ΡΑΕ: Σταθερή επένδυση η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε μη διασυνδεδεμένα νησιά με το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας

ΡΑΕ: Σταθερή επένδυση η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε μη διασυνδεδεμένα νησιά με το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η δραστηριότητα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από συμβατικές μονάδες στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά με το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας, καθίσταται πλέον δυνατή από οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο, βάσει διαφανών και ισότιμων κανόνων. Έτσι, κάθε ενδιαφερόμενος παραγωγός, έχει τη δυνατότητα να ξεκινήσει άμεσα τις διαδικασίες δραστηριοποίησής του σε οποιοδήποτε τέτοιο νησί επιθυμεί, ανακτώντας πλήρως το κόστος παραγωγής που θα έχει, και λαμβάνοντας μια εύλογη απόδοση των δεσμευμένων κεφαλαίων του για τη δραστηριότητά του αυτή.

Αυτά ορίζει το δευτερογενές ρυθμιστικό πλαίσιο (κανόνες και όροι λειτουργίας) της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας για τα μη διασυνδεδεμένα νησιά, που ολοκληρώθηκε από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Τα Εγχειρίδια και οι Αποφάσεις ΡΑΕ που θα ακολουθήσουν με βάση το χρονοδιάγραμμα του Κώδικα Μη Διασυνδεδεμών Νησιών κατά τη μετάβαση στο νέο πλαίσιο, θα εξειδικεύσουν τις σχετικές διαδικασίες και τιμολογήσεις, ωστόσο, καθίσταται σαφές από τις διατάξεις του Κώδικα – όπως θπογραμμίζει η Ανεξάρτητη Αρχή – ότι η δραστηριότητα της παραγωγής σε αυτά τα νησιά αποτελεί μια επένδυση σχετικά χαμηλού ρίσκου, με μια εύλογη απόδοση των επενδεδυμένων κεφαλαίων, εφ' όσον βεβαίως ο ενδιαφερόμενος παραγωγός ξεπεράσει τα εμπόδια και προβλήματα που υπάρχουν στη χωροθέτηση συμβατικού δυναμικού σε νησιωτικό σύστημα.

Στο πλαίσιο αυτό, δίνεται η δυνατότητα κάλυψης πρόσθετων δαπανών που τυχόν απαιτηθούν, λόγω ιδιαίτερων απαιτήσεων στην ανάπτυξη του εν λόγω δυναμικού, που θα πρέπει να τεκμηριωθούν από τον ενδιαφερόμενο με βάση αντικειμενικά και αδιαμφισβήτητα στοιχεία που προδιαγράφει ο σχετικός Κώδικας.

Σε κάθε περίπτωση, το δευτερογενές αυτό πλαίσιο που τίθεται σήμερα σε εφαρμογή από τη ΡΑΕ σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας εποχής στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στα ΜΔΝ, σημειώνει η ΡΑΕ, «αποτελώντας το θεμέλιο λίθο για την καθιέρωση ισότιμων και διαφανών κανόνων και διαδικασιών στην αγορά αυτή, με απώτερο στόχο την προστασία του Έλληνα καταναλωτή ηλεκτρικής ενέργειας κατά τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο».

Πηγή: ΑΜΠΕ

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή