ΟΛΠ: περιθώριο σαράντα πέντε ημερών για υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος

ΟΛΠ: περιθώριο σαράντα πέντε ημερών για υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα ξίφη τους διασταύρωσαν χθες στη Βουλή κυβέρνηση και αντιπολίτευση σε σχέση με την επικείμενη έναρξη της διαδικασίας αποκρατικοποίησης του ΟΛΠ. Τα κόμματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τάχθηκαν κατά της αποκρατικοποίησης συνολικά, ενώ κυβέρνηση και ΤΑΙΠΕΔ επιχειρηματολόγησαν γιατί το προτεινόμενο μοντέλο αποκρατικοποίησης είναι το προτιμότερο και πιο αποδοτικό για τους πωλητές.

Σύμφωνα με όσα υποστήριξαν χθες στη Βουλή, τόσο ο υπουργός Ναυτιλίας Μ. Βαρβιτσιώτης, όσο και η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, η πώληση του 67% των μετοχών του ΟΛΠ είναι ασφαλέστερη και πιο γρήγορη διαδικασία αποκρατικοποίησης. Εξυπηρετεί τους αναπτυξιακούς στόχους, καθώς ο ιδιώτης θα δεσμευθεί στη διενέργεια επενδύσεων που θα πραγματοποιήσει ο ίδιος και παράλληλα είναι αναγκασμένος να μεταφέρει ισχυρή τεχνογνωσία από τις αγορές όπου έχει δραστηριότητες. Επίσης, η πώληση μετοχών διασφαλίζει και θέσεις εργασίας, αφού το μοντέλο επιμέρους συμβάσεων παραχώρησης που υποστήριξε με θέρμη η ηγεσία του ΟΛΠ οδηγεί 100% στην ανεργία όσους απασχολούνται στις δραστηριότητες που παραχωρούνται σε ιδιώτες.

Η πιο σημαντική στόχευση ωστόσο, όπως ανάφερε ο κ. Βαρβιτσιώτης, είναι δημοσιονομική. Η πώληση των μετοχών αποφέρει άμεσα έσοδα στην κυβέρνηση, ενώ οι συμβάσεις παραχώρησης αποδίδουν μερίσματα σε κέρδη που θα έρθουν –αν έρθουν– σε 2 έως 3 χρόνια. Τέλος, με την πώληση των μετοχών είναι πιο εύκολο να επιτευχθεί ομοιογενής λειτουργία και ανάπτυξη του λιμανιού. «Εξετάσαμε όλες τις λύσεις», είπε ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Κ. Μανιατόπουλος. «Δύο κατά τη γνώμη μας είναι οι πιο βιώσιμες. Και οι δύο βασίζονται στο ότι δεν πουλάμε τις υποδομές, αλλά παραχωρούνται προς εκμετάλλευση». Ο ίδιος σημείωσε ότι και ο ΟΛΠ δεν έχει κανένα δικαίωμα στις υποδομές και ότι απλώς είναι ο παραχωρησιούχος του ελληνικού Δημοσίου –και μάλιστα μερικώς ιδιωτικοποιημένος– στην ακτογραμμή μήκους 44 χλμ. που διαχειρίζεται στον Πειραιά.

Επίσης, τα στελέχη του Ταμείου απέρριψαν εμφαντικά την τοποθέτηση βουλευτών ότι στόχος του διαγωνισμού είναι η Cosco να αναλάβει το σύνολο των δραστηριοτήτων του λιμένα. «Είναι το χειρότερο που μπορεί να ακούγεται στην αίθουσα του Κοινοβουλίου», είπε ο πρόεδρος του Ταμείου, σημειώνοντας ότι επιδίωξη του ΤΑΙΠΕΔ με τη διαδικασία που επελέγη είναι η προσέλκυση μεγάλου αριθμού ενδιαφερομένων και η αύξηση του ανταγωνισμού στη συγκεκριμένη διαδικασία.

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία αποκρατικοποίησης, ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Γ. Εμίρης, ανέφερε ότι ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις, εκ των οποίων η πρώτη θα αφορά την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Η πρόσκληση αυτή αναμένεται να δημοσιοποιηθεί τις επόμενες ημέρες και θα δώσει περιθώριο 45 ημερών στους ενδιαφερομένους να υποβάλλουν το ενδιαφέρον. Στη δεύτερη φάση, οι προεπιλεγέντες επενδυτές θα κληθούν σε διάστημα 2 – 3 μηνών να υποβάλλουν τις δεσμευτικές τους προσφορές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή