«Μαγνήτης» για ξένους θεσμικούς οι ελληνικές εταιρείες ακινήτων

«Μαγνήτης» για ξένους θεσμικούς οι ελληνικές εταιρείες ακινήτων

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά την Πανγαία, άλλο ένα project κυοφορείται στον χώρο του real estate. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η Trastor, συμφερόντων της Pasal Development και της Τραπέζης Πειραιώς, φέρεται να βρίσκεται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις με ξένο επενδυτικό σχήμα που επιδιώκει να μπει στον χώρο και να αποκτήσει έτοιμο, εισηγμένο, επενδυτικό όχημα όπως είναι οι Ανώνυμες Εταιρείες Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (ΑΕΕΑΠ).

Οι εν λόγω είναι εταιρείες με ειδική φορολογική μεταχείριση, όπως τα REITS στις ΗΠΑ και αλλού. Αυτή τη στιγμή, εκτός από την Πανγαία, της οποίας η εισαγωγή στο Χρηματιστήριο αναμένεται μετά την ολοκλήρωση του deal με τις Invel και York Capital, και τη Eurobank Properties, στο Χ.Α. είναι επίσης εισηγμένες μεταξύ άλλων η Trastor, η MIG Real Estate και η Lamda Development. Παράλληλα, τουλάχιστον ακόμα δύο τέτοιες εταιρείες ετοιμάζονται να χτυπήσουν την πόρτα της ελληνικής κεφαλαιαγοράς. Η μία είναι η Intercontinental International συμφερόντων του Ελληνοαμερικανού επιχειρηματία Αριστείδη Χαλικιά, η οποία έχει χαρτοφυλάκιο 14 ακινήτων, καταστήματα όλα της πρώην Emporiki Bank, που αποτιμά στα 46,2 εκατ. ευρώ. Η άλλη τελεί υπό σύσταση από συμφέροντα συνδεδεμένα με το αμερικανικό private equity C-III Capital Partners LLC. Εκεί φέρονται να εξετάζουν τη συμμετοχή τους ξένοι αλλά και Ελληνες επενδυτές, μεταξύ των οποίων και υψηλού προφίλ Ελληνας πρώην βιομήχανος.

Η όλη κινητικότητα γύρω από τις ελληνικές ΑΕΕΑΠ δεν παραξενεύει τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ του ελληνικού real estate, καθώς εδώ και πολλούς μήνες βρίσκεται σε εξέλιξη σειρά επαφών μεταξύ Ελλήνων και ξένων παραγόντων της αγοράς. Και αυτό, λόγω των πλεονεκτημάτων που ενσωματώνουν. Το βασικότερο είναι το φορολογικό καθεστώς, που τις καθιστά ελκυστικό όχημα επένδυσης.

Συγκεκριμένα, απαλλάσσονται του φόρου εισοδήματος και υπερτιμήματος αλλά πληρώνουν ετήσιο φόρο επενδύσεων βάσει της εύλογης αξίας των επενδύσεων σε ακίνητα και των ταμειακών διαθεσίμων, με φορολογικό συντελεστή της τάξης του 10% πλέον του εκάστοτε επιτοκίου αναφοράς της ΕΚΤ. Απαλλάσσονται επίσης του φόρου μεταβίβασης ακινήτων κατά την αγορά, του συμπληρωματικού φόρου επί των εσόδων από μισθώματα και καταβάλλουν μειωμένους συντελεστές φόρου ακίνητης περιουσίας (ΦΑΠ), ενώ απαλλάσσονται της παρακράτησης φόρου επί των διανεμομένων μερισμάτων. Οι ΑΕΕΑΠ επενδύουν, αυτονόητα, σε ακίνητα και συνήθως διανέμουν μεγάλο ποσοστό των καθαρών κερδών ως μέρισμα, ενώ επιτρέπεται να αναλάβουν την ανάπτυξη ακίνητων, με την προϋπόθεση ότι τα έξοδα ανάπτυξης δεν υπερβαίνουν το 40% του συνόλου των επενδύσεων σε ακίνητα. Επενδύουν ειδικότερα σε επαγγελματικά ακίνητα υπό εκμετάλλευση για χρήση ως επαγγελματική στέγη ή άλλη εμπορική ή βιομηχανική χρήση, ξενοδοχεία, μαρίνες και τουριστικές κατοικίες. Κανένα ακίνητο δεν μπορεί να υπερβαίνει σε αξία το 25% του συνολικού χαρτοφυλακίου ενώ οι συνολικές επενδύσεις σε κατοικίες δεν μπορούν να υπερβαίνουν το 25% του ενεργητικού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή