Σε πορεία βελτίωσης το επιχειρηματικό κλίμα στη Βόρεια Ελλάδα

Σε πορεία βελτίωσης το επιχειρηματικό κλίμα στη Βόρεια Ελλάδα

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κοντά στη θετική περιοχή που είχε να «πιάσει» από το 2009 άρχισε να κινείται ο δείκτης Northern Greece Business Index 500 (NGBI 500), αφού σύμφωνα με την εταιρεία δημοσκοπήσεων-ερευνών Interview, τον Φεβρουάριο φέτος, πετυχαίνοντας για τρίτο συνεχόμενο μήνα βελτιωτική μεταβολή, διαμορφώθηκε στο -1, έναντι -6 τον Ιανουάριο του 2014, -19 τον Δεκέμβριο πέρυσι και -27 τον Φεβρουάριο του 2013.

Όπως αναφέρεται σε σχετική σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας δημοσκοπήσεων-ερευνών, τον προηγούμενο μήνα οι επιχειρήσεις έκριναν σε ποσοστό 24% ότι η κατάσταση τους είναι καλή, έναντι 21% τον Ιανουάριο του 2014.

Την ίδια στιγμή, στο 49% διαμορφώνεται το ποσοστό των επιχειρήσεων της Β. Ελλάδας που δηλώνουν ότι η κατάσταση τους είναι ικανοποιητική, ενώ μειώνεται στο 27%, από 29% τον Ιανουάριο, το ποσοστό όσων λένε ότι είναι κακή.

Για το επόμενο εξάμηνο, ποσοστό 32% των Βορειοελλαδικών επιχειρήσεων, από τις 500 που συμμετέχουν ως δείγμα στις μηνιαίες στατιστικές μετρήσεις του δείκτη ,εκτιμούν ότι θα είναι καλύτερη η κατάσταση τους, έναντι αντίστοιχου ποσοστού 24% τον Ιανουάριο. Στασιμότητα προβλέπει το 39% (49% τον Ιανουάριο) και επιδείνωση το 29%, έναντι 27% τον προηγούμενο μήνα.

Σχεδόν αμετάβλητη παραμένει η τάση των επιχειρηματιών της Β. Ελλάδας για προσλήψεις και κινείται από τον Οκτώβριο του 2013 και μετά, σε επίπεδα άνω του 10%. Ειδικότερα, η πρόθεση απολύσεων φτάνει στο 12%, έναντι 15% τον Ιανουάριο του 2014, ενώ στο 11% (έναντι ποσοστού 12% τον Ιανουάριο) είναι η πιθανότητα για προσλήψεις. Η «μερίδα του λέοντος» των Βορειοελλαδικών επιχειρήσεων και συγκεκριμένα το 77%, έναντι αντίστοιχου ποσοστού 73% τον προηγούμενο μήνα, επιλέγει να διατηρήσει αμετάβλητο τον αριθμό του προσωπικού του.

Αναφορικά με τον τζίρο της επιχείρησης, οι απαντήσεις τον φετινό Φεβρουάριο καταδεικνύουν αύξηση του αριθμού των επιχειρήσεων που δηλώνουν πως παρουσίασε ανοδική πορεία (22%, έναντι 20% τον Ιανουάριο). Μείωση πωλήσεων αποτυπώνεται από το 51% (44% τον Ιανουάριο του 2014) των επιχειρήσεων, ενώ στασιμότητα αναφέρει το 27%, από 36% τον Ιανουάριο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή