ΔΗΚΤΗΣ

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Alpha Bank: Η αναδίπλωση για τα 25 ευρώ αποτελεί οπισθοδρόμηση

«Η ομαλή λειτουργία των νοσοκομείων της χώρας δεν είναι πλέον δυνατό να συνεχιστεί εάν εκείνοι που εισάγονται για νοσηλεία στα νοσοκομεία (που δεν είναι οικονομικά αδύνατοι, που δεν είναι χρονίως πάσχοντες ή άτομα με ειδικές ανάγκες) δεν αναλάβουν να πληρώσουν ένα μικρό έστω μέρος αυτού του κόστους λειτουργίας», αναφέρουν οι οικονομικοί αναλυτές της Alpha Bank, στο εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο της τράπεζας. Η απόφαση της κυβέρνησης να μην εφαρμόσει τελικά τον νόμο για την πληρωμή νοσηλίου 25 ευρώ για κάθε εισαγωγή ασθενούς σε νοσοκομείο του ΕΣΥ από 1.1.2014, αποτελεί σαφή «οπισθοδρόμηση», επισημαίνει.

Πάνω από 1,6 δισ. ευρώ αναμένεται να αντλήσει το Δημόσιο την Τρίτη με τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων, ποσού 1.250 εκατ. ευρώ και λήξεως 22 Απριλίου 2014, σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ). Το ποσό από τη δημοπρασία θα χρησιμοποιηθεί για την αναχρηματοδότηση παλαιότερων εντόκων γραμματίων που λήγουν. Η ημερομηνία διακανονισμού θα είναι η Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014.

«Ανοίξτε την αγορά φυσικού αερίου»

Συγκεκριμένο σχέδιο για το νέο μοντέλο αγοράς προμήθειας φυσικού αερίου στις τρεις ΕΠΑ μέχρι τον Οκτώβριο ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση ο επίτροπος Ενέργειας Γκ. Ετινγκερ. Στην κλειστή συζήτηση που έγινε χθες στα γραφεία της Ε.Ε. στην Αθήνα υπερθεμάτισε υπέρ των αλλαγών στην αγορά λιανικής φυσικού αερίου, ενώ οι εκπρόσωποι των εταιρειών διανομής προειδοποίησαν για αντιδράσεις στην περίπτωση που προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις. Ο εκπρόσωπος της ΕΝΙ μάλιστα, εταιρείας που ελέγχει τις ΕΠΑ Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας, προειδοποίησε πως εάν υπάρξει ανατροπή στο καθεστώς της αγοράς θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και θα ζητήσει αποζημίωση 300 εκατ. ευρώ. Ο επίτροπος υποστήριξε ότι δεν υπάρχει πρόθεση να καταγγελθούν οι συμβάσεις με τις τρεις ΕΠΑ, αλλά υπέδειξε την ανάγκη να τροποποιηθούν για να είναι συμβατές με το άνοιγμα της αγοράς.

Ολοκληρώθηκαν και οι έκτακτες συνελεύσεις των Σιδενόρ και Σωληνουργείων Κορίνθου. Οι μέτοχοι μειοψηφίας τάχθηκαν κατά της υποβολής δημοσίων προτάσεων από τη μητρική Viohalco S.A., που εδρεύει στις Βρυξέλλες. Ετσι δεν γίνονται αποδεκτές οι 7 δημόσιες προτάσεις και αναμένεται η απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για το ύψος του προστίμου στη μητρική εταιρεία.

Οι επόμενοι στόχοι του υπ. Ανάπτυξης

Μπορεί το υπουργείο Ανάπτυξης να ξεπέρασε τον «σκόπελο»των πλειστηριασμών με αρκετή επιτυχία, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τελείωσαν τα δύσκολα για τον κ. Κ. Χατζηδάκη. Πέρα από το θέμα των εμπορικών μισθώσεων, το ΥΠΑΝ καλείται το επόμενο διάστημα να αντιμετωπίσει σειρά επαγγελματικών κλάδων που θίγονται από την επικείμενη εφαρμογή των προτάσεων του ΟΟΣΑ για την απελευθέρωση αγορών και επαγγελμάτων. Επιπλέον, το ΥΠΑΝ καλείται να παρουσιάσει το τελικό σχέδιο για την απλοποίηση της αδειοδότησης στη μεταποίηση, το οποίο «καίει» τη βιομηχανία.

Με στόχο τη μείωση των επιτοκίων του κόστους δανεισμού της χώρας

Η περαιτέρω μείωση των επιτοκίων δανεισμού της χώρας είναι το διακύβευμα της έκδοσης εντόκων γραμματίων 6μηνης διάρκειας την ερχόμενη Τρίτη. Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) θα προχωρήσει στη δημοπρασία των εντόκων γραμματίων για να αντλήσει συνολικά 2 δισ. ευρώ και να καλύψει αντίστοιχου ύψους λήξεις γραμματίων την ερχόμενη Παρασκευή. Ωστόσο, δεδομένου του καλού κλίματος που επικρατεί στις αγορές για το ελληνικό χρέος το τελευταίο διάστημα, στο υπουργείο Οικονομικών θέλουν να εκμεταλλευτούν την περίσταση, να μειώσουν το επιτόκιο δανεισμού και άλλο, ώστε να συνεχίσουν να τροφοδοτούν τις καλές ειδήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή