Επενδύστε σε χρυσό, ασήμι, μετοχές και… ρευστό

Επενδύστε σε χρυσό, ασήμι, μετοχές και… ρευστό

8' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι έντονες διακυμάνσεις δεν θα εγκαταλείψουν τις αγορές χρήματος και το 2014. Ηδη το νέο έτος ξεκίνησε με αναταράξεις στις οικονομίες της γειτονικής Τουρκίας και της Αργεντινής. Διεθνή εταιρικά ομόλογα, μετοχές εταιρειών με υψηλή εξωστρέφεια που δεν επηρεάζονται από τις εγχώριες πολιτικές εξελίξεις, τα πολύτιμα μέταλλα, όπως χρυσός, ασήμι αλλά και μετρητά, είναι οι βασικές προτάσεις διαχειριστών για 4 διαφορετικά είδη χαρτοφυλακίων το νέο οικονομικό έτος.

Σε ρεπορτάζ που πραγματοποίησε η «Κ» ρωτώντας τους διαχειριστές εγχωρίων τραπεζών τι είδη επενδύσεων θα πρότειναν για τοποθετήσεις σε 4 είδη χαρτοφυλακίων, ύψους 200.000, 100.000, 50.000 και 25.000 ευρώ, οι περισσότεροι συμφώνησαν ότι οι επενδυτές θα πρέπει να επιλέξουν μετοχές σοβαρών επιχειρήσεων, οι οποίες διακρίνονται από χαμηλό δανεισμό και ισχυρές ταμειακές ροές, εμπορεύματα, όπως χρυσός και ασήμι, αλλά και αναδυόμενες οικονομίες (π.χ. Μεξικό, Κίνα, Λατινική Αμερική).

Πάνω απ’ όλα όμως, όπως σημειώνουν, η διάθεση μετρητών στα χαρτοφυλάκια είναι βασικός κανόνας. Οπως δηλώνουν στην «Κ», «το 2014 θα έχει διακυμάνσεις και πολλές εκπλήξεις, ωστόσο, όπως συνέβη και το 2013, οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές επιστρέφουν στις σταθερές αξίες, δηλαδή στην αξία των fundamentals, των θεμελιωδών μεγεθών των επιχειρήσεων που διακρίνονται για τη συνετή διαχείριση, την παραγωγή πλούτου, τον χαμηλό δανεισμό και τις σταθερές ταμειακές ροές».

Με το ξεκίνημα του 2014, διαχειριστές ομολόγων, χρηματιστές και εκπρόσωποι των θεσμικών επενδυτών δίνουν τις εκτιμήσεις τους για το πώς θα μπορούσαν να δομηθούν διαφορετικών ειδών επενδυτικά χαρτοφυλάκια. Κατ’ αρχάς, όπως τονίζουν, και το 2014 θα διατηρηθεί η επενδυτική ανασφάλεια, όπως ακριβώς συνέβη και το 2013 και συνεπώς, οι βασικές σταθερές που θα πρέπει να χαρακτηρίζουν χαρτοφυλάκια αξίας από 25.000 ευρώ έως και 200.000 ευρώ θα πρέπει να προβλέπουν: κατ’ αρχάς το 10% να παραμένει σε μετρητά για να καλύπτονται πάγιες καταναλωτικές ανάγκες, ειδικά φέτος που η επιβάρυνση από τους φόρους θα είναι ακόμη μεγαλύτερη σε σύγκριση με το 2013. Σχετικά με τα μετρητά προτείνουν το ασφαλές καταφύγιο των προθεσμιακών καταθέσεων άνω των 12 μηνών, αλλά και συνδυαστικές αποταμιευτικές λύσεις προθεσμιακών με ομόλογα του Δημοσίου, ασφαλιστικά προγράμματα ή αμοιβαία κεφάλαια.

Αναφορικά με τις μετοχές, προτεραιότητα δίνεται σε εισηγμένες που χαρακτηρίζονται για τον χαμηλό δανεισμό, τις σταθερές ταμειακές τους ροές, τον υψηλό δείκτη εξωστρέφειας και την υψηλή μερισματική πολιτική.

Στις επιλογές συμπεριλαμβάνονται οι εξωστρεφείς εταιρείες που περιλαμβάνονται και στους δύο δείκτες εξωστρέφειας που δημιούργησε το Χ.Α. στις 3 Δεκεμβρίου 2012, που δεν περιλαμβάνει τις τράπεζες, που παραδοσιακά είχαν σηκώσει το βάρος των μερισμάτων, μέχρι και το 2008, την πρώτη χρονιά που ξεκίνησε η ύφεση στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με στελέχη χρηματιστηριακών στελεχών, σε όλα τα είδη χαρτοφυλακίων, η επενδυτική προτεραιότητα δίνεται κυρίως σε ομόλογα κρατών (ΗΠΑ, Νότια Ευρώπη, Ιαπωνία) και σε αναδυόμενες οικονομίες, όπως το Μεξικό, η Κίνα, αλλά και χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Επίσης, για τα χαρτοφυλάκια των 100.000 και 200.000 ευρώ συστήνονται τοποθετήσεις σε παράγωγα εμπορευμάτων, όπως ο χρυσός και το ασήμι.

Οι περισσότεροι διαχειριστές συμφωνούν ότι το 2014 θα διακριθούν και όσες επιχειρήσεις με ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη εκδίδουν εταιρικά ομόλογα, προσφέροντας σημαντικές αποδόσεις σε όσους επενδυτές επιλέξουν να τοποθετηθούν σ’ αυτήν την κατηγορία των επενδύσεων. Αναμένεται τη φετινή χρονιά να υπάρξουν αρκετές εισηγμένες που θα επιστρέψουν ξανά σε κερδοφόρο πορεία έπειτα από πέντε χρόνια ζημιογόνων χρήσεων λόγω της ύφεσης. Οι κλάδοι των τηλεπικοινωνιών, των μετάλλων και της ενέργειας μονοπωλούν τις επιλογές των διαχειριστών για τη νέα οικονομική χρήση.

Πιο συγκεκριμένα, για το χαρτοφυλάκιο των 200.000 ευρώ προτείνεται το 60% με 70% σε μετοχές του Ftse 20 που θα αποτελούν τράπεζες και εταιρείες με υψηλή μερισματική πολιτική και ισχυρές ταμειακές ροές.

Στο χαρτοφυλάκιο των 100.000 ευρώ οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης καλύπτουν 30%-40% και το υπόλοιπο αφορά μετοχές που ανήκουν στην κατηγορία των μονοπωλίων, αλλά και ένα μικρό ποσοστό εταιρείες της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, κυρίως του λιανεμπορίου, με θετικές ταμειακές ροές. Στο χαρτοφυλάκιο των 50.000 ευρώ το βάρος δίνεται σε μετοχές με εξωστρεφείς δραστηριότητες, που δεν εξαρτώνται από την εγχώρια οικονομική δραστηριότητα, καθώς η χώρα μας έχει εισέλθει για 7η συνεχή χρονιά σε «υφεσιακή» πορεία.

Οπως τονίζουν στο σύνολό τους οι διαχειριστές χαρτοφυλακίων, οι εναλλακτικές μορφές επένδυσης και το 2014 θα ακολουθήσουν την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών της χώρας. Οσο πιο γρήγορα καταφέρει η χώρα μας να δανειστεί από τις διεθνείς αγορές για πρώτη φορά μετά τον Νοέμβριο του 2009, τόσο καλύτερες θα είναι οι εναλλακτικές αποδόσεις, αφού η Ελλάδα συγκεντρώνει πάλι υψηλό πολιτικό ρίσκο για το ενδεχόμενο να διεξαχθούν εθνικές εκλογές νωρίτερα από το α΄ τρίμηνο του 2015, που συμπίπτει με την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Επενδυτική ψυχολογία

Στις διεθνείς αγορές ο πιο διάσημος δείκτης που απεικονίζει την επενδυτική ψυχολογία είναι ο VIX (δείκτης μεταβλητότητας). Πρακτικά, είναι ο δείκτης μεταβλητότητας της αμερικανικής αγοράς μετοχών, όπως αυτή ορίζεται από τον πιό αντιπροσωπευτικό δείκτη το χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, τον S&P 500, που περιλαμβάνει τις αμερικανικές επιχειρήσεις με τις μεγαλύτερες προοπτικές ανάπτυξης.

Ο δείκτης VIX θα μπορούσε να θεωρηθεί πως εκφράζει τις προβλέψεις (ενίοτε την προεξόφληση ή τη διάθεση για ανάληψη κινδύνου προς αυτήν την κατεύθυνση) της αγοράς, για τη βραχυπρόθεσμη μεταβλητότητα του αμερικανικού χρηματιστηριακού δείκτη S&P 500. Ο VIX υπολογίζεται από ένα μαθηματικό σχηματισμό και από μία σειρά από τιμές δικαιωμάτων προαίρεσης (options). Kατά την κρατούσα τακτική, αν ο VIX ανεβαίνει και υπάρχει μεγαλύτερη μεταβλητότητα, τότε η αγορά τείνει να είναι σε μία δύσκολα ελεγχόμενη κατάσταση, καθώς κυριαρχούν από τη μία ο ενθουσιασμός και από την άλλη ο φόβος και ο πανικός.

Οπως έδειξαν στις κινήσεις τους τα ξένα funds κατά τη διάρκεια του 2013, η απειλή για παγκόσμια ύφεση οδηγεί το «έξυπνο χρήμα» σε εκείνες τις επιχειρήσεις όπου οι καταναλωτές αναζητούν φθηνές αγορές στην προσπάθειά τους να αμυνθούν, την ίδια στιγμή που ο τραπεζικός κλάδος είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τους κύκλους της οικονομίας.

Στο ξεκίνημα του 2014 τα hedge funds τοποθετούνται σε εταιρείες του τομέα ενέργειας και πρώτων υλών, ενώ επιλέγονται αλυσίδες καταστημάτων που προσφέρουν χαμηλές τιμές, ακολουθώντας το παγκόσμιο ρεύμα των καταναλωτών.

Σε κάθε περίπτωση, το «έξυπνο χρήμα» και το 2014 θα αναζητήσει τις πιο ελκυστικές επενδύσεις σε μία χρονιά που δεν ξεκίνησε και με τους καλύτερους οιωνούς…

Το 2014 είναι χρονιά εταιρικών ομολόγων

«Χρονιά εταιρικών ομολόγων για Ελλάδα και Ευρώπη» χαρακτηρίζει το 2014 ο α΄ αντιπρόεδρος της Tράπεζας Πειραιώς και πρόεδρος των Ελληνικών Χρηματιστηρίων, Ιάκωβος Γεωργάνας. Σύμφωνα με το πολύπειρο στέλεχος της διατραπεζικής αγοράς, η φετινή χρονιά θα δώσει τη δυνατότητα στις υγιείς και με σταθερές ταμειακές ροές εισηγμένες επιχειρήσεις να πραγματοποιήσουν διεθνείς εταιρικές εκδόσεις στην προσπάθειά τους να αναδιαρθρώσουν τον δανεισμό τους και κυρίως να υποστηρίξουν τα επενδυτικά τους σχέδια.

Οπως πληροφορείται η «Κ», τα οικονομικά επιτελεία πολλών εισηγμένων, με μέση κεφαλαιοποίηση άνω των 200 εκατ. ευρώ, έχουν πραγματοποιήσει έρευνα αγοράς και είναι έτοιμες στη διάρκεια της χρονιάς να προχωρήσουν στην έκδοση διεθνών εταιρικών ομολόγων.

Το σήμα δόθηκε πρόσφατα από τη ΔΕΗ, που εξετάζει την έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου έως 400 εκατ. ευρώ μέσα στο α΄ εξάμηνο του 2014. Στην ίδια κατεύθυνση βρίσκονται οι όμιλοι Μυτιληναίου, Motor Oil, Ελληνικών Πετρελαίων. Ενδεχομένως να έχουμε ανάλογη κίνηση και από τον ΟΤΕ. Ωστόσο οι πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι οι συγκεκριμένες εταιρείες καθυστερούν στην τελική τους απόφαση, αναμένοντας την περαιτέρω βελτίωση της ελληνικής οικονομίας που θα σημάνει ταυτόχρονα και καλύτερα επίπεδα δανεισμού. Εάν μάλιστα κατορθώσει η ελληνική κυβέρνηση να εκδώσει 5ετές ομόλογο μέχρι 2 δισ. ευρώ στο β΄ εξάμηνο του 2014, τότε θα δοθεί το «πράσινο φως» στις εισηγμένες επιχειρήσεις να προβούν στις δικές τους κινήσεις.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών για την ελληνική αγορά υποστηρίζουν ότι το 2014 οι ομολογιακές εκδόσεις θα ξεπεράσουν το 1,5 δισ. ευρώ, μόνο για τις εισηγμένες επιχειρήσεις. Το 2013 η αντίστοιχη επίδοση έφθασε το 1 δισ. ευρώ. Η πιο πρόσφατη ανακοίνωση εισηγμένης για την έκδοση πενταετούς ομολογιακού δανείου αφορά τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, μετά τη συμφωνία με τη York Capital Management. H αδυναμία των επιχειρήσεων να υποστηρίξουν με ίδια κεφάλαια την αναχρηματοδότηση του βραχυπρόθεσμου δανεισμού τους, λόγω της πολυετούς ύφεσης και της καθίζησης των πωλήσεων, υποχρεώνει ολοένα και περισσότερες να επιλέγουν τις εκδόσεις.

Η εικόνα ρευστότητας στην πλειονότητα των 242 εισηγμένων είναι πολύ άσχημη. Οι περισσότερες επιχειρήσεις έχουν αρνητικά ίδια κεφάλαια, με τον συνολικό δανεισμό να ξεπερνάει ακόμη και δύο ή και τρεις φορές τα ίδια κεφάλαια των επιχειρήσεων. Τα ελάχιστα ταμειακά διαθέσιμα των επιχειρήσεων χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για να εξυπηρετηθούν οι βραχυπρόθεσμες οφειλές στο τέλος κάθε μήνα σε τράπεζες και προμηθευτές. Δεν είναι υπερβολή να τονισθεί ότι οι επιχειρήσεις λειτουργούν μέρα μέρα, αφού επιλέγουν να εξαντλήσουν τα αποθέματά τους, καθώς αδυνατούν να προπληρώσουν μέσω εγγυητικών επιστολών πρώτες ύλες, νομίσματα ή καύσιμα.

Οι κυριότεροι λόγοι που επιλέγει μια επιχείρηση να εκδώσει ομολογιακά δάνεια είναι οι εξής: α) να χρηματοδοτήσει τις δραστηριότητές της, β) να μετατρέψει τον βραχυπρόθεσμο δανεισμό σε μακροπρόθεσμο, προσδοκώντας τον ερχομό της ανάπτυξης και για να κερδίσει χρόνο προσαρμογής, και γ) να επεκταθεί σε νέες δραστηριότητες που απαιτούν κεφάλαια κίνησης, χωρίς να θέλει να διακινδυνεύσει τα ταμειακά διαθέσιμα που έχει για να αποπληρώνει τις μηνιαίες υποχρεώσεις της.

Το μείζον θέμα για τις επιχειρήσεις είναι το υψηλό επιτόκιο με το οποίο δανείζονται. Σήμερα οι περισσότερες εμποροβιομηχανικές επιχειρήσεις δανείζονται με επιτόκια που ξεκινούν από 6% και 7% και φθάνουν μέχρι και 8,5%. Οπως αντιλαμβάνεται κανείς, η δανειοδότηση μέσω τραπεζών είναι απαγορευτική και γι’ αυτόν τον λόγο από το ξεκίνημα της χρονιάς οι εισηγμένες της υψηλής κεφαλαιοποίησης άρχισαν να εκδίδουν διεθνή εταιρικά ομόλογα. Υπενθυμίζεται ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν διακόψει προ πολλού τις δανειοδοτήσεις, οι εγγυητικές τους για τις συναλλαγές τους εκτός συνόρων δεν έχουν αντίκρισμα, ενώ και οι ξένες τράπεζες αρνούνται να τους ανοίξουν ροές χρηματοδότησης. Και κάπως έτσι, η λύση των ομολογιακών φαντάζει ως η πλέον «ελκυστική» αυτή τη στιγμή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο όμιλος Βιοχάλκο, μετά τη συνολική αναδιάρθρωση δανεισμού των θυγατρικών του, κατάφερε να μειώσει στο 5% το επιτόκιο δανεισμού του για το 2014. Αυτή η μείωση του επιτοκίου δανεισμού κατά 150 μονάδες βάσης -σε σχέση με τον προηγούμενο δανεισμό της μητρικής και των θυγατρικών της- θα ελαφρύνει τον όμιλο κατά 15 εκατ. ευρώ.

Στόχος των κοινοπρακτικών δανείων, που έχουν ως βασικές τράπεζες την Εθνική και την Alpha Bank, είναι να αναδιαρθρωθούν τα υφιστάμενα δάνεια των θυγατρικών και να μετατραπεί ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός των επιχειρήσεων σε μακροπρόθεσμο. Με τον τρόπο αυτό, ο όμιλος θα εξασφαλίσει το πρόβλημα της χρηματοδότησής του για τα επόμενα 5-7 έτη ώστε απερίσπαστος να επικεντρωθεί στη λειτουργική ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του.

 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT