Αίτημα του ΣΜΕΧΑ για φόρο υπεραξίας σε μετόχους άνω του 1%

Αίτημα του ΣΜΕΧΑ για φόρο υπεραξίας σε μετόχους άνω του 1%

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα έχει ζητήσει ο ΣΜΕΧΑ –ενώ έχει προηγηθεί και ενημέρωση στο Μέγαρο Μαξίμου– προκειμένου να αιτηθεί την εφαρμογή του φόρου υπεραξίας για τους μετόχους των εταιρειών που ελέγχουν από το 1% του μετοχικού κεφαλαίου καθώς στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στις αρχές του χρόνου δεν έγινε δεκτό το αίτημα του αφορολογήτου μέχρι 25.000 ευρώ που θα αφορούσε τους εγχώριους επενδυτές. Οι χρηματιστές εκτιμούν ότι στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί άμεσα θα πρέπει να υπάρξει ρύθμιση και για τον φόρο υπεραξίας που είναι σε ισχύ, ενώ ο υπολογισμός του από τους επενδυτές θα πραγματοποιηθεί το 2015, όταν θα πρέπει να υποβληθεί στις ηλεκτρονικές φορολογικές δηλώσεις για τα εισοδήματα του 2014. Παράλληλα δεν έχει εκδοθεί και η εγκύκλιος που να καθορίζει πώς θα λαμβάνεται η τιμή κτήσης στις περιπτώσεις μετοχών που αποκτήθηκαν πριν από το 1999 από αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, από δωρεάν μετοχές, από split μετοχών, αλλά και από συγχωνεύσεις.

Υπενθυμίζουμε ότι ύστερα από 7 χρόνια καθυστέρησης και μεταφοράς του φόρου υπεραξίας από κυβέρνηση σε κυβέρνηση μέσω των αλλεπάλληλων φορολογικών νομοσχεδίων που κατετίθεντο στη Βουλή, εφαρμόζεται από τις 2 Ιανουαρίου 2014 στο χρηματιστήριο ο φόρος υπεραξίας επί των κερδών σε ποσοστό 15%. Ταυτόχρονα, παραμένει ο φόρος 2 τοις χιλίοις επί των πωλήσεων στις χρηματιστηριακές συναλλαγές χωρίς να υπάρχει αφορολόγητο ποσό, όπως συμβαίνει σε άλλες αγορές.

Από τις συναλλαγές μετοχών – ομολόγων υπάρχει η δυνατότητα συμψηφισμού κερδών – ζημιών, όταν βρίσκονται σε ενιαίο χαρτοφυλάκιο. Η διάταξη για τις τρεις χρηματιστηριακές συναλλαγές (με υποχρέωση βιβλίων εσόδων – εξόδων) αφαιρέθηκε στο Χ.Α. – Εναλλακτική Αγορά και σε ομόλογα εισηγμένων και ισχύει σε ομόλογα μη εισηγμένων. Ζημίες από συναλλαγές σε τίτλους είναι δυνατόν να συμψηφίζονται με μελλοντικά κέρδη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή