Εκρηκτικό ξεκίνημα στο Χ.Α. το 2014 με κέρδη που ήδη φθάνουν στο 10%

Εκρηκτικό ξεκίνημα στο Χ.Α. το 2014 με κέρδη που ήδη φθάνουν στο 10%

3' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισως ακούγεται ως επαναλαμβανόμενη φάρσα, αλλά το φετινό ξεκίνημα του χρηματιστηρίου είναι καλύτερο ακόμη και από το ξεκίνημα του 1999. Οι τέσσερις πρώτες φετινές συνεδριάσεις είχαν απόδοση 10% όταν οι αντίστοιχες τέσσερις πρώτες συνεδριάσεις του 1999 είχαν κέρδη 9,8%. Πολύ γρήγορα και με κεφάλαια που δεν είχαν προλάβει να τοποθετηθούν στις τελευταίες συνεδριάσεις του 2013 η χρηματιστηριακή αγορά φιγουράρει πάλι στην πρώτη θέση παγκοσμίως από πλευράς απόδοσης. Χωρίς να έχει συμπληρωθεί ούτε μία εβδομάδα συνεδριάσεων, ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στα επίπεδα των 1.300 μονάδων, όταν οι αναλύσεις των ξένων οίκων έχουν προβλέψει για ανώτατο επίπεδο κλεισίματος της αγοράς το 2014 στις 1.400-1.450 μονάδες. Τι ακριβώς συμβαίνει και τόσο απότομα το χρηματιστήριο εμφανίζει μία τέτοια μεγάλη άνοδο, αναρωτιούνται οι επενδυτές. Πώς εξηγείται αυτή η υπερθέρμανση το τελευταίο τρίμηνο για μία αγορά που τον Ιούλιο του 2013 είχε βυθιστεί σε επίπεδα 1989 και 1990 και ξαφνικά μέσα στις πέντε πρώτες συνεδριάσεις του 2014 έχουν εισρεύσει σχεδόν 6 δισ. ευρώ στη συνολική κεφαλαιοποίηση που μεταφράζεται σε μία άνοδο της τάξης του 10,94%;

Οι αποκρατικοποιήσεις

Στελέχη χρηματιστηριακών εταιρειών εκφράζουν την άποψη ότι πρόκειται για μία τεχνητή άνοδο η οποία στηρίζεται κατ’ αρχάς σε προσδοκίες ότι τη φετινή χρονιά θα γίνουν οι αποκρατικοποιήσεις που περιλαμβάνει το πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ. Επίσης, η δήλωση του υπουργού Οικονομικών ότι το β΄ εξάμηνο του 2014 η χώρα θα εκδώσει 5ετές ομόλογο για πρώτη φορά μετά τον αποκλεισμό της Ελλάδας από τις ξένες αγορές τον Οκτώβριο του 2009 έχει καλλιεργήσει ένα θετικό κλίμα σε Ελληνες και ξένους επενδυτές. Υπάρχει και ένας ακόμη παράγοντας που είναι η είσοδος hedge funds (υπολογίζεται ότι είναι πάνω από 240 που έχουν σήμερα παρουσία στο Χ.Α.) σε μία μικρή ομάδα εισηγμένων. Πρόκειται για τις εταιρείες εκείνες που είτε έχουν συγκριτικό πλεονέκτημα στην εγχώρια αγορά λόγω δραστηριότητας (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια) είτε το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου τους πραγματοποιείται στο εξωτερικό και συνεπώς δεν επηρεάζονται από την εγχώρια οικονομία. Ο κ. Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος ανάλυσης της Beta χρηματιστηριακής, εξηγεί στην «Κ» ότι είναι τεχνητή η άνοδος η οποία καλλιεργείται όσο τα δημοσιονομικά στοιχεία της χώρας παρουσιάζονται βελτιωμένα.Ταυτόχρονα, επισημαίνει ο κ. Χατζηδάκης, η προσδοκία για την έξοδο της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές μετά τέσσερα χρόνια αποκλεισμού δίνει σήμα στα ξένα χαρτοφυλάκια να τοποθετηθούν σε ελληνικές μετοχές και ομόλογα, αφού οι περισσότερες αποτιμήσεις παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. Επίσης, η χρηματιστηριακή άνοδος στις πέντε πρώτες συνεδριάσεις του νέου έτους προεξοφλεί ότι με τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της BlackRock που αναμένεται στα μέσα Ιανουαρίου θα κλείσει ο κύκλος των φημών σε ό,τι αφορά το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών το 2014. Η δημοσιοποίηση της έκθεσης θα βάλει τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση, προσθέτουν οι χρηματιστηριακές εταιρείες. Ακόμη η αγορά ποντάρει στην επιτυχή κατάληξη της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank Εργασίας τους επόμενους δύο μήνες. Η νέα χρηματιστηριακή χρονιά, όπως δηλώνουν αναλυτές, έχει ένα σκόπελο να ξεπεράσει και αυτός έχει πολιτικά χαρακτηριστικά. Οι εξελίξεις θα κορυφωθούν με το εκλογικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών τον ερχόμενο Μάιο.

Την ιδια στιγμή, αναφέρει ο κ. Νίκος Καυκάς από την Beta χρηματιστηριακή, οι περισσότερες εντολές αγοράς προέρχονται από το εξωτερικό και κατευθύνονται σε συγκεκριμένες εταιρείες. «Για τις εταιρείες του Ftse 25, αρκετές αποτιμήσεις έχουν αρχίσει να παρουσιάζουν μεγάλη άνοδο και λογικά σε ένα μελλοντικό αρνητικό γεγονός θα υπάρξουν ρευστοποιήσεις», τονίζει ο κ. Καυκάς.

Ομολογιακές εκδόσεις

Τα ξένα funds, αναφέρει υψηλόβαθμο στέλεχος ελληνικής τραπεζικής χρηματιστηριακής, παρακολουθούν πολύ κοντά τις κινήσεις μεγάλων ομίλων για την έκδοση εταιρικών ομολόγων. Το σήμα έχει δοθεί από τη ΔΕΗ, που προσανατολίζεται για την έκδοση ομολογιακού δανείου έως 500 εκατ. ευρώ το α΄ εξάμηνο του 2014. Αναμένονται ανάλογες κινήσεις και από άλλους βιομηχανικούς ομίλους, όπως ο Μυτιληναίος, η Motor Oil, τα Ελληνικά Πετρέλαια και ίσως αργότερα και ο ΟΤΕ. Σε κάθε περίπτωση οι διοικήσεις των εισηγμένων καθυστερούν να λάβουν αποφάσεις προκειμένου να πετύχουν καλύτερες τιμές δανεισμού όσο θα βελτιώνεται η εικόνα της εγχώριας οικονομίας. Από την πλευρά των απαισιόδοξων, πάντως, ακούγεται στη αγορά ότι η μείωση των καταθέσεων και η αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών έχουν δημιουργήσει μία τεχνική ευμάρεια στην αγορά που ανά πάσα στιγμή μπορεί να ανατραπεί και να επιστρέψει το Χ.Α. σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή