Στην υπογραφή δανείου ύψους 235 εκατ. ευρώ με τη ΔΕΗ προχώρησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) στην Αθήνα, με στόχο να συμβάλει στη βελτίωση του ελληνικού δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας.
Το χρηματοδοτούμενο επενδυτικό πρόγραμμα καλύπτει την περίοδο 2013- 15 και έχει ως στόχο την ανακαίνιση και ενίσχυση του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και την επέκτασή του ώστε να καταστούν δυνατές περίπου 186.000 νέες συνδέσεις στην ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα.
Το επενδυτικό πρόγραμμα θα αποφέρει οφέλη τόσο στους καταναλωτές όσο και στους προμηθευτές, βελτιώνοντας την υποδομή διανομής και αυξάνοντας την αποτελεσματικότητα της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, με αποτέλεσμα καλύτερη κάλυψη της ζήτησης.
Ο ενεργειακός τομέας ανήκει στους τομείς προτεραιότητας της δραστηριότητας της ΕΤΕπ στην Ελλάδα και έχει χρηματοδοτηθεί από την τράπεζα με δάνεια συνολικού ύψους 4,6 δισ. ευρώ αφότου η χώρα προσχώρησε στην ΕΕ.
Το μεγαλύτερο μέρος των δανείων αυτών αφορούσε τη ΔΕΗ.
Φορέας υλοποίησης του προγράμματος είναι η ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. (Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας), κατά 100% θυγατρική της ΔΕΗ που δημιουργήθηκε το 2012.
Όπως τόνισε σε συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, Mihai Tanasescu, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων είναι έτοιμη να χρηματοδοτήσει έργα στην Ελλάδα. «Είμαστε ανοικτοί σε προτάσεις για χρηματοδότηση έργων που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της χώρας», είπε, χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, εκτιμώντας ότι οι χρηματοδοτήσεις για το 2014 θα ξεπεράσουν το ένα δισ. ευρώ.
Το 2013 οι χρηματοδοτήσεις προς την Ελλάδα ξεπέρασαν τα 1,46 δισ. ευρώ στους τομείς μεταφορών και τηλεπικοινωνιών, ενέργειας, μικρομεσαίων επιχειρήσεων και σε αστικές υποδομές.
Η ΕΤΕπ, της οποίας μέτοχοι είναι τα κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι ο οργανισμός της ΕΕ για τη χορήγηση μακροπρόθεσμων χρηματοδοτήσεων. Αποστολή της ΕΤΕπ είναι να προάγει τους στόχους της ΕΕ, χορηγώντας μακροπρόθεσμες χρηματοδοτήσεις για υγιείς επενδύσεις. Η τράπεζα επικεντρώνεται στην παροχή χρηματοδότησης για την αποτελεσματική χρήση των πόρων, την καινοτομία, την έρευνα, ανάπτυξη και καινοτομία, και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Πηγή: ΑΜΠΕ