Αναβλήθηκε η απόφαση έκτακτης συνέλευσης στη Eurobank για την αύξηση κεφαλαίου

Αναβλήθηκε η απόφαση έκτακτης συνέλευσης στη Eurobank για την αύξηση κεφαλαίου

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αναβολή, όπως αναμένονταν, της λήψης της απόφασης για την σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης με θέμα την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου αποφάσισε στη χθεσινή του συνεδρίαση το διοικητικό συμβούλιο της Eurobank. Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε σε βαρύ κλίμα λόγω της σύγκρουσης της διοίκησης της τράπεζας με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για τη διαδικασία της αύξησης. Ουσιαστικά η Eurobank επιχείρησε να επιταχύνει τις διαδικασίες επιδιώκοντας να καλύψει τις κεφαλαιακές ανάγκες, ύψους 2.945 εκατ. ευρώ, αποκλειστικά από ιδιώτες κάτι που προκάλεσε την αντίδραση του ΤΧΣ, το οποίο θεωρεί ότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε μεγάλη μείωση της συμμετοχής του, βλάπτοντας τα συμφέροντά του. Ετσι το ΤΧΣ με επιστολή που απέστειλε στη διοίκηση της τράπεζας ουσιαστικά απαγόρευσε την άμεση σύγκληση της συνέλευσης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η διοίκηση της Eurobank εκτιμά ότι η κάλυψη της αύξησης αποκλειστικά από ιδιώτες θα μεγιστοποιήσει την αξία για την τράπεζα και κατ’ επέκταση για τους μετόχους. Χαρακτηριστικό της διαφορετικής προσέγγισης για το θέμα είναι ότι ο οικονομικός σύμβουλος του ομίλου κ. Γκίκας Χαρδούβελης μιλώντας χθες σε συνέδριο ανέφερε ότι έχουν βρεθεί επενδυτές που επιθυμούν να καλύψουν την αύξηση αλλά οι καθυστερήσεις στη διαδικασία, και ο προβληματισμός για το ύψος της απομείωσης της συμμετοχής του ΤΧΣ, δεν επιτρέπουν την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου.

Χθες πάντως και οι δύο πλευρές επιχείρησαν να αμβλύνουν τις εντυπώσεις, υπογραμμίζοντας ότι η αύξηση θα προχωρήσει κανονικά αμέσως μετά την κατάθεση του νόμου για τις τράπεζες. Πηγές της Eurobank σημειώνουν ότι η χθεσινή αναβολή δεν αφορά την αύξηση κεφαλαίου αλλά την ημερομηνία που θα πραγματοποιηθεί η γενική συνέλευση, προσθέτοντας ότι σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η κατάθεση του νέου νόμου είναι θέμα ημερών.

Με αφορμή το θέμα της αύξησης κεφαλαίου της Eurobank, η διευθύνουσα σύμβουλος του Ταμείου κ. Αναστασία Σακελλαρίου δήλωσε: «Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σεβόμενο τον σκοπό, τους στόχους και τον θεσμικό του ρόλο, επεξεργάζεται τη στρατηγική που θα διασφαλίσει την επιτυχία της συναλλαγής για τη Eurobank, προς το συμφέρον της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Το ΤΧΣ είναι σε στενή συνεργασία με τη διοίκηση της τράπεζας για την οριστικοποίηση του σχεδίου αναδιάρθρωσής της, το οποίο θα καλύπτει όλους τους τομείς για περαιτέρω εξοικονόμηση κεφαλαίων μέσω χρηματοοικονομικών και λειτουργικών μέτρων. Φυσικά, παραμένουμε πιστοί στην εκτέλεση της συναλλαγής εντός του χρονοδιαγράμματος που έθεσε η Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να ενισχυθεί η κεφαλαιακή επάρκεια της Eurobank».

Το ΤΧΣ δεν κρύβει την ενόχλησή του από τις επιλογές της διοίκησης και τονίζεται ότι μια αύξηση κεφαλαίου που θα καλυφθεί μόνο από ιδιώτες θα οδηγήσει σε μεγάλη απομείωση της συμμετοχή του ΤΧΣ, πλήττοντας τα συμφέροντα του μετόχου και κατ’ επέκταση των φορολογούμενων. Σήμερα το ΤΧΣ κατέχει πάνω από το 95% των μετοχών της Eurobank και μια αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 3 δισ. ευρώ, χωρίς τη συμμετοχή του Ταμείου, θα οδηγούσε στη μείωση του ποσοστού συμμετοχής της στην τράπεζα στο 30% με 35%. Στόχος του ΤΧΣ είναι να καλύψει ένα σημαντικό μέρος της έκδοσης με στόχο να διατηρήσει ποσοστό που θα κυμαίνεται στη ζώνη του 50% της τράπεζας. Οπως τονίζουν πηγές του Ταμείου αμέσως μετά την κατάθεση του νέου νόμου, κάτι που αναμένεται να πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα, η διαδικασία της αύξησης κεφαλαίου θα προχωρήσει κανονικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή