Ποιες ελληνικές εταιρείες επενδύουν πού, εντός και εκτός συνόρων

Ποιες ελληνικές εταιρείες επενδύουν πού, εντός και εκτός συνόρων

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

  Με καλούς οιωνούς ξεκινά το 2014 για επενδυτικές κινήσεις εντός και εκτός Ελλάδας από επιχειρήσεις που δείχνουν ότι δεν έχουν καταβληθεί από την 6ετή ύφεση και προσδοκούν σε βελτίωση του οικονομικού κλίματος.

Κατ’ αρχάς η εταιρεία καλλυντικών Σαράντης ξεκίνησε την κατασκευή της νέας γραμμής παραγωγής στα Οινόφυτα συνολικής επένδυσης 1 εκατ. ευρώ που θα είναι έτοιμη την 1η Μαρτίου 2014 και θα απασχολήσει σε αρχική φάση περί τους 20 εργαζόμενους. Η ίδια εταιρεία ανακοίνωσε πρόσφατα τη σύσταση της κατά 100% θυγατρικής εταιρείας στην Πορτογαλία με την επωνυμία Sarantis Portugal, η οποία εδρεύει στην Λισσαβώνα. O όμιλος έχει ήδη παρουσία στην εκεί αγορά από το 2009 μέσω εξαγωγών και εκτιμάται πως η θυγατρική θα απελευθερώσει τα αναγκαία κεφάλαια κίνησης, που απαιτούνται για την επέκταση στην πορτογαλική αγορά, με συνέπεια την εκτίναξη του κύκλου εργασιών στα 4 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Σε επενδύσεις συνολικού ύψους 11 εκατ. ευρώ στις μονάδες της στην Ελλάδα και παράλληλα σε νέα αναδιάρθρωση της παραγωγής προχωρά εντός του 2014 η Coca-Cola HBC. Ειδικότερα όπως ανακοινώθηκε το επενδυτικό πρόγραμμα και τα μέτρα αναδιάρθρωσης της παραγωγικής δραστηριότητας του ομίλου στην Ελλάδα περιλαμβάνουν τα εξής:

• Επένδυση ύψους 3 εκατ. ευρώ εντός των επόμενων μηνών στη μονάδα παραγωγής του Αιγίου, όπου παράγεται το φυσικό μεταλλικό νερό ΑΥΡΑ.

• Επενδύσεις ύψους 8 εκατ. ευρώ στη μονάδα του Σχηματαρίου Βοιωτίας, με στόχο την καλύτερη διαχείριση των ενεργειακών πόρων και του νερού.

Τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει η λειτουργία του εμπορικού κέντρου του ομίλου Φουρλή στη Σόφια, συνολικής επένδυσης 110 εκατ,. ευρώ. Ταυτόχρονα ο ελληνικός όμιλος σχεδιάζει να ανοίξει και δεύτερο κατάστημα ΙΚΕΑ στη Βουλγαρία, πέραν της Σόφιας όπου βρίσκεται το πρώτο κατάστημα.

Η στρατηγική συμμαχία της Folli Follie Group με την ελβετική Dufry θα επιτρέψει στην ελληνική εταιρεία να επεκταθεί το 2014 στις αγορές της Λατινικής Αμερικής αλλά και σε άλλα γεωγραφικά σημεία του πλανήτη, ενώ σχεδιάζει την περαιτέρω επέκταση στην Τουρκία. Ταυτόχρονα, η Folli Follie Group ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα την επίτευξη οριστικής συμφωνίας με τον όμιλο «Authentic Brands Group LLC (ABG)», για την ανάληψη του αποκλειστικού δικαιώματος διανομής πωλήσεων χονδρικής και λιανικής για τον οίκο Juicy Couture σε όλη την ηπειρωτική Ευρώπη, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία και Κύπρο.

Την περασμένη Παρασκευή είχε προγραμματιστεί το άνοιγμα του πρώτου εστιατορίου Goody’s στα Σκόπια. Το εστιατόριο θα λειτουργήσει στο εμπορικό κέντρο Vero Center στα Σκόπια με τη μέθοδο του franchise και δικαιοχρήστης είναι η εταιρεία Veropοulos-Skopje, θυγατρική στην ΠΓΔΜ του ελληνικού ομίλου Βερόπουλος.

Τέλος, όπως έχει αποκαλύψει η «Κ», την 1η Μαρτίου τίθεται σε λειτουργία το νέο εργοστάσιο της Chipita στην Πόλη για την παραγωγή κρουασάν. Η αρχική επένδυση ήταν της τάξης των 12 εκατ. ευρώ αλλά ξεπεράστηκε στην πορεία και έφθασε τα 21,5 εκατ. εκ των οποίων τα 10,7 εκατ. επρόκειτο να καλυφθούν από τον Διεθνή Οργανισμό Χρηματοδότησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή