Grant Thornton: Στάσιμο στο 25% το ποσοστό των γυναικών σε ανώτατες διοικητικές θέσεις

Grant Thornton: Στάσιμο στο 25% το ποσοστό των γυναικών σε ανώτατες διοικητικές θέσεις

3' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικά συμπεράσματα προκύπτουν από την έρευνα International Business Report (IBR) της Grant Thornton, σύμφωνα με την οποία η σπουδαιότητα καθιέρωσης ποσοστώσεων για γυναίκες σε ανώτατες διοικητικές θέσεις αυξάνεται, ενώ το πραγματικό ποσοστό παραμένει στάσιμο. Με σκοπό να αναδείξει την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, η νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι, παρά τις συζητήσεις και τους διαλόγους, το ποσοστό γυναικών που κατέχουν ανώτατες διοικητικές θέσεις σε παγκόσμιο επίπεδο δεν ξεπερνά το 25%. Η έρευνα δείχνει, επίσης ότι η υποστήριξη ευνοϊκών ρυθμίσεων, σε σχέση με τις ποσοστώσεις γυναικών σε διοικητικά συμβούλια, αυξάνεται και ότι οι επιχειρήσεις μπορούν να λάβουν μία σειρά μέτρων, για να διευκολύνουν την επαγγελματική σταδιοδρομία των γυναικών.

 Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, το ποσοστό των γυναικών στις ανώτατες διοικητικές θέσεις φέτος είναι 29%, μειωμένο κατά 1 ποσοστιαία μονάδα, σε σχέση με το 2013 (30%) και κατά 6% υψηλότερο, σε σχέση με το αντίστοιχο ποσοστό της Ευρωζώνης (23%). Από την άλλη μεριά, το 16% των επιχειρήσεων στη χώρα μας δηλώνει ότι δεν έχει καμία γυναίκα σε ανώτατη διοικητική θέση. Μικρότερο είναι το ποσοστό των γυναικών που είναι μέλη διοικητικού συμβουλίου στη χώρα μας (20%), αλλά, χωρίς να έχει αλλάξει, σε σχέση με το 2013 (20%). Οι ανώτατες διοικητικές θέσεις στις οποίες συναντάμε τα υψηλότερα ποσοστά γυναικών στην Ελλάδα φέτος είναι επικεφαλής ανθρώπινου δυναμικού (41%), επικεφαλής τμήματος μάρκετινγκ (28%) και επικεφαλής διεύθυνσης πωλήσεων (26%), χωρίς ιδιαίτερες διαφοροποιήσεις, σε σχέση με την περσινή χρονιά. Οι Έλληνες επιχειρηματίες δήλωσαν ότι υποστηρίζουν τις εργαζόμενες μητέρες, μέσω α) διατήρησης της θέσης εργασίας τους έως έναν χρόνο από την άδεια μητρότητας (σε ποσοστό 88%), β) ευέλικτης εργασίας (81%) και γ) δυνατότητας για λήψη επιπλέον ημερών πληρωμένης ή μη αδείας (76%).

 Παγκοσμίως, το ποσοστό των ανώτατων διοικητικών θέσεων, που καλύπτεται από γυναίκες το 2014, είναι 24%. Είναι ακριβώς το ίδιο ποσοστό, όπως και το 2013, το 2009 και το 2007 και μόνο 5% υψηλότερο από το 19%, που είχε καταγραφεί πριν από δέκα χρόνια, το 2004. Σε τοπικό επίπεδο, υπήρξε ελάχιστη αλλαγή, κατά την τελευταία δεκαετία, με τα υψηλοτέρα ποσοστά να καταγράφονται στην Ανατολική Ευρώπη (37%), στη Νοτιοανατολική Ασία (35%) και στην Κίνα (38%). Τα χαμηλότερα ποσοστά παραδοσιακά καταγράφονται στην Ιαπωνία (9%),στην Ινδία και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (14% και στις δύο χώρες). Η Τζοάννα Μουτάφη, επικεφαλής ανθρώπινου δυναμικού της Grant Thornton στην Ελλάδα, αναφέρει: «Παρατηρούμε ότι στη χώρα μας ουσιαστικά δεν υπάρχει διαφορά αναφορικά με τις γυναίκες σε ανώτατες διοικητικές θέσεις, σε σχέση με την περσινή χρονιά. Βρισκόμαστε, όμως, πάνω από την ευρωζώνη και τον παγκόσμιο μέσο όρο, οπότε αυτό είναι θετικό. Θετικό είναι, επίσης και το γεγονός ότι το ποσοστό των γυναικών στις θέσεις αυτές έχει αυξηθεί κατά 7% από το 2004. Το θέμα είναι ότι το ζήτημα των ποσοστώσεων είναι αμφιλεγόμενο, αλλά ίσως έχουμε φτάσει σε ένα οριακό σημείο όπου οι επιχειρήσεις χρειάζονται μία ώθηση, εάν θέλουμε να δούμε μία πραγματική αλλαγή πορείας».

 Η έρευνα δείχνει, επίσης ότι αυξάνεται η υποστήριξη για την καθιέρωση ποσοστώσεων για περισσότερες γυναίκες στα διοικητικά συμβούλια. Παγκοσμίως, σχεδόν ένας στους δύο επιχειρηματίες (45%) δήλωσε ότι υποστηρίζει την επιβολή ποσοστώσεων σχετικά με τον αριθμό των γυναικών σε διοικητικά συμβούλια μεγάλων εισηγμένων εταιρειών, ενώ, το 2013, το ανάλογο ποσοστό ήταν 37%. Είναι αξιοσημείωτο ότι η υποστήριξη έχει αυξηθεί σημαντικά στην ΕΕ (από 33% στο 41%), όπου η επιβολή ποσοστώσεων είναι πιο πιθανή και στις χώρες BRIC (από 41% στο 72%), ενώ η υποστήριξη παραμένει σε υψηλά επίπεδα στη Λατινική Αμερική (68%) και στη Νοτιοανατολική Ασία (57%). Συγκεκριμένα, όμως, στις χώρες G7, μόνο 33% των επιχειρηματιών υποστηρίζει την επιβολή ποσοστώσεων, ενώ στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται στο 58%.

Επιχειρηματικές δράσεις

Βελτίωση πρακτικών καθοδήγησης: Λιγότερες από μία στις τέσσερις επιχειρήσεις (24%) σε παγκόσμιο επίπεδο εφαρμόζουν (ή εξετάζουν το ενδεχόμενο εφαρμογής) ειδικά προγράμματα για την προώθηση του ηγετικού ρόλου των γυναικών στις επιχειρήσεις. Παροχή βοήθειας για φροντίδα παιδιών: Σε παγκόσμιο επίπεδο, μόνο το 18% των επιχειρήσεων παρέχει ειδικά δελτία (childcarevouchers), το 16% των επιχειρήσεων παρέχει αυξήσεις μισθών (που θα μπορούσε να κάνει την επιστροφή της μητέρας στην εργασία πιο βιώσιμη οικονομικά) και το 6% προσφέρει εγκαταστάσεις φροντίδας παιδιών στο χώρο εργασίας. Πρόσληψη περισσότερων γυναικών – αποφοίτων ανωτάτης εκπαίδευσης: Η στατιστική δείχνει ότι κατά μέσο όρο, κάθε χρόνο οι γυναίκες αποτελούν μόνο 21% των νεοπροσληφθέντων αποφοίτων ανωτάτης εκπαίδευσης. Η πρόσληψη περισσότερων γυναικών θα βοηθήσει να διαλυθεί η προκατάληψη πρόσληψης/προώθησης ανδρών, δράση-κλειδί για την αύξηση της ποικιλομορφίας.

Η πλήρης έκθεση, με τίτλο «Γυναικείο επιχειρείν: Από τις σχολικές αίθουσες στο κατώφλι των διοικητικών συμβουλίων», θα είναι διαθέσιμη τη Δευτέρα 10 Μαρτίου, μέσω του www.grant-thornton.gr.δφη

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την έρευνα IBR μπορείτε να βρείτε στο www.internationalbusinessreport.com.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή