«Κλειδί» για την ανταγωνιστικότητα του κλάδου τροφίμων η έρευνα και καινοτομία

«Κλειδί» για την ανταγωνιστικότητα του κλάδου τροφίμων η έρευνα και καινοτομία

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολύτιμα εργαλεία για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του ευρωπαϊκού κλάδου τροφίμων και την ισορροπημένη και ασφαλή διατροφή μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτών αποτελούν η έρευνα και η καινοτομία, όπως τονίστηκε στις εργασίες συνεδρίου που διοργάνωσε σήμερα η ελληνική Προεδρεία του Συμβουλίου της ΕΕ, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας και τη Γενική Διεύθυνση Έρευνας και Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τζον Μπελ (John Bell) η βιομηχανία τροφίμων αποτελεί σημαντικό οικονομικό κλάδο, αντιμετωπίζει ωστόσο μεγάλες προκλήσεις λόγω του παγκόσμιου ανταγωνισμού. Οι μεταβαλλόμενες ανάγκες και επιθυμίες των καταναλωτών και οι νέες διατροφικές τάσεις προτάσσουν την ανάγκη συνεχούς βελτίωσης και ανανέωσης τροφίμων, την εξατομίκευση της διατροφής και την εισαγωγή της καινοτομίας στις διαδικασίες παραγωγής και τα προϊόντα.

Η ενίσχυση της έρευνας και καινοτομίας, αποτελεί σύμφωνα με τον κ. Μπελ, βασική προϋπόθεση για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και την αύξηση της παραγωγής τους. Σε αυτή την κατεύθυνση σημαντικό εργαλείο αποτελεί το νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ 2014-1020 με προϋπολογισμό περίπου 80 δισ. ευρώ που θα αντιμετωπίσει, μεταξύ άλλων, τις προκλήσεις του κλάδου των τροφίμων. παράλληλα θα ευαισθητοποιήσει τη βιομηχανία τροφίμων και ειδικότερα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για τις δυνατότητες συμμετοχής τους σε δραστηριότητες που υποστηρίζονται από την ΕΕ.

H καινοτομία είναι στόχος- κλειδί και ένας από τους βασικούς πυλώνες της ανάπτυξης, που μαζί με την εξωστρέφεια και την ανταγωνιστικότητα, μπορεί να οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από την ύφεση, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) Ευάγγελος Καλούσης.

Σύμφωνα με τον κ. Καλούση, η επένδυση στην έρευνα και η εφαρμογή καινοτόμων προτάσεων, αποτελούν τα βασικά εφόδια για να μπορέσουν σήμερα οι ελληνικές επιχειρήσεις να καλύψουν τις ολοένα αυξημένες απαιτήσεις των καταναλωτών για ασφαλή και ποιοτικά τρόφιμα, που καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες τους και προάγουν την ανθρώπινη υγεία.

Ο ΣΕΒΤ καταβάλλει προσπάθεια ώστε η ελληνική βιομηχανία τροφίμων να επενδύει στην έρευνα και να προωθεί την καινοτομία, ενώνοντας τις δυνάμεις της με άλλους φορείς όπως είναι τα Πανεπιστήμια, οι ερευνητικοί φορείς και άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Στο πλαίσιο αυτό ο ΣΕΒΤ έχει υλοποιήσει πολλές πρωτοβουλίες με πιο σημαντική τη συγκρότηση της ελληνικής τεχνολογικής πλατφόρμας «FOOD FOR LIFE», που στοχεύει στον καθορισμό των εθνικών ερευνητικών προτεραιοτήτων και στη χάραξη της εθνικής στρατηγικής για την έρευνα και την τεχνολογική ανάπτυξη μέσα από την σύνδεση της ακαδημαϊκής με την επιχειρηματική κοινότητα.

Εξάλλου, ο γενικός γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας Χρήστος Βασιλάκος, τόνισε ότι η ανάδειξη της καινοτομίας σε μοχλό ανάπτυξης αλλά και η δυνατότητα προσέλκυσης από το νέο ΕΣΠΑ άνω του 1 δισ. ευρώ για την επταετία 2014-2020 αποτελεί προτεραιότητα για τη ΓΓΕΤ. Διευκρίνισε επίσης ότι η κατανομή του προϋπολογισμού σε δράσεις δεν έχει γίνει ακόμα ωστόσο ο αγροδιατροφικός τομέας θα λάβει μεγάλη χρηματοδότηση.

Ο πρόεδρος της οργάνωσης του κλάδου Τροφίμων-Ποτών στην Ευρώπη (FoodDrink Europe) Jesus Serafim Perez εκτίμησε ότι η έρευνα και καινοτομία αποτελούν τα σημαντικότερα εργαλεία της ΕΕ που αναμένεται να συμβάλουν αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της κρίσης. Παράλληλα αποτελούν βασικό μοχλό ανάπτυξης των επιχειρήσεων του κλάδου και ενίσχυσης της ενίσχυσης της εξωστρέφειάς τους. Παρότρυνε δε τους εκπροσώπους της βιομηχανίας να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες στην παραγωγή νέων καινοτόμων προϊόντων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή