Ωθηση στο Χ.Α. λόγω των προσδοκιών για έξοδο της Ελλάδας στις αγορές

Ωθηση στο Χ.Α. λόγω των προσδοκιών για έξοδο της Ελλάδας στις αγορές

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι προσδοκίες των εγχωρίων και ξένων επενδυτών ότι η Ελλάδα θα εξέλθει στις αγορές αρκετά νωρίτερα από τις ευρωεκλογές –στοιχείο που έχει οδηγήσει και στην αποκλιμάκωση του spread του 10ετούς ομολόγου στις 503 μ.β.– διατηρεί το Χρηματιστήριο στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως από το ξεκίνημα του 2014. Ηδη στις ευρωπαϊκές αγορές η απόδοση του βασικού χρηματιστηριακού δείκτη φέρνει την Αθήνα στη δεύτερη θέση πίσω από το χρηματιστήριο της Δανίας. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς ενισχύεται κατά 5,881 δισ. ευρώ στους πρώτους 3 μήνες του 2014, με αποτέλεσμα η σημερινή χρηματιστηριακή αξία της αγοράς (74,018 δισ. ευρώ) να αντιστοιχεί στο 40,42% του φετινού ΑΕΠ της χώρας, που έχει προσδιοριστεί στα 183,089 δισ. ευρώ. Επίσης, η υποβάθμιση του Χρηματιστηρίου από τη Morgan Stanley Capital International στις 27 Νοεμβρίου 2013 μέχρι και σήμερα ωφέλησε την αγορά, αφού η χρηματιστηριακή αξία ενισχύθηκε κατά 10,418 δισ. ευρώ.

Τα ξένα επενδυτικά κεφάλαια δείχνουν εμπιστοσύνη στην ελληνική αγορά, αφού παραμένουν αγοραστές για 15 συνεχείς μήνες και εάν εξαιρέσουμε την επιβαρυμένη πολιτική χρονιά (ευρωεκλογές, Τοπική Αυτοδιοίκηση, εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας τον Μάρτιο του 2015) δεν έχει αλλάξει η επενδυτική τους στρατηγική. Η διαφοροποίηση της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς σε σχέση με τα άλλα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού Νότου είναι ότι οι μετοχές κυρίως της υψηλής κεφαλαιοποίησης, που είναι και οι πιο εξωστρεφείς, παραμένουν σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα μετά την πολυετή πτώση που ξεκίνησε το 2008 και διατηρήθηκε μέχρι και το 2012. Ηδη στις καθημερινές συναλλαγές έχει διακριθεί μία μικρή ομάδα εισηγμένων με μέση κεφαλαιοποίηση άνω των 700 εκατ. ευρώ, που αφενός συγκεντρώνουν την πλειοψηφία των συναλλαγών και αφετέρου έχουν προχωρήσει στην πώληση στρατηγικού ποσοστού σε ξένα funds που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στη χώρα μας. Ο Μάρτιος θα είναι, επίσης, ο μήνας της πρώτης αξιολόγησης του Χρηματιστηρίου Αθηνών από τον οίκο FTSE εν όψει της ετήσιας αναθεώρησης των δεικτών που θα πραγματοποιηθεί τον προσεχή Σεπτέμβριο. Να υπενθυμίσουμε ότι η Αθήνα μπορεί να υποβαθμίστηκε από τον MSCI τον Νοέμβριο του 2013 για πρώτη φορά μετά το 2001, ωστόσο είναι το μοναδικό χρηματιστήριο διεθνώς που παραμένει στις ανεπτυγμένες αγορές.

Οι μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς, της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha Bank θα συμπεριληφθούν στον δείκτη FTSE Europe του αγγλικού οίκου FTSE κατά την αναθεώρηση του δείκτη που θα τεθεί σε ισχύ από την Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014. Τα funds που παρακολουθούν τον συγκεκριμένο δείκτη ελέγχουν κεφάλαια ύψους 7 δισ. ευρώ. Εκτιμάται ότι στην Alpha Bank θα διοχετευθούν κεφάλαια 38,4 εκατ. ευρώ, στην Πειραιώς οι εισροές υπολογίζονται σε 51,4 εκατ. ευρώ και στην Εθνική αντιστοιχούν εισροές 51,4 εκατ. ευρώ. Η ελληνική αγορά ξεκίνησε το 2014 με αρκετή δυναμική και αφού έχουν προηγηθεί δύο χρονιές (2013, 2012) με ετήσια κέρδη 28,06% και 33,42% αντίστοιχα. Από το ξεκίνημα της κρίσης το 2008 μέχρι και το 2013, συνολικά τρεις χρονιές (2013, 2012, 2009) είχαν θετική ετήσια απόδοση και οι υπόλοιπες τρεις (2008, 2010, 2011) είχαν αρνητική ετήσια απόδοση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή