«Οχι» των μετόχων ΕΛΒΑΛ – ΕΤΕΜ στις υποχρεωτικές δημόσιες προτάσεις

«Οχι» των μετόχων ΕΛΒΑΛ – ΕΤΕΜ στις υποχρεωτικές δημόσιες προτάσεις

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με συντριπτική πλειοψηφία που άγγιξε το 100% του ποσοστού της διασποράς που ελέγχουν οι μικρομέτοχοι οι οποίοι εμφανίστηκαν στις χθεσινές έκτακτες συνελεύσεις της ΕΛΒΑΛ και της ΕΤΕΜ, απέρριψαν το θέμα της υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης για τις 2 θυγατρικές του ομίλου της Βιοχάλκο.

Στις έκτακτες γενικές συνελεύσεις, που πραγματοποιήθηκαν χθες σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, οι μικρομέτοχοι έλαβαν τον λόγο και υποστήριξαν ότι όχι μόνο δεν συντρέχει κανένας λόγος προστασίας των μικρομετόχων μέσα από τη δημόσια πρόταση, αλλά τόνισαν ότι η υλοποίηση των δημόσιων προτάσεων θα βλάψει την περιουσία τους που προκύπτει από την αξία των μετοχών, και συνεπώς απέρριψαν κάθε τέτοια πρόταση.

Ωστόσο, θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι συνολικά η παρουσία των μικρομετόχων ήταν χλιαρή, δεν ξεπέρασε το 30% στην ΕΤΕΜ επί της διασποράς, με τους εκπροσώπους των εταιρειών να σημειώνουν ότι η αποχή δείχνει πως οι μικρομέτοχοι δεν επιθυμούν την υποχρεωτική υποβολή δημόσιων προτάσεων.

Οι διοικήσεις των εταιρειών

Αρκετοί μέτοχοι στη συνέλευση της ΕΛΒΑΛ που έλαβαν τον λόγο τόνισαν πως τυχόν δημόσια πρόταση θα σημάνει υφαρπαγή των τίτλων. Μετά το τέλος των δύο έκτακτων συνελεύσεων, οι μέτοχοι ψήφισαν σε κάλπες που είχαν τοποθετηθεί στον χώρο της συνέλευσης.

Οι διοικήσεις της ΕΛΒΑΛ και της ΕΤΕΜ επανέλαβαν τις θέσεις που είχαν εκφράσει από τις συνελεύσεις για την έγκριση των ομολογιακών δανείων.

Οπως έχουν επισημάνει τα στελέχη του Ομίλου Βιοχάλκο, διαφωνούν με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ότι απαιτείται δημόσια πρόταση, γιατί ο νόμος εξαιρεί ρητά την περίπτωση απόκτησης δικαιωμάτων ψήφου που προκύπτει από τη συγχώνευση μητρικής με θυγατρική. Οπως δήλωσαν χαρακτηριστικά: «Τα ίδια πρόσωπα είμαστε στις διοικήσεις των εταιρειών και δεν έχουμε αλλάξει ακόμη και τώρα που έγινε η διασυνοριακή συγχώνευση».

Επίσης, πρόσθεσαν τα στελέχη της ΕΛΒΑΛ και της ΕΤΕΜ πως τυχόν δημόσια πρόταση θα βλάψει τα συμφέροντα των εισηγμένων εταιρειών πολλαπλά: Πρώτον, γιατί θα προκύψει αφαίμαξη ρευστότητας από τη μητρική Viohalco S.A. και, δεύτερον, ίσως οδηγήσει σε απόσυρση των θυγατρικών από το Χ.Α., γεγονός που θα απαγορεύσει μελλοντικά την κεφαλαιακή τους ενίσχυση από το επενδυτικό κοινό, ενώ έθεσαν και το θέμα της χαμηλής διασποράς στη διαπραγμάτευση των μετοχών. Η διοίκηση της ΕΛΒΑΛ τόνισε ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν μπορεί να υποχρεώσει τη δημόσια πρόταση, αλλά μπορεί να επιβάλει πρόστιμο το ύψος του οποίου μπορεί να φτάσει έως τα 3 εκατ. ευρώ.

Η Επ. Κεφαλαιαγοράς

Οι πληροφορίες της «Κ» επιμένουν, πάντως, ότι σε περίπτωση που δεν γίνουν δημόσιες προτάσεις, αναμένεται η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να επιβάλει υψηλό οικονομικό πρόστιμο στον όμιλο. Σήμερα θα πραγματοποιηθούν οι συνελεύσεις της Σίδμα (η Viohalco ελέγχει το 35,033%), των Ελληνικών Καλωδίων και της Χαλκόρ. Την Παρασκευή θα διεξαχθούν οι έκτακτες γενικές συνελεύσεις της Σιδενόρ και της Σωληνουργεία Κορίνθου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή