Συνεταίροι στην κινητή τηλεφωνία, αλλά ανταγωνιστές στη σταθερή

Συνεταίροι στην κινητή τηλεφωνία, αλλά ανταγωνιστές στη σταθερή

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην αγορά τηλεπικοινωνιών, όλα είναι πιθανά. Οι συνεταίροι σε μια αγορά διαγκωνίζονται για το μερίδιό τους σε μια άλλη. Για παράδειγμα, οι εταιρείες Vodafone και Wind Hellas, ενώ συνεργάζονται στην αγορά κινητής τηλεφωνίας, με στόχο την περισσότερο εύρυθμη λειτουργία των δικτύων τους, ταυτόχρονα διαγκωνίζονται στη σταθερή τηλεφωνία. Συγκεκριμένα, συγκρούονται για τον έλεγχο της εταιρείας Forthnet.

H Vodafone, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, σε μια προσπάθεια αποτροπής ενός πιθανού ελέγχου της Forthnet από τη Wind Hellas, μπήκε «σφήνα» στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας σταθερής τηλεφωνίας που ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες. Η Vodafone αγόρασε με μεγάλη ένταση τον περασμένο Δεκέμβριο δικαιώματα επί των νέων μετοχών της Forthnet, οδηγώντας τόσο την τιμή του κάθε δικαιώματος όσο και την τιμή της μετοχής σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η συναλλακτική αυτή δραστηριότητα εκτιμάται ότι απέφερε στον νέο μέτοχο της Forthnet περίπου το 7% των μετοχών της εταιρείας μετά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της.

Σιγή ασυρμάτου

Η ίδια η Vodafone τηρεί σιγήν ιχθύος σχετικά με όσα λέγονται και γράφονται για τη συμμετοχή της στη Forthnet. Η προθεσμία ωστόσο γνωστοποίησης μιας συμμετοχής άνω του 5% σε εισηγμένη εταιρεία στο Χ.Α. εκπνέει μέσα στην εβδομάδα. Ολα δείχνουν όμως ότι η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας επιχείρησε με τον τρόπο αυτό να αποτρέψει μια πιθανή δημόσια πρόταση εξαγοράς των μετοχών της Forthnet από τη Wind. Και σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η Vodafone, είτε σε συνεργασία με τον βασικό μέτοχο της Forthnet, Forgento, είτε από μόνη της, επιχείρησε να εισέλθει «σφήνα» στην προσπάθεια ελέγχου της Forthnet από τη Wind Hellas. Η τελευταία από τον περασμένο Ιούλιο μέχρι σήμερα έχει αποκτήσει συμμετοχή τουλάχιστον 32,6% στη Forthnet. Πρόθεσή της μάλιστα είναι να αυξήσει τη συμμετοχή της ακόμη περισσότερο, εφόσον σε αυτό συμφωνεί και ο βασικός μέτοχος της Forthnet, η αραβικών συμφερόντων εταιρεία Forgento. Και ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα καθιστούσε τη Wind Hellas νούμερο 2 στην αγορά τηλεπικοινωνιών πίσω από τον ΟΤΕ, αφήνοντας στην τρίτη θέση τη Vodafone. Σημειώνεται ότι και πριν από περίπου ένα χρόνο, η Wind Hellas είχε εισέλθει σε συζητήσεις για την εξαγορά από τη Forthnet, κυρίως του κλάδου των τηλεπικοινωνιακών δραστηριοτήτων.

Τώρα από την κόντρα Vodafone-Wind Hellas, οι μόνοι κερδισμένοι –προς το παρόν– εμφανίζεται η Forgento, αλλά και η διοίκηση της Forthnet. H διοίκηση της πρώτης βλέπει τη συμμετοχή της, που αντιστοιχεί στο 44% των μετοχών της Forthnet, ν’ αυξάνεται σε αξία, μετριάζοντας ουσιαστικά τις σημαντικές απώλειες που καταγράφει έως και σήμερα άνω του 70%. Υπενθυμίζεται πως οι Αραβες επενδυτές στη Forthnet έχουν επενδύσει μέχρι τώρα περίπου 250 εκατ. ευρώ, ενώ η συμμετοχή τους σήμερα στην εταιρεία δεν ξεπερνά σε αξία τα 50 εκατ. ευρώ. Από την άλλη πλευρά, η διοίκηση της Forthnet πιστώνει τον συγκεκριμένο διαγκωνισμό των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας στις «επιτυχημένες» κινήσεις της και στην «αποτελεσματική» στρατηγική της.

Δύσκολη χρονιά

Το μόνο σίγουρο είναι ότι μέσα στο 2014, καθώς η αγορά τηλεπικοινωνιών υποχωρεί περαιτέρω λόγω της κρίσης, θα σημειωθεί η αποκαλούμενη «συγκέντρωση» (consolidation), η αναγκαιότητα της οποίας πανθομολογείται, χωρίς ωστόσο να ολοκληρώνεται. Οι πέντε έως έξι ενεργοί παίκτες της αγοράς αναμένεται να μειωθούν σε τέσσερις, αν όχι σε τρεις. Στελέχη του κλάδου, εκτός από μια συμφωνία για το μέλλον της Forthnet, βλέπουν και μια συμφωνία απορρόφησης για τη Hellas online. Μάλιστα, θεωρούν ότι η πρόσφατη ραγδαία μείωση του προσωπικού της τελευταίας συνιστά το προανάκρουσμα μιας πιθανής απορρόφησής της από τη Vodafone. Η τελευταία υπενθυμίζεται ότι κατέχει το 18,5% της Hellas online και ότι πρόσφατα έχει αλλάξει διεθνή στρατηγική στοχεύοντας να αποτελέσει έναν ολοκληρωμένο τηλεπικοινωνιακό πάροχο και να επεκταθεί πέραν της κινητής τηλεφωνίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή