Ανω των 9,5 δισ. ευρώ οι επενδύσεις των Ελλήνων εφοπλιστών

Ανω των 9,5 δισ. ευρώ οι επενδύσεις των Ελλήνων εφοπλιστών

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επενδύσεις άνω των 9,5 δισ. ευρώ πραγματοποίησαν κατά το 2013 οι Ελληνες πλοιοκτήτες για τη ναυπήγηση 275 νέων πλοίων χωρητικότητας άνω των 24,5 εκατ. τόνων dwt, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η συνολική χωρητικότητα των υπό ναυπήγηση πλοίων ελληνικών συμφερόντων, με το εντυπωσιακό 364% σε σχέση με το 2012. Πλέον, το μερίδιο των Ελλήνων πλοιοκτητών ως ποσοστό επί του συνόλου των υπό παραγγελία πλοίων, διαμορφώνεται σε 25%.

Ειδικότερα, κατά το 2013, οι Ελληνες εφοπλιστές υπέβαλαν παραγγελίες αξίας 3,3 δισ. για 134 φορτηγά πλοία (τα περισσότερα από κάθε άλλη χώρα), ενώ επιπλέον 2,2 δισ. επενδύθηκαν για τη ναυπήγηση 65 δεξαμενοπλοίων. Ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη θεωρείται η όλο και μεγαλύτερη έμφαση των πλοιοκτητών στην αγορά των πλοίων μεταφοράς υγραερίου (LPG) και υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Στη συγκεκριμένη κατηγορία τοποθετήθηκαν συνολικά 2,95 δισ. για τη ναυπήγηση 51 πλοίων. Τέλος, οι Ελληνες πλοιοκτήτες παρήγγειλαν και 25 πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων έναντι ποσού 1,18 δισ.

Τα παραπάνω επισημαίνει σε σχετική της ανακοίνωση η εταιρεία Εκθέσεις Ποσειδώνια, η οποία διοργανώνει κάθε δύο χρόνια την ομώνυμη διεθνή έκθεση. Σύμφωνα με τον κ. Θεόδωρο Βώκο, διευθυντή της εταιρείας, «η Κίνα έλαβε 72% των παραγγελιών φορτηγών πλοίων από την Ελλάδα και η Νότια Κορέα εξασφάλισε πάνω από το ένα τρίτο των παραγγελιών ελληνικών πλοίων μεταφοράς αερίου. Η φετινή διοργάνωση αναμένεται να προσελκύσει περισσότερους από 1.870 εκθέτες από 85 χώρες σε μια έκταση 35.000 τ.μ. στο Athens Metropolitan Expo.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή