Αθηναϊκή Ζυθοποιία: Εφικτός ο στόχος για το 2014 η κάλυψη του 100% της παραγωγής από ελληνικό κριθάρι

Αθηναϊκή Ζυθοποιία: Εφικτός ο στόχος για το 2014 η κάλυψη του 100% της παραγωγής από ελληνικό κριθάρι

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 100% των αναγκών της σε κριθάρι βυνοποίησης για την παραγωγή μπίρας εκτιμάται ότι θα είναι σε θέση να καλύψει φέτος από ελληνική παραγωγή η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, πετυχαίνοντας τον εξαγγελθέντα στόχο της για το 2014, με βάση τουλάχιστον τα δεδομένα από τη σπορά που έγινε φέτος, όπως γνωστοποίησε σήμερα, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Θεσσαλονίκη, η υπεύθυνη Εταιρικών Σχέσεων της εταιρείας Έλλη Παναγιωτοπούλου.

Οι περίπου 3000 Έλληνες παραγωγοί, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα συμβολαιακής γεωργίας της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, καλλιεργούν 240.000 στρέμματα γης και διαχειρίζονται φέτος πάνω από 4600 τόνους κριθαριού για σπορά, οι οποίοι εκτιμάται ότι θα αποδώσουν 68.000 τόνους βυνοποιήσιμου δημητριακού, ποσότητα υπερδιπλάσια σε σχέση με πέρυσι (33.000 τόνοι).

Συνολικά, στο διάστημα 2008-2013, για λογαριασμό της εταιρείας έχουν παραχθεί 108.600 τόνοι κριθαριού, προστιθέμενης αξίας 20 εκατ. ευρώ, που δημιούργησαν περίπου 800 πρόσθετες θέσεις εργασίας. Το πρόγραμμα συμβολαιακής γεωργίας της εταιρείας εξελίσσεται σε δέλεαρ για τους αγρότες, καθώς η παραγωγή κριθαριού για βυνοποίηση υπολογίζεται ότι αποδίδει τριπλάσιο εισόδημα σε σχέση με την καλλιέργεια εκείνου που προορίζεται για ζωοτροφές.

Επενδύσεις 19 εκατ. ευρώ το 2014

Η κ. Παναγιωτοπούλου επεσήμανε ακόμη ότι για το 2014 η Αθηναϊκή Ζυθοποιία σχεδιάζει επενδύσεις ύψους 19 εκατ. ευρώ σε εξοπλισμό, δίκτυα αγοράς και ανάπτυξη νέων προϊόντων, έναντι 14 εκατ. το 2013, διευκρινίζοντας ότι για κάθε ένα ευρώ, που επενδύει η εταιρεία, δημιουργείται προστιθέμενη αξία άλλων επτά. Τα τελευταία 17 χρόνια, πρόσθεσε, η εταιρεία έχει επενδύσει συνολικά 516 εκατ. ευρώ.

Η ίδια σημείωσε ότι πέρυσι οι εξαγωγές της εταιρείας διπλασιάστηκαν σε όγκο κι έφτασαν στο 20% των συνολικών πωλήσεών της έναντι 10% το 2012, με βασικούς προορισμούς τις αγορές χωρών των Βαλκανίων, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αμερικής.

Ερωτηθείσα δε, για την πορεία των πωλήσεων της εταιρείας πέρυσι, η κ. Παναγιωτοπούλου απάντησε ότι το 2013 φαίνεται ότι άρχισε να αντιστρέφεται η πτωτική τάση του προηγούμενου διαστήματος.

Εξάλλου, στο δεύτερο μισό του 2014, αναμένεται να λειτουργήσει το μικρό ζυθοποιείο της εταιρείας στην Αθήνα, όπου -μεταξύ άλλων- θα γίνονται γευσιγνωσίες και θα δοκιμάζονται και νέα προϊόντα (γεύσεις) μπίρας.

Εκπαιδευτικά σεμινάρια

Στο μεταξύ, σειρά τριών εκπαιδευτικών σεμιναρίων για τους παραγωγούς κριθαριού, σε συνεργασία με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή, διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη στις 5,6 και 7 Φεβρουαρίου η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, εγκαινιάζοντας την πρώτη δράση του νέου προγράμματος "εφοδιΑΖουμε".

Το πρόγραμμα προσφέρει υποστήριξη, κατάρτιση και τεχνογνωσία, με άξονες κυρίως τη νεανική επιχειρηματικότητα, την ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την περαιτέρω ενίσχυση των αγροτών. Τα σεμινάρια πραγματοποιούνται στις εγκαταστάσεις της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής στη Θεσσαλονίκη και απευθύνονται στους Έλληνες παραγωγούς που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα Συμβολαιακής Καλλιέργειας Κριθαριού της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, ενώ αναμένεται να τα παρακολουθήσουν φέτος περίπου 700 άτομα, έναντι 565 το 2013.

Στη διάρκεια των εκπαιδευτικών σεμιναρίων θα δοθεί έμφαση στις καινοτόμες μεθόδους και τεχνολογίες που αφορούν την ποσοτική και ποιοτική βελτιστοποίηση της παραγωγής και την αειφορική διαχείριση των φυσικών πόρων.

Το κάθε εκπαιδευτικό σεμινάριο είναι συνολικής διάρκειας περίπου 10 ωρών και περιλαμβάνει εισηγήσεις διακεκριμένων καθηγητών της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής.

Πηγή: ΑΜΠΕ

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή