Περιόρισε τις απώλειες η Geniki Bank

Περιόρισε τις απώλειες η Geniki Bank

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικά βελτιωμένη ήταν η εικόνα των αποτελεσμάτων της Geniki Bank, για τη χρήση του 2013. Η θυγατρική του ομίλου Πειραιώς συρρίκνωσε τις ζημίες στα 2,9 εκατ. ευρώ έναντι απωλειών ύψους 100,5 εκατ. ευρώ το 2012. To καθαρό λειτουργικό αποτέλεσμα προ προβλέψεων και έκτακτων δαπανών το 4ο τρίμηνο κατέγραψε οριακή ζημία 1,4 εκατ., έναντι ζημιών 13,1 εκατ., 9,5 εκατ. και 5 εκατ. τα προηγούμενα τρία τρίμηνα αντίστοιχα. Στελέχη της τράπεζας εκτιμούν ότι η αναδιάρθρωση που έχει συντελεστεί στη Γενική σε συνδυασμό με τη γενικότερη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών στη χώρα θα επιτρέψουν την επιστροφή της τράπεζας σε κερδοφόρο τροχιά το 2014.

Από τις επιδόσεις της τράπεζας ξεχωρίζουν:

• Η περαιτέρω βελτίωση του δείκτη βασικών κεφαλαίων της τράπεζας στο 18,2% στο τέλος του 2013, το υψηλότερο της ελληνικής αγοράς, έναντι 14,7% στο τέλος του 2012, χωρίς καμία εξάρτηση για κεφάλαια από το Δημόσιο ή το ΤΧΣ.

• Η αύξηση των καταθέσεων κατά 6% το 2013 έναντι του 2012 και κατά 9% (+190 εκατ.) το 4ο τρίμηνο του 2013, έναντι του 3ου τριμήνου.

• Η μείωση του μέσου επιτοκίου καταθέσεων κατά 1% περίπου σε σχέση με το τέλος του 2012.

• Η περαιτέρω βελτίωση των ήδη ισχυρών δεικτών ρευστότητας της τράπεζας με τον δείκτη δανείων προς καταθέσεις να μειώνεται σε 82% στο τέλος του 2013, το χαμηλότερο ποσοστό στην ελληνική αγορά, έναντι 93% στο τέλος του 3ου τριμήνου 2013, με μηδενική εξάρτηση της τράπεζας για άντληση ρευστότητας από το Ελληνικό Δημόσιο ή το Ευρωσύστημα.

• Η περαιτέρω μείωση των λειτουργικών δαπανών κατά 18% σε ετήσια βάση το 2013, εξαιρουμένης της επίδρασης από το πρόγραμμα της εθελουσίας εξόδου του προσωπικού.

• Η διατήρηση των υψηλότερων δεικτών κάλυψης επισφαλών δανειακών απαιτήσεων στην ελληνική αγορά με τη σχέση προβλέψεων προς το σύνολο των επισφαλών δανείων να διαμορφώνεται σε 63% και τη σχέση του συνόλου των προβλέψεων προς το σύνολο των δανείων να διατηρείται στο 42%.

Με αφορμή τα αποτελέσματα της προηγούμενης χρήσης ο διευθύνων σύμβουλος της Geniki Bank κ. Νικόλαος Καραμούζης δήλωσε: «Σε συνεργασία με την Τράπεζα Πειραιώς, υλοποιούμε τον επιχειρησιακό και λειτουργικό μετασχηματισμό της Τράπεζας επί τη βάσει ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ανάπτυξης εργασιών που έχει καταρτιστεί, μετατρέποντας την GENIKI Bank σε εξειδικευμένο χρηματοπιστωτικό και αναπτυξιακό οργανισμό. Η σταθεροποίηση των οικονομικών συνθηκών στην Ελλάδα, η σαφής βελτίωση του οικονομικού κλίματος και των προσδοκιών κυρίως των ξένων αγορών αναφορικά με τις προοπτικές της χώρας και η εκτιμώμενη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας στη διάρκεια του 2014, έπειτα από έξι συνεχή χρόνια οικονομικής ύφεσης και κοινωνικής καταπόνησης, διαμορφώνουν ένα ευνοϊκότερο περιβάλλον για την υλοποίηση των νέων μας πρωτοβουλιών, που αποσκοπούν να συμβάλουν στην εξυγίανση των ελληνικών επιχειρήσεων και την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή