O ΔΗΚΤΗΣ

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύξηση μισθού 6,48% μετά τη μείωση κατά… 30%

Αύξηση 6,48% στους μισθούς 2.489 εργαζομένων κατέγραψε για τον μήνα Δεκέμβριο το ηλεκτρονικό σύστημα «Εργάνη». Αναζητώντας την επιχείρηση που παραβίασε τον «κανόνα» της μείωσης μισθών οδηγώντας σε αυξήσεις μισθών, βρεθήκαμε μπροστά στο Ταχυδρομικό Ταχυδρομείο. Ομως, ενίοτε τα στοιχεία, όσο επίσημα κι αν είναι μπορεί να παραπλανούν αν αποκοπούν από την ιστορία. Και η ιστορία των νέων ατομικών συμβάσεων που υπέγραψαν οι εργαζόμενοι του πρώην Τ.Τ με τη νέα διοίκηση της Εurobank, οδήγησαν μεν σε αυξήσεις αλλά αφού είχαν προηγηθεί μειώσεις 30% στους μισθούς των υπαλλήλων όταν το Τ.Τ. διασπάστηκε σε «καλή» και «κακή» Τράπεζα. Αρα, το πρόσημο στους μισθούς των υπαλλήλων, ύστερα από την ενσωμάτωση στον ενιαίο Κανονισμό της νέας Τράπεζας παραμένει αρνητικό. Παρόλα αυτά σε όλη την Τράπεζα και για όλο το προσωπικό, νέο και παλαιό, υπάρχουν ενιαίες συμβάσεις και καλύπτονται όλοι κάτω από ενιαίο κανονισμό εργασίας.

Εισερχόμαστε χρονικά στις πρώτες δικαστικές αποφάσεις του 2014 για όσες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης. Στις 27 Ιανουαρίου 2014 θα συζητηθεί στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης η αίτηση πτώχευσης της Φωκάς από πιστώτρια βιοτεχνία, ενώ συνολικά η εταιρεία οφείλει για δεδουλευμένες αποδοχές 1,18 εκατ. ευρώ και 66,2 εκατ. ευρώ σε πιστωτές της. Δύο μέρες αργότερα συζητείται στο Πρωτοδικείο Αθηνών το αίτημα της Δίας Ιχθυοκαλλιέργειας για την υπαγωγή της στο άρθρο 99 με την επικείμενη συγχώνευση με τη Σελόντα να είναι ανέφικτη εφόσον εισαχθεί στο πτωχευτικό δίκαιο. Στις 5 Φεβρουαρίου εκδικάζεται η αίτηση πτώχευσης εργαζομένων της Shelman κατά της εταιρείας για δεδουλευμένα.

Περιορισμένη συμμετοχή

Συνολικά 603.280 δικαιώματα αγοράς (warrants) της Τράπεζας Πειραιώς ασκήθηκαν από τους δικαιούχους κατά την πρώτη περίοδο άσκησης του σχετικού δικαιώματος. Τα ασκηθέντα warrants αντιστοιχούν σε 2.700.125 κοινές μετοχές, που αποτελούν το 0,053% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου. Από την άσκηση των δικαιωμάτων το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας εισέπραξε περίπου 4,68 εκατ. ευρώ. Η χαμηλή συμμετοχή των επενδυτών στην πρώτη περίοδο άσκησης ήταν αναμενόμενη, δεδομένου ότι οι μετοχές της τράπεζας στο Χρηματιστήριο Αθηνών διαπραγματεύονται λίγο χαμηλότερα της τιμής άσκησης. Χθες η μετοχή έκλεισε στα 1,66 ευρώ, ενώ η τιμή άσκησης ήταν 1,73 ευρώ ανά μετοχή.

Την τελευταία Κυριακή ήθελαν τα σούπερ μάρκετ

Εμμέσως πλην σαφώς εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ για το γεγονός ότι δεν λειτούργησαν την τελευταία Κυριακή του 2013, αλλά τις δύο Κυριακές πριν από τα Χριστούγεννα. Σε ανακοίνωση του ΙΕΛΚΑ (πρόκειται για ερευνητικό ινστιτούτο του κλάδου των σούπερ μάρκετ το οποίο υποστηρίζεται από τις μεγάλες αλυσίδες) για την πορεία του τζίρου υποστηρίζεται ότι ο Δεκέμβριος έκλεισε αρνητικά, λόγω της απόφασης του υπουργείου Ανάπτυξης να μη λειτουργήσουν τα καταστήματα την τελευταία Κυριακή του έτους. Αναμένονται αλλαγές και μάλλον σύντομα…

Οι στόχοι της ελληνικής προεδρίας για τον τουρισμό

Προσδοκίες έχουν αναπτυχθεί από τον τουριστικό κόσμο της χώρας για μία επιτυχημένη ελληνική προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε., καθώς εκτιμούν ότι μία τέτοια εξέλιξη θα ωφελήσει σημαντικά τον τουρισμό. Η ελληνική προεδρία σε ό,τι αφορά τον τουρισμό θα ασχοληθεί με την ολοκληρωμένη διαχείριση του θαλάσσιου και παράκτιου τουρισμού για την οποία θα πραγματοποιηθεί Διάσκεψη στις 14 Μαρτίου. Πέρυσι περισσότεροι από 6 εκατ. Ευρωπαίοι προτίμησαν την κρουαζιέρα και ο πλέον δημοφιλής προορισμός κρουαζιέρας αναδείχθηκε η Μεσόγειος με 3,5 εκατ. τουρίστες. Ο θαλάσσιος τουρισμός συνεισφέρει στην Ε.Ε. ετησίως 38 δισ. ευρώ και δημιούργησε 327.000 θέσεις εργασίας. Η ελληνική προεδρία θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στη διευκόλυνση του καθεστώτος θεωρήσεων εισόδου για τους υπηκόους τρίτων χωρών και θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις επί της αναθεώρησης της Οδηγίας για τα Οργανωμένα Ταξίδια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή