Πάνω από 30 εταιρείες θα διαγραφούν από το Χ.Α. μέσα στο 2014

Πάνω από 30 εταιρείες θα διαγραφούν από το Χ.Α. μέσα στο 2014

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αλλες απάντησαν, άλλες όχι στην επιστολή που στείλαμε και πλέον προχωρούμε σε νέο κύκλο διαγραφών για όσες εταιρείες δεν δείχνουν σημάδια ανάκαμψης». Την απάντηση αυτή έδωσε υψηλόβαθμο στέλεχος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στην ερώτηση της «Κ» για το πότε αρχίζει ο νέος κύκλος διαγραφών εισηγμένων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, έχει ήδη καταρτισθεί η λίστα των μετοχών που οδεύουν προς οριστική διαγραφή και απομένει η τελική εισήγηση από τη διοίκηση του Χρηματιστηρίου προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Η οριστική διαγραφή περισσότερων των 30 μετοχών θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο 2014 σύμφωνα με τον σχεδιασμό που υπάρχει. Για πολλές υποψήφιες εταιρείες προς διαγραφή η διοίκηση του Χ.Α. έδωσε τη δυνατότητα να αποδείξουν ότι δεν είναι επιχειρηματικά «ζόμπι», αλλά δυστυχώς δεν υπήρξε καμία ένδειξη ότι μπορούν να επανακάμψουν.

Οπως προσθέτει υψηλόβαθμο στελεχος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στην «Κ», «πολλές απ’ αυτές τις εταιρείες δεν μπορούμε πλέον να τις βρούμε ούτε στο τηλέφωνο. Τους καλούμε και δεν απαντά κανείς. Εχουν οριστικά πτωχεύσει». Είναι αξιοσημείωτο ότι σε αναστολή διαπραγμάτευσης βρίσκονται 33 εισηγμένες, εκ των οποίων ήδη οι 5 (Fintexport, Alapis, Nutriart, Sprider, Χατζηιωάννου) έχουν κηρυχθεί πτωχευμένες από τα δικαστήρια και έχει ξεκινήσει η διαδικασία αποζημίωσης των εργαζομένων. Υπενθυμίζεται πως στις 2 Νοεμβρίου 2012 διεγράφησαν οι μετοχές της Ελφίκο και των Ευρωσυμμετοχών που αντιμετώπιζαν οξύτατα οικονομικά προβλήματα και διαπραγματεύονταν στην κατηγορία «Προς διαγραφή», λόγω ετήσιων συνολικών εσόδων μικρότερων των 2 εκατ. ευρώ.

Με τις δύο αυτές διαγραφές ανέρχονται σε 25 το σύνολο των επιχειρήσεων που έχουν «κατέβει» από το ταμπλό από το 2008 έως σήμερα. Επίσης έχει δοθεί προθεσμία στις εισηγμένες Microland, Καρδασιλάρης, Πετζετάκις, Τεξαπρέτ προκειμένου να άρουν τους λόγους που επιβάλλουν τη διαγραφή των μετοχών τους. Οι πρώτες διαγραφές που θα ανακοινωθούν τις επόμενες εβδομάδες θα αφορούν τις μετοχές των τραπεζών που συγχωνεύθηκαν, όπως η Αγροτική, η Proton Bank, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Να αναφερθεί ότι από το 2008, που ξέσπασε η κρίση, μέχρι και σήμερα έχουν διαγραφεί από το Χ.Α. για διάφορους λόγους (εξαγορές-συγχωνεύσεις-οικονομική ασφυξία) οι εξής: Ιμάκο, Rainbow, Singular Logic, Ωμέγα ΑΕΕΧ, Χ. Μπενρουμπή, ΑΒ Βασιλόπουλος, Εκδόσεις Λυμπέρη, Αγροτική Ασφαλιστική, Informer, Elmec Sport, Vivartia, Hitech, Marfin Εγνατία Τράπεζα, Βάρδας, Δίας ΑΕΕΧ, Vivere, Αλυσίδα, Crown Hellas, Εμπορική Τράπεζα, Interinvest ΑΕΕΧ, Sciens, Εuroline ΑΕΕΧ, Ελφίκο και Ευρωσυμμετοχές, Εlbisco.

Το 2013 διεγράφησαν οι: Iπποτούρ, Olympic Catering, Ζάμπα, Altius Επενδυτική, Eurodrip, S&B, ΔΟΛ αλλά και η Βιοχάλκο, η οποία όμως επανεισήγαγε τις μετοχές της τη φετινή χρονιά σε παράλληλη διαπραγμάτευση με το Χρηματιστήριο της Euronext στις Βρυξέλλες. Το 2006 ήταν η χρονιά με τις περισσότερες διαγραφές (41), η πλειονότητα των οποίων (29) αφορούσε διαγραφές κατόπιν απόφασης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Ιστορικά η διαδικασία οριστικών διαγραφών μετοχών από το χρηματιστηριακό ταμπλό ξεκίνησε στις 2 Φεβρουαρίου 2006. Οι πρώτες που διεγράφησαν παρουσίαζαν σοβαρά οικονομικά προβλήματα από τη δεκαετία του 1990. Πρόκειται για τις εξής εταιρείες: ΔΑΝΕ, Θεσσαλική, Δάριγκ, Cosmos, Globe, Ipirotiki Software & Publications, Connection, Datamedia, Ευρωπαϊκή Τεχνική, Τεχνοδομή, Δυναμική Ζωή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή