«Κόκκινα» δάνεια μέχρι το 50% αντέχουν οι ελληνικές τράπεζες

«Κόκκινα» δάνεια μέχρι το 50% αντέχουν οι ελληνικές τράπεζες

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tην εξαιρετική ανθεκτικότητα των εγχώριων τραπεζών έναντι της τρέχουσας δύσκολης οικονομικής συγκυρίας αποτυπώνουν οι εκτιμήσεις των διοικήσεων ότι το τραπεζικό σύστημα μπορεί να απορροφήσει μια αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων μέχρι το επίπεδο του 50%.

Σύμφωνα με έκθεση της γερμανικής τράπεζας Βerenberg, αναλυτές της οποίας βρέθηκαν πριν από λίγες ημέρες στην Αθήνα και είχαν συναντήσεις με εκπροσώπους των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και του υπουργείου Οικονομικών, οι εγχώριες τράπεζες εκτιμούν ότι μπορούν να απορροφήσουν μια αύξηση των «κόκκινων» δανείων μέχρι το επίπεδο του 50% του συνόλου.

Το πλήγμα των επισφαλειών θα αντισταθμιστεί από την ισχυρή κεφαλαιακή βάση που διαθέτουν οι τράπεζες μετά την ανακεφαλαιοποίηση και την προ προβλέψεων κερδοφορία για την επόμενη τριετία. Οι αναλυτές της γερμανικής τράπεζας υπογραμμίζουν τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί στον τραπεζικό τομέα μετά το 2011, ωστόσο επισημαίνουν ότι παραμένουν σημαντικοί κίνδυνοι.

Σύμφωνα με την Berenberg, ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την κερδοφορία και τα κεφάλαια των τραπεζών παραμένει ο πιστωτικός, ενώ σε ό,τι αφορά την ποιότητα του ενεργητικού σημειώνουν ότι αυτή εξαρτάται από τους πολιτικοοικονομικούς κινδύνους. Οπως σημειώνεται, αν οι ευρωεκλογές προκαλέσουν εξελίξεις που θα οδηγήσουν σε εθνικές εκλογές, τότε η θετική οικονομική πορεία της χώρας θα μπορούσε να εκτροχιαστεί με επιπτώσεις στην ποιότητα των ενεργητικών των τραπεζών.

Εν αναμονή του stress test

Στην έκθεση της Berenberg σημειώνεται ακόμα ότι οι υφιστάμενοι μέτοχοι των τραπεζών κινδυνεύουν με νέα απομείωση της συμμετοχής τους στην περίπτωση που τα αποτελέσματα του stress test απαιτήσουν και νέα κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, σημειώνεται, θα υπονομεύσει την αξιοπιστία της πρόσφατης ανακεφαλαιοποίησης, ωστόσο η νέα κεφαλαιακή ενίσχυση θα ενισχύσει σημαντικά τη θέση των ελληνικών τραπεζών σε σχέση με τις ευρωπαϊκές σε ό,τι αφορά το σχεδιαζόμενο stress test της ΕΚΤ.

Οπως σημειώνεται, ο διαγνωστικός έλεγχος της BlackRock για την ποιότητα των ενεργητικών των τραπεζών ολοκληρώθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο. Η ΤτΕ, η τρόικα και η κυβέρνηση συνεργάζονται για τον προσδιορισμό των κεφαλαιακών αναγκών των τεσσάρων συστημικών τραπεζών με βάση την ανάλυση της BlackRock. Ωστόσο, οι κεφαλαιακές ανάγκες δεν έχουν ακόμα προσδιοριστεί λόγω αντικρουόμενων συμφερόντων, όπως σημειώνει η Berenberg. Σύμφωνα με την έκθεση, Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς θεωρούν ότι δεν θα επιβαρυνθούν με νέες κεφαλαιακές ανάγκες, ενώ η Eurobank στοχεύει στην αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 2 δισ. ευρώ εντός του Μαρτίου. Μέχρι τώρα δεν υπάρχει καμία εξέλιξη από το μέτωπο των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης – τρόικας για τον προσδιορισμό των νέων κεφαλαιακών αναγκών. Το θέμα μετατίθεται από εβδομάδα σε εβδομάδα, καθυστέρηση που δημιουργεί νευρικότητα. Στελέχη τραπεζών εκτιμούν ότι το θέμα των κεφαλαιακών αναγκών θα «κλείσει» μετά την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα. Ωστόσο, ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί το πότε θα επιστρέψει το κλιμάκιο της τρόικας στην Ελλάδα.

Στελέχη τραπεζών που παρακολουθούν από κοντά τις συζητήσεις των δύο πλευρών διατηρούν την αισιοδοξία τους ότι τα τελικά αποτελέσματα θα είναι θετικά για τις τράπεζες. Μόλις ολοκληρωθεί η συμφωνία με την τρόικα για την ολοκλήρωση του stress test, θα ακολουθήσει ο νέος νόμος για τις αυξήσεις κεφαλαίου των συστημικών τραπεζών. Το μεγάλο «στοίχημα» της κυβέρνησης αλλά και συνολικά του τραπεζικού συστήματος θα είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου της Eurobank με τη συμμετοχή ιδιωτών. Χθες η Eurobank ανακοίνωσε ότι τα αποτελέσματα για τη χρήση του 2013 θα δημοσιευτούν την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την αύξηση κεφαλαίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή