O ΔΗΚΤΗΣ

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο
Θέλει να πάει Αυστραλία χωρίς το άγχος της τρόικας

 
Η ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από μία χώρα συνεπάγεται και κάποιες «έξτρα» υποχρεώσεις. Μία από αυτές θα εκπληρώσει ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρας, ως προεδρεύων υπουργός Οικονομικών της Ευρώπης.
 
Από τις 20 Φεβρουαρίου έως τις 22 του μήνα, στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας θα διεξαχθεί το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών και Κεντρικών Τραπεζιτών των χωρών του G20. Ο κ. Στουρνάρας δεν θα μπορεί να λείπει από αυτή τη συγκέντρωση και θα είναι ένας από τους λίγους Ελληνες που θα παρευρεθεί σε τέτοιου επιπέδου συνάντηση.
 
Το μόνο πρόβλημα είναι ότι μέχρι τότε θα πρέπει να έχει κλείσει τον έλεγχο της τρόικας. Εάν στις 17 Φεβρουαρίου το Eurogroup δεν καταλήξει σε συμφωνία για την Ελλάδα, τότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο κ. Στουρνάρας θα δεχτεί κάποια κριτική από τους ομολόγους του και τα ξένα μέσα ενημέρωσης.
 

Το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ, από το 23% στο 13%, στη διακίνηση ακτοπλοϊκώς των φορτηγών αυτοκινήτων (ο συντελεστής ΦΠΑ για τους επιβάτες είναι στο 13%) ετέθη κατά τη συνάντηση, στο υπουργείο Οικονομικών, του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη. Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, το συγκεκριμένο ζήτημα μπορεί μεν να συζητηθεί, αλλά πρέπει να υπάρξει συμφωνία και με την τρόικα. Πάντως, η τρόικα ζητάει μέτρα 200 εκατ. ευρώ για να καλυφθούν οι απώλειες από τα έσοδα λόγω μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση για το 2014. Το υπ. Οικονομικών υπολογίζει την απώλεια έως 107 εκατ.
 
Εμπνευση από Σαββόπουλο
 

Στίχους από το γνωστό τραγούδι του Διονύση Σαββόπουλου «Ο καραγκιόζης» χρησιμοποίησε, αν και ελαφρώς διαφοροποιημένους, χθες ο Κ. Χατζηδάκης, ερωτηθείς για το αν η αρμοδιότητα της Ενέργειας πρέπει να επιστρέψει στο υπουργείο Ανάπτυξης. «Οπως κι αν μετρώ κάτι περισσεύει» είπε προσθέτοντας ότι «είναι αδύνατο να βρεις ένα κυβερνητικό μοντέλο στο οποίο θα πετύχεις να έχεις τα πάντα». Το γνωστό τραγούδι ξεκινά «Κείνο που με τρώει, κείνο που με σώζει, είναι που ονειρεύομαι σαν τον Καραγκιόζη». Σε επόμενη συνέντευξη αναμένουμε να χρησιμοποιήσει στίχους από άλλο τραγούδι: «Σκαλιστές σκιές μακρυχέρηδες με το φως σπασμένο κρατικοποιημένο».
 
Παρέμβαση Μηταράκη για τη διαδρομή της κ. Τζότζολα
 
Υπερβάλλοντα ζήλο να υπερασπισθεί την κ. Β. Τζότζολα επέδειξε χθες ο υφυπουργός Ανάπτυξης Ν. Μηταράκης. Είχε προηγηθεί ερώτηση προς τον Κ. Χατζηδάκη σχετικά με το σύννομο του διορισμού του στελέχους της Ν.Δ. ως νομικής συμβούλου στο ΚΕΠΕ. Ο υπουργός απάντησε ότι όλα τα στοιχεία του ΚΕΠΕ είναι στη διάθεση των δημοσιογράφων. Τότε παρενέβη ο κ. Μηταράκης για να υπενθυμίσει ότι η κ. Τζότζολα παλαιότερα παραιτήθηκε από σίγουρη θέση του Δημοσίου προκειμένου να αναλάβει κομματικά καθήκοντα. Μόνο που το θέμα δεν είναι ο χαρακτήρας της κ. Τζότζολα…

 
Νέα απεργία την Κυριακή από εμποροϋπαλλήλους
 
Από εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία των εμποροϋπαλλήλων συνοδεύεται για μία ακόμη φορά η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων την ερχόμενη Κυριακή. Η 19η Ιανουαρίου 2014 τυγχάνει να είναι η πρώτη Κυριακή των χειμερινών εκπτώσεων και βάσει του πρόσφατου νόμου 4177/2013 επιτρέπεται να λειτουργήσουν όλα τα εμπορικά καταστήματα. Η ΟΙΥΕ αμφισβητεί πάντως τις εκτιμήσεις τόσο του υπουργείου Ανάπτυξης όσο και των εμπόρων για την αποτελεσματικότητα του μέτρου, αλλά και για την περίφημη «λευκή νύχτα». Υποστηρίζει ότι ούτε ο τζίρος αυξήθηκε, αλλά το κυριότερο ότι αρκετοί εμποροϋπάλληλοι δεν πήραν ρεπό ούτε πληρώθηκαν επιπλέον, ενώ έχει γενικευθεί η εκ περιτροπής εργασία. Αραγε υπάρχουν συγκεκριμένες καταγγελίες και εάν ναι έχουν ελεγχθεί από την Επιθεώρηση Εργασίας; Διότι εάν το μέτρο δεν ενισχύει την απασχόληση τότε χάνει την αξία του.
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή