O ΔΗΚΤΗΣ

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετρώντας τον… φόβο σε εποχές αβεβαιότητας

Ενα νέο δείκτη παρουσίασε χθες το ΚΕΠΕ. Οσο κι αν ακούγεται παράξενο, οι οικονομολόγοι του Κέντρου είναι σε θέση πλέον να μετρήσουν τον «φόβο».

Επί της ουσίας, το ΚΕΠΕ θα καταγράφει με τον νέο δείκτη την αβεβαιότητα που επικρατεί σε μια οικονομία. Ηδη, από τα πρώτα ευρήματά του, φαίνεται ότι ο δείκτης «φόβου» το τελευταίο διάστημα έχει μειωθεί. Γεγονός το οποίο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, υποστήριξε ότι καταδεικνύει και αναδεικνύει τη βελτίωση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία.

Από την πλευρά του, ο επιστημονικός διευθυντής του ΚΕΠΕ, Ν. Φίλιππας, υποστήριξε ότι ο εν λόγω δείκτης θα αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο για τους εγχώριους και ξένους επενδυτές.

Η οικονομική θεωρία προσφέρει πολλά εργαλεία και είναι θετικό να αξιοποιούνται προς όφελος της πραγματικής οικονομίας.

Το α΄ εξάμηνο του 2014 θα δημοσιευθούν οι πρώτες προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τους προμηθευτές σωλήνων του αγωγού TAP που θα μεταφέρει το αζέρικο αέριο στην Ευρώπη. Πρόκειται για επένδυση ύψους 3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,5 δισ. αφορά το ελληνικό σκέλος του. Η «Σωληνουργεία Κορίνθου» με ανεκτέλεστες συμβάσεις 80 εκατ. ευρώ θα διεκδικήσει την κατασκευή των ελληνικών αγωγών, έχοντας αντιπάλους ομίλους από Γερμανία, Αγγλία, Γαλλια, Ινδία.

Μεταξύ των ομίλων που θα διεκδικήσουν έργα είναι η γερμανική Mannesmann Salzgitter AG, η βρετανική Corus Group και η ιταλική Ilva του ομίλου Riva.

Εσωτερική υπόθεση

Το ενεργειακό κόστος στη βιομηχανία είναι ένα από τα θέματα της ατζέντας του Ατυπου Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας της Ε.Ε. που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 12-13 Μαΐου 2014. Σύμφωνα, μάλιστα, με κύκλους του υπουργείου Ανάπτυξης, όχι μόνο επειδή ένα άτυπο συμβούλιο δεν έχει νομοθετική αρμοδιότητα, αλλά και λόγω της επιφυλακτικότητας των κρατών-μελών, δεν αναμένονται εξελίξεις στον ευαίσθητο αυτό τομέα. Καλύτερα η ελληνική κυβέρνηση να επικεντρωθεί στις πολιτικές που η ίδια πρέπει να εφαρμόσει ως προς τη μείωση του ενεργειακού κόστους για να καταστεί ανταγωνιστική η ελληνική βιομηχανία και να μην επιρρίπτει ευθύνες στη διστακτικότητα των Ευρωπαίων εταίρων.

Η συνάντηση έγινε, αλλά οι απαντήσεις δεν δόθηκαν

Αλυσοδέθηκαν συμβολικά οι πέντε εκπρόσωποι των αναπήρων, προκειμένου να δεχθεί ο υπουργός Εργασίας μία συνάντηση μαζί τους. Χωρίς να εμποδίζουν την είσοδο του υπουργείου, αλλά εκφράζοντας έντονα το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει πάνω από 50.000 άνθρωποι που είναι σε μακρόχρονη αναμονή για την επανεξέταση της αναπηρίας, χρησιμοποίησαν το έσχατο μέσο, μιας εικόνας που θλίβει. Αλλωστε, ο κ. Βρούτσης είχε δεσμευτεί ότι θα συναντηθεί με την αντιπροσωπεία τους, όπως και έγινε. Ομως, για μία ακόμη φορά δεν ήταν έτοιμος να απαντήσει αναφορικά με τα επιδόματα αναπηρίας που κόπηκαν σε χιλιάδες δικαιούχους.

Κατανάλωση με φειδώ για να μην πέσει η ασφάλεια

Θέρμανση ή μαγείρεμα, για να μην ξεμείνετε από ρεύμα. Αυτή είναι περιφραστικά η συμβουλή που δίνει ο αρμόδιος Διαχειριστής Δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ) στους καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος που θα κάνουν χρήση των μέτρων για τον περιορισμό της αιθαλομίχλης, θα καταφύγουν δηλαδή στη χρήση ηλεκτρικών συσκευών για θέρμανση. Με χθεσινή ανακοίνωσή του ο ΔΕΔΔΗΕ αναφέρεται στη σχετική ΚΥΑ και συνιστά στους οικιακούς καταναλωτές για την ομαλή τροφοδότησή τους, κατά τη χρονική περίοδο που γίνεται χρήση ηλεκτρικών θερμαντικών σωμάτων, να περιοριστεί η ταυτόχρονη χρήση ηλεκτροβόρων οικιακών συσκευών (ηλεκτρικός θερμοσίφωνας, ηλεκτρική κουζίνα, πλυντήριο ρούχων ή πιάτων και ηλεκτρικό σίδερο) στην απολύτως αναγκαία για την αποφυγή διακοπών ηλεκτροδότησης που ενδεχομένως προκύψουν στις εσωτερικές οικιακές ηλεκτρικές εγκαταστάσεις αλλά και στο δίκτυο της περιοχής τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή