Ο Δήκτης: ΤΑΙΠΕΔ – Παλιό το σχέδιο που διέρρευσε για τον ΟΛΠ

Ο Δήκτης: ΤΑΙΠΕΔ – Παλιό το σχέδιο που διέρρευσε για τον ΟΛΠ

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Ως ένα «πολύ παλιό σχέδιο» σχετικά με τους όρους για την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος χαρακτηρίζει το ΤΑΙΠΕΔ ένα κείμενο που διέρρευσε χθες και παρουσιάζεται ως η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πώληση του ΟΛΠ. Το κείμενο φέρει ημερομηνία Νοεμβρίου 2013, αλλά φαίνεται ότι αποτελεί ακόμη πιο πρωτόλειο σχέδιο. Στο κείμενο αφήνονται ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα, δηλαδή από την πώληση του 51% των μετοχών μέχρι και του 74%. Επίσης απουσιάζουν σημαντικές πληροφορίες, οι οποίες, όπως αναφέρεται και στο κείμενο, θα συμπληρωθούν στη συνέχεια. Το τελικό σχέδιο πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος αναμένεται να σταλεί από το ΤΑΙΠΕΔ μέσα στις επόμενες ημέρες στη Βουλή, με στόχο την ενημέρωσή της πριν από τη δημοσιοποίησή της. Και οι άνθρωποι του ΤΑΙΠΕΔ υποψιάζονται ότι τη διαρροή του σχεδίου της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος την έκαναν όσοι αντιτίθενται στο συγκεκριμένο μοντέλο πώλησης του ΟΛΠ.

Η Alpha Bank προσπέρασε χθες την CocaCola σε κεφαλαιοποίηση και πλέον τις 3 πρώτες θέσεις της σχετικής κατάταξης καταλαμβάνουν οι μεγαλύτερες τράπεζες. Ειδικότερα, η κεφαλαιοποίηση της Εθνικής Τράπεζας υπερέβη τα 10 δισ. ευρώ και ακολουθούν η Τράπεζα Πειραιώς με χρηματιστηριακή αξία 9,23 δισ. ευρώ και η Alpha Bank με κεφαλαιοποίηση 7,94 δισ. ευρώ. Η Coca-Cola υποχώρησε στην τρίτη θέση με αξία 7,81 δισ. ευρώ και ακολουθούν αρκετά πιο πίσω ο ΟΤΕ με αξία 5,7 δισ. ευρώ και ο ΟΠΑΠ με 3,39 δισ. ευρώ. Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν η Εurobank (3,2), η ΔΕΗ (2,63), τα Ελληνικά Πετρέλαια (2,34) και η Folli Follie με αξία 1,78 δισ. ευρώ. Πλέον, η κεφαλαιοποίηση έχει διαμορφωθεί στα 74,91 δισ.

Εξαγωγές και… Μουντιάλ

Τουλάχιστον 10 εισηγμένες από τους κλάδους του εμπορίου, των τροφίμων της γεωργικής καλλιέργειας και του τουρισμού έχουν παρουσία μέσω εξαγωγών στις χώρες της Λατινικής Αμερικής. Η αγορά των 600 εκατ. ανθρώπων που εκπροσωπεί η Λατινική Αμερική αποτελεί τη μεγάλη πρόκληση για την τρέχουσα τριετία 20141016 και για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Κατ’ αρχάς, η διοργάνωση του φετινού Μουντιάλ στη χώρα με τον μεγαλύτερο πληθυσμό (190 εκατ.) στην περιοχή, τη Bραζιλία, εχει κινητοποιήσει πολλούς επιχειρηματίες που αναζητούν τρόπους πρόσβασης. Ακολουθούν οι Oλυμπιακοί Aγώνες του Pίο ντε Tζανέιρο το 2016, με τη Βραζιλία να αποτελεί το επίκεντρο για εκατομμύρια τουρίστες.

Ρεκόρ στον τουρισμό, αλλά και οι Ισπανοί δεν υστέρησαν

Μπορεί το 2013 να ήταν μια χρονιά-ορόσημο για τον ελληνικό τουρισμό, με τις αφίξεις να καταγράφουν ιστορικό ρεκόρ, αλλά και ανταγωνιστικοί προορισμοί της Μεσογείου τα πήγαν εξίσου καλά, γεγονός που μας υπενθυμίζει πως ο ανταγωνισμός φέτος θα είναι ακόμα πιο σκληρός και η ελληνική πλευρά δεν έχει κανένα περιθώριο χαλάρωσης της προσπάθειας. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, η Ισπανία κατέγραψε και αυτή ιστορικό ρεκόρ το 2013 προσελκύοντας τον εντυπωσιακό αριθμό των 60,4 εκατ. ξένων τουριστών. Μάλιστα, η Ισπανία εμφανίζεται να απορρόφησε τη συντριπτική πλειονότητα των τουριστών που θα επισκέπτονταν την Αίγυπτο, αλλά λόγω της αναταραχής άλλαξαν προορισμό.

Διαμαρτυρίες επαγγελματιών για πληρωμές μέσω τραπεζών

Κατά του υπουργείου Οικονομικών στράφηκε χθες με ανακοίνωσή του το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, κατηγορώντας το ότι «υπονομεύει τις ομαλές συναλλαγές και την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς». Πώς το κατάφερε αυτό το ΥΠΟΙΚ; Επειδή από την αρχή του χρόνου είναι υποχρεωτική η πληρωμή τιμολογίων άνω των 500 ευρώ μέσω τραπεζών. Δηλαδή χρησιμοποιώντας κάρτες, επιταγές ή τις διαδικτυακές πλατφόρμες των τραπεζών. «Στην εποχή της κρίσης, η γρήγορη και έγκυρη πληρωμή παίζει καθοριστικό ρόλο κατά τις συναλλαγές των επιχειρήσεων», υποστηρίζει το ΕΕΑ, θεωρώντας, για κάποιον περίεργο λόγο, ότι οι συναλλαγές μέσω Διαδικτύου είναι χρονοβόρες και αμφισβητήσιμες. Υποστηρίζει, δε, ότι τα μέλη του δυσκολεύονται να συναλλάσσονται εκτός ωραρίου τραπεζών. Ολα αυτά τα απίθανα λέγονται το 2014 και μάλιστα από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών και όχι κάποιας μικρής επαρχιακής πόλης.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή