Οι βασικοί μέτοχοι των εισηγμένων σε στάση αναμονής

Οι βασικοί μέτοχοι των εισηγμένων σε στάση αναμονής

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο «κατακλυσμός» της εξαετούς ύφεσης συντάραξε τον επιχειρηματικό χάρτη της χώρας. Οι βασικοί μέτοχοι που είναι ταυτόχρονα ιδιοκτήτες και ιδρυτές των εταιρειών, ειδικά στην υψηλή κεφαλαιοποίηση του Ftse 25, διατήρησαν τα μετοχικά τους ποσοστά σε επαρκή επίπεδα, παρά τις οικονομικές απώλειες που είχαν σε προσωπικό επίπεδο, αφενός για να μη χάσουν τον έλεγχο των εταιρειών τους και αφετέρου για να είναι σε θέση να διαπραγματευθούν με τα ξένα funds που ενδιαφέρονται να εισέλθουν στις ελληνικές επιχειρήσεις προσφέροντας ως αντάλλαγμα την πολύτιμη ρευστότητα.

Εξετάζοντας, για παράδειγμα, το μετοχολόγιο του χρηματιστηρίου που ανακοινώνεται κάθε Δευτέρα και για τις 236 εισηγμένες, παρατηρούμε στον Ftse Large Cap ότι στη ΓΕΚ Τέρνα οι δύο βασικοί μέτοχοι, Νίκος Κάμπας και Γιώργος Περιστέρης, ελέγχουν αντίστοιχα το 10,032% και 14,1306% της εισηγμένης. Ηδη στον συγκεκριμένο όμιλο έχει εισέλθει το αμερικανικό private equity fund Υork Capital Management.

Στην εταιρεία «Μυτιληναίος», τα αδέλφια Γιάννης και Ευάγγελος ελέγχουν αντίστοιχα το 16,420% και 15,410% της μητρικής, η οποία με τη σειρά της ελέγχει το 50% της θυγατρικής Μέτκα. Η είσοδος της Fairfax στον ελληνικό όμιλο του προσδίδει σημαντική ρευστότητα για να διατηρήσει την ανάπτυξή του στο εξωετρικό.

Στη Motor Oil ο κ. Βαρδής Βαρδινογιάννης μέσω της Motor Oil Holdings ελέγχει το 40,757% της δεύτερης σε μέγεθος ελληνικής εταιρείας διυλίσεως πετρελαίου.

Στη μεγαλύτερη εγχώρια τσιμεντοβιομηχανία, τον Τιτάνα, ο βασικός μέτοχος, Ανδρέας Κανελλόπουλος, ελέγχει το 12,790% και στοχεύει να ενισχύσει τις εργασίες της εταιρείας κυρίως στις ΗΠΑ, όπου η κατασκευαστική δραστηριότητα δείχνει σοβαρά σημάδια ανάπτυξης.

Ο ιδρυτής και πρόεδρος της Folli Follie Group, Δημήτρης Κουτσολιούτσος, ελέγχει, σήμερα, το 34,810% της εισηγμένης. Συνεπικουρούμενος από τον γιο του κ. Γεώργιο Κουτσολιούτσο, ο πρόεδρος της FFG προσδοκά μεγαλύτερη αύξηση τζίρου και κερδών από την ανάπτυξη του ομίλου σε Κίνα και Ιαπωνία, αλλά και την απο κοινού είσοδο με τον ελβετικό όμιλο Dufry σε νέες αγορές, κυρίως της Λατινικής Αμερικής. Στην Jumbo ο κ. Απόστολος Βακάκης ελέγχει σήμερα το 26,790%, με βασική επιδίωξη το άνοιγμα νέων καταστημάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή