ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μέτοχος με 10% στην ελληνικών συμφερόντων Play η Third Point

metochos-me-10-stin-ellinikon-symferonton-play-i-third-point-2004077

Στην έκδοση ομολογιακού δανείου ύψους 900 εκατ. ευρώ προχώρησε η ελληνικών συμφερόντων εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στην Πολωνία, Play. Παράλληλα, στην ίδια εταιρεία, συμμετοχή 10% απέκτησε η αμερικανική επενδυτική εταιρεία Third Point, περισσότερο γνωστή από τις επικερδείς αγορές ελληνικών ομολόγων το β΄ εξάμηνο του 2012. Η Play ελέγχεται κατά 50,3% από την εταιρεία Tollerton και κατά 49,7% από την βρετανικών συμφερόντων Novator. Η Tollerton με τη σειρά της ελέγχεται κατά 80% από την Olympia Development συμφερόντων του επιχειρηματία Πάνου Γερμανού, ενώ το υπόλοιπο 20% της εταιρείας αρχικά κατείχε η οικογένεια του επιχειρηματία Β. Ρέστη.

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του ομίλου Olympia Κώστα Καραφωτάκη, πριν τρεις μήνες η οικογένεια Ρέστη μεταβίβασε τη συμμετοχή της στην Third Point, με τίμημα που δεν γνωστοποιήθηκε. Σημειώνεται ότι το μοναδικό περιουσιακό στοιχείο που κατέχει η Tollerton, είναι οι μετοχές της Play. Σαν συνέπεια ο επιχειρηματίας Π. Γερμανός (Olympia Development) κατέχει έμμεσα το 40,3% της Play και 10% κατέχει έμμεσα η Third Point.

Σε ό,τι αφορά τη νέα ομολογιακή έκδοση, η Play άντλησε 640 εκατ. ευρώ εκδίδοντας εγγυημένες ομολογίες με επιτόκιο 5,25% και επιπλέον 260 εκατ. ευρώ εκδίδοντας μη εγγυημένες ομολογίες με επιτόκιο 6,5%. Σύμφωνα με τα στελέχη της Olympia, η συγκεκριμένη έκδοση είναι μια από τις πετυχημένες στον χώρο της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Το προϊόν της έκδοσης θα κατευθυνθεί στην αποπληρωμή προηγούμενου δανεισμού ύψους περίπου 580 εκατ. ευρώ στην China Development Bank, στην απόκτηση νέων αδειών και συχνοτήτων στην Πολωνία και σε πιθανή επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους της εταιρείας.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις δραστηριότητες της Olympia στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον κ. Καραφωτάκη, ο όμιλος αναμένεται να λειτουργήσει 11 νέα καταστήματα Public, ενώ πλέον λειτουργούν στην Ελλάδα πολύ λίγα καταστήματα Multirama.