Επαναλειτουργεί το Μαντούδι με επένδυση 100 εκατ. της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Επαναλειτουργεί το Μαντούδι με επένδυση 100 εκατ. της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για πρώτη φορά μετά 15 χρόνια επαναλειτούργησαν τα μεταλλεία λευκολίθου στο Μαντούδι της Εύβοιας, καθώς την προηγούμενη εβδομάδα αναχώρησε πλοίο με φορτίο 2,5 χιλιάδων τόνων λευκολίθου με προορισμό την Ιταλία. Οι εξαγωγές πραγματοποιούνται από την Τέρνα Λευκόλιθοι, θυγατρική του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η οποία υλοποιεί επενδυτικό σχέδιο 100 εκατ. ευρώ. Οπως υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση της εισηγμένης, η θυγατρική Τέρνα Λευκόλιθοι έχει ξεκινήσει εδώ και οκτώ μήνες την εξόρυξη λευκολίθου για την αναβίωση της εξορυκτικής δραστηριότητας στο Μαντούδι, που ξεκίνησε ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ πριν από έξι χρόνια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με την εξαγορά της εταιρείας (Βιομάγν), ο εισηγμένος όμιλος κατέβαλε επιπλέον ποσό άνω των 15 εκατ. ευρώ για να καλυφθούν οφειλές των προηγούμενων ιδιοκτητών προς τους εργαζόμενους της εταιρείας, τα ασφαλιστικά ταμεία, την εφορία, τους προμηθευτές και τις τράπεζες. Ηδη, στις εγκαταστάσεις της Τέρνα Λευκόλιθοι απασχολούνται 100 εργαζόμενοι, ενώ σε βάθος τριετίας θα δημιουργηθούν περισσότερες από 400 θέσεις εργασίας. Σε πρώτη φάση, στόχος της εταιρείας είναι η εξόρυξη σε ετήσια βάση περίπου 170.000 τόνων λευκολίθου, ώστε σε τρία χρόνια η ετήσια παραγωγή να ανέρχεται σε 450.000 τόνους. Ο λευκόλιθος είναι ορυκτό και τα προϊόντα του χρησιμοποιούνται ευρέως μεταξύ άλλων στη φαρμακοβιομηχανία, σε περιβαλλοντικές εφαρμογές, στη γεωργία και στην κατασκευή πυρίμαχων προϊόντων, ηλεκτροδίων, πλαστικών, δερμάτων και καλωδίων.

Η επένδυση του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο Μαντούδι Εύβοιας είναι μία από τις μεγαλύτερες παραγωγικές επενδύσεις με αμιγώς εξαγωγικό χαρακτήρα που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτήν την περίοδο στην Ελλάδα, με προφανή οφέλη όχι μόνο για την τοπική αλλά και την εθνική οικονομία και την ενίσχυση της απασχόλησης.

Ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στη διάρκεια του εννεαμήνου 2013 εμφάνισε ενοποιημένες πωλήσεις ύψους 520,8 εκατ. ευρώ, έναντι 480,9 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2012, αυξημένες κατά 8,3%, κυρίως λόγω των υψηλότερων πωλήσεων στον τομέα της ενέργειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή