Ερχεται η «νέα γενιά» επαγγελματικής ζωής

Ερχεται η «νέα γενιά» επαγγελματικής ζωής

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τον εντυπωσιακό τίτλο «Οι Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) θα αλλάξουν την επόμενη γενιά της επαγγελματικής ζωής μας», το Ericsson Networked Society Lab (www.ericsson.com) μας ανακοινώνει ότι αυτό που θα ενδιαφέρει πρωτίστως τους εργοδότες όσο και τους ίδιους τους εργαζόμενους, δεν θα είναι πλέον το πού, ποτέ και πώς εκτελείται μια εργασία, αλλά το τελικό αποτέλεσμα και το αν δημιουργεί αξία.

Ζητούμενο επίσης είναι και το νόημα που δίνει η εργασία στον εργαζόμενο, ως κίνητρο για την προσέλκυση ταλαντούχων ατόμων.

Υστερα από έρευνα και μελέτη μεταξύ διεθνών εμπειρογνωμόνων και ηγετών σκέψης σε διαφορετικούς τομείς που σχετίζονται με την επαγγελματική ζωή, παρουσιάζει την έκθεση «Next-Generation Working Life» με τις αλλαγές και τις τάσεις που έχει εντοπίσει, αλλά και για τις κυριότερες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις και οι οργανισμοί – όπως και για τα οφέλη που προκύπτουν. Στέλεχος του Consumer Lab της Ericsson ανέφερε χαρακτηριστικά ότι όπως η κάθε ιστορική εποχή έχει μια κύρια πηγή δραστηριότητας που δημιουργεί αξία –για παράδειγμα στην περίοδο του κυνηγιού, ήταν η ανεύρεση τροφής, το άναμμα φωτιάς και η δημιουργία ενδυμάτων– «έτσι και σήμερα, νέες συμπεριφορές και αναδυόμενες τεχνολογίες αλλάζουν τον τρόπο οργάνωσης της εργασίας.

Πιστεύουμε ότι οι ΤΠΕ θα είναι βασική κινητήρια δύναμη αυτής της μεταβολής και για μας, ως εταιρεία, είναι σημαντικό να δούμε τις ευκαιρίες που δημιουργούνται και να αποτελέσουμε μέρος αυτής της αλλαγής».

Καταγράφει λοιπόν ως τις σημαντικότερες τάσεις που εντοπίζει η μελέτη τις εξής: Πρώτη είναι η «αναζήτηση νοήματος» πέρα από τη χρηματική αποζημίωση, από τον τίτλο της εργασίας και τα οφέλη από την «επαγγελματική κάρτα». Η συνεισφορά στην κοινωνία και ο ουσιαστικός ρόλος γίνονται ακόμη πιο σημαντικά. Δεύτερη τάση που σηματοδοτεί μεγάλη αλλαγή στην επαγγελματική ζωή είναι «από τα καθήκοντα στην αποστολή». Η στροφή δηλαδή εργοδοτών και εργαζομένων στο τελικό αποτέλεσμα της εργασίας, που να δημιουργεί αξία και όχι στο πού, πότε και πώς εκτελείται η εργασία.

Τρίτη τάση αναφέρεται η αναζήτηση εκ μέρους των εργαζομένων εσωτερικής κουλτούρας με την οποία να μπορούν να ταυτισθούν και να έχουν την αίσθηση της κοινότητας. Ακολουθούν η τάση για «αμφίδρομη ευελιξία», δηλαδή ευέλικτα εργάσιμα ωράρια σε συνδυασμό με συνεχή συνδεσιμότητα. Η «κυριαρχία της πρωτοβουλίας» ώστε οι εργαζόμενοι αυτοβούλως και με προσωπική ευθύνη να επιδίδονται στην επίλυση προβλημάτων και στην επίτευξη στόχων.

Και οι δύο τελευταίες από τις σημαντικές τάσεις που εντοπίσθηκαν αφορούν στον εργασιακό χώρο. Δηλαδή μετατοπίζονται τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά του χώρου εργασίας, από την ταξινόμηση και τον έλεγχο των εργαζομένων, στη δημιουργία γόνιμων συνδιαλλαγών.

Το περιβάλλον διαμορφώνεται, δηλαδή, κατά κύριο λόγο για τη βελτίωση της ποιότητας των διαπροσωπικών ανταλλαγών.

 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT