέου κύκλου κατάθεσης επενδυτικών σχεδίων υπό το καθεστώς της «Νεανικής Επιχειρηματικότητας» στο πλαίσιο της προσπάθειας για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων. Επιπλέον, προωθείται η προσαρμογή του αναπτυξιακού νόμου στις απαιτήσεις της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020, προκειμένου να είναι πιο εύκολη η συγχρηματοδότηση περισσότερων επενδυτικών σχεδίων από το νέο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης. Για τον σκοπό αυτό, μάλιστα, έχει συσταθεί ειδική επιτροπή υπό τον γενικό διευθυντή Ιδιωτικών Επενδύσεων. Μέσα στο επόμενο διάστημα, εξάλλου, το υπουργείο φιλοδοξεί να έχει εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα (βρίσκεται ακόμη στο Συμβούλιο της Επικρατείας) το οποίο προβλέπει τον έλεγχο των επενδυτικών σχεδίων και από εξωτερικούς πιστοποιημένους φορείς, όπως οι τράπεζες. Προκειμένου, πάντως, να απποφευχθούν νέες καθυστερήσεις, όταν εκδοθεί το Π.Δ. θα εφαρμοσθεί αυτομάτως, χωρίς να απαιτούνται υπουργικές αποφάσεις κ.ά. Πρόοδος σημειώθηκε και στις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) καθώς το τελευταίο 18μηνο εγκρίθηκαν 14 νέα έργα συνολικού προϋπολογισμού 1,8 δισ. ευρώ.

Ελληνικό

Μέσα στο επόμενο δεκαήμερο εκτιμάται ότι θα έχει λυθεί το θέμα που έχει ανακύψει με την αποκρατικοποίηση του Ελληνικού, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν χθες ότι όλο αυτό το διάστημα γίνεται επεξεργασία του κειμένου της τελικής σύμβασης με στόχο να διασφαλίζονται τα συμφέροντα των επενδυτών, αλλά και να επιτευχθεί υψηλό τίμημα. Πάντως, το γεγονός ότι δεν έχει παραδοθεί ακόμη το τελικό σχέδιο σύμβασης στους ενδιαφερόμενους επενδυτές σημαίνει ότι η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών για το Ελληνικό δεν πρόκειται να γίνει μέσα στον Ιανουάριο. Παράγοντες κοντά στη συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση αναφέρουν ότι οι υποψήφιοι επενδυτές χρειάζονται τουλάχιστον ένα μήνα από τη λήψη του τελικού σχεδίου σύμβασης για την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή